Večernji list

Bingeanje

Zoran Vitas

Atmosfera, glazba, dobra gluma, dobro uglazbljen set velikog broja likova, dubinski jezovita priča... Sve je to “1899”, jedna od bolje ocijenjenih serija emitiranih ove godina na Netflixu. “1899” serija je koja je motivirana migrantskom krizom u Europi te Brexitom, kako je rekla Jantje Friese koja s Baranom bo Odarom potpisuje seriju. Isti dvojac autor je i vrlo uspjele njemačke sci-fi serije Dark emitirane također na Netflixu, a i ovdje je jezik prevladavajuće njemački. I opet to ima temelja u priči o migrantima u ne tako davnoj povijesti, među najbrojnijim narodima koji su naseljavali američka prostranstva bili su upravo Nijemci. Ovdje se na parobrodu Kerberos susreću pripadnici raznih europskih naroda na putovanju prema New Yorku gdje se nadaju pronaći novi život, sretniji, dakako. Osim, naravno, onih koji putuju prvom klasom i uživaju u bogatim ručkovima i

1899, Netflix

večerama. No, po putu susreću još jedan brod na kojemu nalaze stravičan prizor. Ideja u pozadini “1899” jest upravo neminovnost suradnje europskih naroda, što je ovdje poentirano prilično izravno i plastično, s obzirom na to da su pripadnici različitih naroda strpani u jednu lađu koja putuje širokim oceanom. S nje se ne može otići nigdje, nemate li dovoljno podrške ostalih putnika, može se dogoditi da dugačak put ne izdržite. I ovdje postoji određeni sci-fi motiv, doza mistike gdje se niz likova suočava s vlastitom prošlošću ili tajnama kao razlogom odlaska, ili bijega, u Ameriku pa im se njihova sjećanja aktiviraju u ovakvim ili onakvim okolnostima. Iako povremeno usporena, serija nudi dovoljno napetosti i misterije da se lako prođe kroz svih osam epizoda, što može rezultirati čekanjem druge ili čak treće sezone koje su najavili autori serije. Otponac okretanja po svemu različite zajednice protiv nekoga, u ovom slučaju kapetana broda Larsena koji želi provjeriti što se dogodilo na pronađenom parobrodu, funkcionira i ovdje. I to vrlo jasno, opet je to katalizator za motiv spajanja različitih koji će se suočiti s nadnaravnim izazovima, što se u datom kontekstu može zamisliti na različite načine. Reklo bi se da je u današnjoj Europi mnogo stvari koje su razlogom migracija teško objašnjivo. No, u tom prisilnom zajedništvu je i činjenica da većina likova ima nekakvu tamnu prošlost ili tajnu koju ne želi dijeliti s drugima, nekako tako kao u današnjoj Europi.

I onda je tu uvijek neki faktor stabilnosti, a to je ovdje Maura koju nam se predstavlja kao jednu od prvih liječnica u Velikoj Britaniji. Moguće je da su time autori sugerirali kako je današnjoj Europi potrebna upravo takva jedna (ili više njih) osoba, hrabra i uzvišena, kako bi ta Europa naroda nekako preživjela.

Contents

hr-hr

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281736978474899

Vecernji List