Večernji list

DOBAR DIZAJN JE DANAS NAJBOLJI MUZEJSKI ČUVAR

Muzeji su jedni od najvećih čuvara znanja i povijesti, a u svojim zbirkama čuvaju kolekcije koje već stoljećima inspiriraju suvremeno društvo. Iako muzeji postoje već nekoliko stoljeća, u prošlosti nije bilo često da je u fokusu bio dizajn (naravno, postoji i nekoliko iznimaka među kojima su muzej Victoria & Albert u Londonu kao i Designmuseum u Danskoj). No potom dolazi do zaokreta te se od kraja 20. stoljeća pojavilo sve više muzeja koji su posvećeni dizajnu, a mnogi će se još i otvoriti u idućim mjesecima i godinama. U 20. stoljeću modernisti su vjerovali da je cilj dobrog dizajna njegova upotrebljivost - koliko dobro predmet može obaviti svoju funkciju. Za druge, dizajn je nešto manje shvatljiv. Može biti nešto što će izazvati emocionalnu reakciju kroz ljepotu ili znatiželju. No ono što čini dobar dizajn ipak je otvoreno različitim interpretacijama, a to je upravo ono što je prikazano u muzejima dizajna - dizajn koji se mijenja, pobuđuje osjećaje i kreira svijet koji nas okružuje.

Ovo nije prostor za nedoumice u mom slučaju. Dizajn je spoj funkcionalnih i estetskih kvaliteta, spoj racija i emocije. Nakon stoljeća i stoljeća”ukrašavanja”, u 20 stoljeću naglasak je stavljen na funkciju, dok se sada pokušava postići balans između lijeve i desne polovice mozga.

Za početak, svakako treba spomenuti Design Museum u Londonu koji je već bio zvijezda jednog teksta u Ekranu. Izvorno smješten u starom skladištu banana u Shad Thamesu, 1989. otvorio ga je dizajner Sir Terence Conran, a 2016. godine ovaj je dragulj dobio novi prostor - nekadašnju zgradu Commonwealth Instituta u Kensington High Streetu. Projekt vrijedan 83 milijuna funti djelo je Johna Pawsona i nizozemskog arhitektonskog studija OMA, koji su, u suradnji s londonskom tvrtkom Allies i Morrison i s inženjerima tvrtke Arup obnovili ljusku jedne od kultnih zgrada iz 60-ih godina, uključujući njezin bakreni krov u obliku plašta. Galerije Muzeja raspoređene su oko minimalnog atrija obloženog hrastom i mramorom. Jednostavan interijer za prostor koji je posvećen suvremenom dizajnu u svim oblicima - namještaju, grafičkom dizajnu, modi, arhitektonskom i industrijskom dizajnu. Sadašnji muzej trostruko je veći od bivšeg prostora, pa osim galerije sadrži restorane, obrazovne prostore i urede, dok se na najvišem katu nalazi stalni postav koji je proslava suvremenog dizajna kroz oči dizajnera, proizvođača i krajnjeg korisnika, predstavljena kroz preko tisuću predmeta iz 20. i 21. stoljeća. Muzej Vitra Design u Njemačkoj jedan je od vodećih svjetskih muzeja s fokusom na dizajn, mjesto istraživanja sadašnjosti i prošlosti, kao i istraživanja odnosa dizajna i arhitekture, umjetnosti i suvremene kulture. Muzej je otvorio Rolf Fehlbaum, vlasnik švicarske tvrtke za namještaj Vitra 1989. godine, kako bi napravio ‘’dom’’ za svoju privatnu kolekciju, no ubrzo ga je proširio kolekcijama poznatih arhitekata poput Franka Lloyda Wrighta i Charlesa te Raya Eamesa. Danas muzej ima jednu od najvećih kolekcija modernog dizajnerskog namještaja.

Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavija kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi. Danas Muzej raspolaže fundusom od oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. do 21. st., organiziranim u zbirke od kojih su mnoge jedinstvene, te tako okuplja najbolje od hrvatskog dizajna. Svako, treba spomenuti i malu, ali vibrantnu galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva koja se bavi i dizajnerskom suvremenošću kao i dizajnerskim praksama na čijoj se tradiciji gradi ta suvremenost U Singapuru se nalazi jedan od tri muzeja Red Dot Design Organisation, druga dva smještena su u Njemačkoj i Tajvanu. Ovaj muzej dizajna najveći je u cijeloj Aziji i pokrenuo je pravu revoluciju u regiji u kojoj je ova vrsta muzeja tek krenula sa svojim otvaranjima. Ova zbirka ima više od 1000 različitih izložaka, a svi su sudionici najpoznatijeg natjecanja stručnih dizajnera, koji se održavaju svake godine u Njemačkoj - Red Dot design nagrade koju su za svoje radove dobili i brojni domaći dizajneri. Skandinavija već desetljećima ima svoju izuzetnu reputaciju kada je riječ o dizajnu pa ne iznenađuje što je upravo Kopenhagen, jedan od glavnih dizajnerskih središta, dom impozantnog muzeja dizajna u kojem se nalaze radovi iz područja industrijskog dizajna, namještaja i rukotvorina. Muzej se 1926. godine preselio na sadašnju lokaciju, bivšu Royal Frederick’s bolnicu, a sadrži kolekciju brojnih danskih dizajnera poput Karrea Klinta i Arne Jacobsen, kao i radove brojnih svjetskih dizajnera. Također, ovaj muzej ima i najveću knjižnicu skandinavske umjetnosti posvećen dizajnu.

Copper-Hewitt muzej u New Yorku, poznat je i poseban po tome što je to jedini primjerak muzeja dizajna u SAD-u koji izlaže i povijesne i suvremene dizajnerske primjerke. Osnovan je 1896. godine, a na današnjoj lokaciji nalazi se od 1970. Smješten je na Manhattanu, u palači Andrew Carnegie koja datira s početka 20. stoljeća. Osnovale su ga sestre Hewitt, a danas sadrži kolekciju od preko 200.00 predmeta koji imaju više od 30 stoljeća povijesti iza sebe. Victoria and Albert Museum (V&A) u Londonu najveći je muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu i izvrstan primjer prakse koja spaja muzejsku djelatnost, kulturno-povijesnu baštinu i kreativne industrije. Muzej V&A danas je mjesto generiranja ideja i inspiracije, mjesto gdje se osmišljavaju projekti s korporativnim partnerima, piscima, dizajnerima, obrazovnim institucijama i sveučilištima. Ovdje se nalazi preko 5000 godina povijesti - egipatskih tekstila, haljine Alexandera McQueena i Eames namješta, a zahvaljujući svojoj kolekciji, jedan je od najposjećenijih muzeja dizajna u svijetu.

Contents

hr-hr

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281900187074369

Vecernji List