Večernji list

NAŠA VINA SU SORTNO PREPOZNATLJIVA, JUŽNJAČKA, MEDITERANSKA

Melita Redžić Savičić

Tomić je prije svega prepoznatljiv brend, poznat po dvije stvari - vrhunskim vinima i osobi koja stoji iza cijele priče, osebujnom Andri Tomiću čiji markantan profil krasi etikete njegovih stvarno dobrih vina. Neki bi rekli samoljublje, drugi, koji ga bolje poznaju, mogu se samo nasmijati tako površnom “etiketiranju”. Činjenica je da je Tomić jedan od pionira hrvatskog modernog vinarstva koji u ovom razdoblju redom obilježavaju tridesetu godišnjicu svojih velikih pothvata o kojima stalno vrijedi pisati. Andro se u međuvremenu povukao u neke druge, kontemplativne sfere (može mu bit!) pa o poslu razgovaramo sa Sebastijanom Tomićem, nasljednikom loze u pravom i prenesenom značenju ove riječi oko koje se vrti cijeli život obitelji Tomić.

- Brend je kao živo biće, stvara se, razvija, prolazi uspone i padove, usko je vezan uz tradiciju i povjerenje koje je kod ljudi stekao, ali u isto vrijeme projicira i budućnost i očekivanja koje se pred njega stavljaju. Sa svakom novom berbom i novim vinom prezentiraš sebe, svoj proizvod i trudiš se da u tome budeš sve bolji - objašnjava svoje viđenje Sebastijan Tomić, pritom naglašavajući da ne možeš uvijek raditi ono što si radio jučer.

Tehnologija napreduje, trendovi se mijenjaju, potrošači evoluiraju, informacije su na dohvat ruke... Moraš biti stalno budan, osluškivati tržište i u pravom trenutku krenuti naprijed, a pogledavši 30 godina unatrag više je nego siguran da su u tome i uspjeli. Jedan od događaja koji su obilježili prošlu godinu u vinariji Tomić nabava je novih drvenih bačvi, i to onih velikih obujma 2500 litara i malih, barrique bačvi, obujma 225 litara. Važna stvar za vinariju! Jasno, jednom kad grožđe iz vinograda prijeđe u podrum, sve divne stvari odvijaju se u tim bačvama koje imaju veliku zaslugu za stil i karakter Tomić vina. A kakva su vina koja dolaze iz vinograda smještenih na pozicijama koje su utjelovljenje ljepote i čudesa koja priroda stvara? - Tomić vina su sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska... Stil i karakter ovise o samom vinu - u opusu imamo raspon od lepršavih i svježih bijelih i rosé vina, originalnih kupaža, do robusnih plavaca, a posebnu pažnju pridajemo i proizvodnji prošeka, izvornog dalmatinskog desertnog vina - kaže Tomić.

Kad smo kod tih robusnih plavaca, u kojima pravi obožavatelji uživaju na ritualnoj razini - a nekima su i dalje nepoznanica jer ne piju se u svakoj prilici - pitamo gdje se točno krije razlika između naziva plavac i plavac mali?

- Često smo dolazili do tog pitanja, zašto je jedno vino plavac, a drugo plavac mali. Generalno, naziv sorte je plavac mali, dok u populaciji postoji više tipova plavca kao što su plavac mali, plavac veliki, plavac viški… Mi smo naziv plavac koristili kod kombinacije grožđa plavca malog s južnih položaja te plavca malog i plavca velikog sa sjevernih položaja. Bez obzira na tip plavca, uvijek smo birali najbolje položaje - kaže Tomić koji se morao vratiti u daleku prošlost da bi odgovorio na pitanje koliko je plavac prisutan na Hvaru.

Ako još možemo pronaći trsove plavca malog stare 150 godina te ako je o njemu pisao ugledni profesor iz Beča još 1821. godine, onda proizlazi kako je plavac mali sorta stara približno 250-300 godina. Možda je nastao i prije, ali nije imao važnost kakvu ima danas. Kolika je zapravo njegova važnost, zanimalo nas je?

- Plavac je u Hrvatskoj najzastupljenija, najpopularnija i gospodarski najvažnija crna sorta vinove loze. Na svjetskoj razini ono je “novo vino” koje su turisti voljni otkriti, a tome na Hvaru svjedočimo svake ljetne sezone. Visoka kvaliteta i originalnost plavca malog zasigurno je jedan od najvećih vinskih aduta Hrvatske, a njegovoj je popularnosti izvan naših granica pridonijela i činjenica da je direktni potomak zinfandela - naglašava naš ugledni vinar.

Podsjećamo kako pravi zaljubljenici tvrde da treba znati uživati u plavcu, ne može to svatko, treba biti potkovan, imati znanje, širinu, iskustvo… To pomalo izaziva strah kod prosječnog konzumenta, pita se hoće li biti na visini zadatka...

- Plavac mali je raznovrsna sorta koja može dati različite tipove vine, različitih karakteristika, što je i njegovo najveće bogatstvo. Ako pričamo o plavcu malom s čuvenih položaja, onda govorimo o vinu intenzivne, duboke, rubinski crvene boje, bogatih, kompleksnih i intenzivnih aroma u kojima se osjeti primarna voćna aroma grožđa, ali i drugog sušenog voća, čemu pridonosi i veliki udio prosušenih bobica. Međutim, najveća senzacija plavca malog dolazi iz okusa u kojem se već pri prvom kontaktu osjeti njegova snaga - koncentracija alkohola nerijetko iznad 14 posto. Odležavanje u bačvama pridonosi mekoći i pitkosti vina koje nakon vremena provedenog u bačvama krasi bogat i pun, moćan, uravnotežen, postojan okus i dugi ostatak u ustima. Svatko ima pravo na otkrivanje, upoznavanje i uživanje u ovoj vrhunskoj sorti - ohrabruje Tomić, podsjećajući da je upravo njihov plavac mali barrique iz 2016. godine pravi predstavnik ove sorte za koju je poznato, baš kao i za druge crne sorte, da u proizvodnji zahtijevaju veliko znanje o filozofiji odležavanja vina.

Odnedavno se u podrumima Vinarije Tomić nalaze ekskluzivne francuske bačve tvrtke Seguin Moreau. Koja će se divota događati u njima, pomaže li ljubiteljima vina da se jače s njim povežu ako znaju nešto i o tome što se događa u bačvi? - Potrošači su često zainteresirani pa traže detalje o dozrijevanju u drvu jer mnogi znaju da upravo taj proces daje poseban pečat vinu. Od drvenih bačava koje koristimo u vinariji su Garbelotto 2500 litara te Seguin Moreau od 225 i 500 litara. Drvo kao prirodni materijal idealan je za dozrijevanje vina od sorte plavac mali. Kroz dužice bačve kisik pristupa vinu te se tako ubrzava dozrijevanje vina i omekšava tanin. Plavac prvo držimo godinu dana u barrique bačvama i nakon tog pretačemo u velike drvene bačve 2500 litara na daljnje dozrijevanje… Obožavateljima Tomićevih vina na vrhu liste su plavac mali barrique iz 2016. godine i uvijek popularan i dobro prihvaćen plavac iz 2017. godine. U čemu je tajna uspjeha ovih etiketa?

- Vrijedi napomenuti da je plavac, za razliku od plavca malog barriquea, lakši za konzumaciju jer je vino manje koncentrirano i nižeg je alkohola. Tajna njegove popularnosti je u njegovoj konstantnoj kvaliteti koju zadovoljni kupci već godinama s povjerenjem biraju. Poistovjetimo li brend s povjerenjem, tajna uspjeha plavca je u zadovoljnom kupcu - zaključuje Tomić uz poziv svima da otkriju kakva je bila 2017. godina u Tomićevim vinogradima. A kako do kraja istražiti njegov potencijal? - Ja bih ga poslužio na sobnoj temperaturi, odnosno između 18 i 20 °C. Ovo vino izvrsno se sljubljuje uz glavna jela i začinjenija predjela, bruschette, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa... Kako ćete u njemu uživati, tako će vam se otvarati novi vidici i širiti horizonti - savjetuje Tomić.

Rješenja

hr-hr

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282269554160590

Vecernji List