Večernji list

TAJNA VELIKOG USPJEHA ADVENTA U ZAGREBU JE IDEALAN SPOJ CENTRALNE EUROPE I MEDITERANSKOG ŽIVOTA NA ULICI

Advent u Zagrebu vratio se u punom sjaju. Radi se o uistinu izvanrednom projektu koji su prepoznali brojni svjetski mediji poput CNN-a, The Mirrora, Telegrapha, Daily Maila, The Independenta i The Guardiana koji je Zagreb svrstao među top 10 najboljih lokacija u Europi, a popularni Conde Nest Traveller našu metropolu također je uvrstio u nezaobilazne destinacije koje svakako treba posjetiti ovog prosinca. Jednostavno, Advent u Zagrebu sjajan je projekt koji okuplja kreativce te može poslužiti kao primjer ostalim gradovima kako bi poboljšali svoju turističku ponudu. No vratimo se malo unatrag. Zagreb je grad u kojem se Advent organizira od 2010. godine, a tri godine za redom osvojio je laskavu titulu najboljeg u Europi, iza sebe je ostavio gradove koji imaju stoljetnu tradiciju održavanja božićnih sajmova. Upravo su titule ‘’najboljeg’’ jedan od glavnih razloga zašto iz godine u godinu Zagreb privlači sve veći broj turista, a kako bi se održavalo zanimanje, bitno je uvoditi promjene. Tako je ove godine naša metropola dobila nešto novo, odnosno panoramski kotač visok čak 36 metara koji je i prije postavljanja postao glavna atrakcija.

Winterland na Trgu dr. Franje Tuđmana postaje nova adventska lokacija, koja će zbog Panoramskog kotača i najvećeg novogodišnjeg lunaparka postati najzabavnije mjesto u gradu. Tu su svakako i dobro znane lokacije koje su nezaobilazni dio Adventa, poput 30.000 lampica na Zrinjevcu uz koje su se smjestile i kućice na kojima će se moći kušati tradicionalna blagdanska jela te kupiti proizvodi domaćih obrtnika i umjetnika.

Svi ljubitelji zimskih aktivnosti ponovno će uživati na Tomislavcu, gdje se vratilo klizalište koje otvara ‘’Božićna glazbena kutija’’ u izvedbi Zagrebačkih pahuljica. Na plato Gradec vraća se BAŠ NAŠ Advent, koji ove godine posjetiteljima nudi 36 dana glazbenog programa. Advent se vraća i na Tunel Grič, a tema uređenje je ‘’Polarni san’’. ’’Polarni san’’ naziv je instalacije koja oponaša prolazak kroz ledenu špilju nad kojom se nadvijaju neobični oblaci i polarna svjetlost, a autori nas žele potaknuti da se na izmaku jedne godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo. Prolazak kroz “Polarni san” označava trenutak između prošlosti i budućnosti. Upravo Advent na Griču iz godine u godinu oživljava razne motive, od ugođaja Božića na Sjevernom polu, preko ulice iz doba Charlesa Dickensa i ulice starog Gornjeg grada, pa sve do Zimskog vrta i čarobnog svijeta Orašara. Advent kod Matoša vraća posjetitelje u obiteljski ugođaj adventa, a među devet kućica nalazi se i jedna s oznakom Michelin BiB Gourmand koja nudi uobičajeni, ali opet drugačiji koncept blagdanske street food ponude.

Ovogodišnji Advent dokaz je kako se priča iz godine u godinu sve više razvija te okuplja sve veći broj vrhunskih chefova, dizajnera i kreativca koji su ovu priču učinili prepoznatljivom i jedinstvenom, a koja može poslužiti i ostalim gradovima u Hrvatskoj kako bi svoju turističku ponudu proširili na cijelu godinu, što je uz našu povoljnu, mediteransku klimu itekako veliki plus kada je riječ o privlačenju turista. No vratimo se na naš Zagreb. Zagreb, koji je idealni spoj centralne Europe i Mediterana, jer duša ovog grada je na ulici gdje se svi okupljaju, što mu daje poseban šarm. Kako bi postao još prepoznatljivi, zagrebački advent u budućnosti bi mogao predstaviti i specifičan dizajn kućica gdje se uz sve maštovitiju i raznolikiju gastronomsku ponudu mogu kupiti i proizvodi zagrebačkih obrtnika. Neosporivo je kako se radi o jednom megaprojektu u koji je uloženo mnogo truda, kreative i planiranja, što je direktno utjecalo na turizam u glavnom gradu, a upravo bi Advent mogao poslužiti kao idealan primjer da su ovakve vrste manifestacija trebala zaživjeti i ostatak godine kako bi grad uvijek bio živahan, inovativan, ali i upisan na turističku kartu kao lokacija koju treba posjetiti ne samo u prosincu, već kroz cijelu godinu. Jer nisu uzalud stihovi ‘’Moj Zagreb, tak imam te rad’’...

Dizajn

hr-hr

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281943136905107

Vecernji List