Večernji list

Dopisnik iz centra PRVI MJESEC 2023. GODINE I NIJE BIO BAŠ TAKO DOBAR ZA CENTAR GRADA

Seks i grad samo bez seksa, ali s puno grada

Piše Miro Par

Vremenski uvjeti, uzgred kazano, bili su adekvatni sveopćem stanju...

Dvadeset i treća godina trećeg tisućljeća započela je u nedjelju. Na osunčanoj terasi kafea Kraš, pisao sam nedavno o tome, prvu kavu u novoj godini premijer Plenković srknuo je u društvu predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen. Platili su tom prilikom eurima, novom službenom valutom u Republici Hrvatskoj te na taj način simbolično obilježili početak novog razdoblja u našoj državi. Otprilike u isto to vrijeme, ni pedeset kilometara dalje od Jelačić-placa, rušile su se granice između Hrvatske i Slovenije. Napokon smo pristupili dugoočekivanom Schengenu, a naši susjedi ostali su, eto, i bez onoga posljednjeg što je u mojoj percepciji činilo njihov identitet – mogućnosti da nas gnjave na granici.

Prije toga imali su još i Kanal A, ako se sjećate, koji je uvijek bio mnogo bolji od programa koje smo mi imali na raspolaganju, ali kada bi kod njih navečer počeo neki dobar film, obavezno bi ga kodirali za naše područje. Pustili bi, naravno, uvodnu špicu da vidimo naslov i cjelokupnu glumačku postavu, a onda, čim bi film započeo, na ekranu bi se pojavio snijeg. Ili, još češće, zamrznuta slika upravo u trenutku kada se pojavi glavni glumac pa da se naredna dva sata, kad god slučajno prebacimo na taj program, podsjetimo na ono što propuštamo... Slovenskije od toga – bilo mi je jasno već i kao malom djetetu – ništa ne može biti!

Došli su, međutim, i kod nas razni pružatelji televizijskih usluga pa je taj Kanal A vrlo brzo izgubio na svojoj atraktivnosti, a sada kada su ostali i bez onih sadističkih ovlasti na graničnim prijelazima, pitam se što je Slovencima uopće ostalo od tog nesimpatičnog identiteta koji su dugi niz godina vrijedno gradili. Je li im se isplatilo? Zar im ne bi sada, kad su i nama podjednako nebitni kao što su to ostatku svijeta bili oduvijek, mnogo bolje bilo da su nam tu i tamo pustili neki film ili, što ja znam, komplet guma preko Dobove pa da imamo bolje susjedske odnose?

News

hr-hr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281814288010846

Vecernji List