Večernji list

Ivan Penezić ŽELIM VJEROVATI DA SAM S PRAVILIMA IGRE NA DOBROM PUTU DA OSTVARIM VELIKE STVARI

GRUPA JE NEDAVNO NOVI SINGL PREDSTAVILA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU, A NJIHOV PJEVAČ JEDAN JE OD MENTORA I U SHOWU “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Grupa Pravila igre nedavno je objavila pjesmu “Luđak”, koju je izvela na Zagrebačkom festivalu. Skladba je autorsko djelo već provjerenog “hitmejkerskog” dua Mire i Sonje Buljan, a za nešto rokerskiji zvuk zaslužan je iznimno talentirani mladi producent Antonio Perina, koji je ujedno i redatelj spota. Dečki su nedavno održali i veliki koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo, a uskoro ih i očekuju i novi koncerti. Njihovog pjevača Ivana Penezića uskoro gledamo i kao mentora u HRTovom showu “Zvijezde pjevaju”, a učenica mu je influencerica Andrea Andrassy.

Nedavno ste predstavili pjesmu “Luđak” s ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, kojom ste malo izašli iz “zone komfora”. Kako se vama sviđa novi rockerskiji zvuk grupe?

Da vam budem iskren, ja sam ovdje potpuno unutar svoje zone komfora. Odrastao sam na rocku pa mi je lijepo biti pušten s lanca i guštati. U ovom vokalnom registru i stilu apsolutno znam što radim pa se nadam da sam uspješno prenio poruku pjesme. Naprosto pršti od energije.

Za pjesmu ste snimili i prilično atraktivan spot, na granici uratka za starije od 18 godina. Kako vam je bilo snimati poprilično slobodne scene s Mirtom Meštrović?

Mirta je veliki profesionalac i drago mi je da se s nama okušala u ovom “vamp” ruhu. Mislim da nismo mogli naći ženu opakijeg pogleda i savršeno se uklopila u cijeli koncept. Svakako je bilo jako zabavno. Do sada sam u spotovima padao iz aviona, plovio jedrilicama, bio po najljepšim mjestima Hrvatske, a sada se mogu pohvaliti da sam završio i u lancima. Ne preporučujte spot maloljetnicima (haha)!

Nedavno ste održali veliki koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo na kojem se još jednom vidjelo kolika je baza vaših fanova. Na kraju koncerta ste se sat vremena fotografirali s obožavateljicama i dijelili autograme? Kako je vama sve to izgledalo?

Tijekom koncerta u klubu Boogaloou srce mi je bilo prepuno ljubavi i emocija. To je klub blizu kojeg sam odrastao i gdje sam puno puta išao na koncerte sanjajući o tome kako bih ga i ja jednom volio napuniti. Sada napokon mogu reći da imam jedan san manje na listi neostvarenih snova. Sama činjenica da smo bili sat vremena nakon koncerta okruženi fanovima ukazuje na to da radimo dobar posao koji drugi prepoznaju. Na koncertu smo prošli skoro cijeli opus benda i shvatili da bismo neke pjesme mogli češće svirati. Odlična je to prilika da

učiš od svojih fanova što najviše vole i kakvu “vibru” žele od nas dobiti. Te večeri je Vrbik naprosto blistao od količine uzajamne ljubavi i jedva čekamo da ponovo vidimo našu zagrebačku publiku jer je ipak posebna i našim srcima najdraža.

Glazbom se bavite od treće godine. Koliko je vaš djed utjecao na ljubav prema glazbi?

Uz djeda sam ostvario svoje prve sviračke korake kada mi je kupio prvu klavijaturicu kad sam imao samo tri godine. Jako me zaintrigiralo i klavir je bilo nešto sto sam sam htio učiti a da me netko ne mora na to prisiljavati. Djed je ubrzo shvatio da imam sluha i vrlo vjerojatno je poskrivećki negdje zbog toga otvorio šampanjac. Ljubav između klavira i mene traje već 27 godina, a djed to i dalje sa strane prati i analizira pa tu i tamo da pokoju kritiku, ali nikad pohvalu… vrag stari.

Na kojoj ste glazbi odrasli i kada ste shvatili da je upravo to ono čime se želite baviti?

Tata me vrlo rano usmjerio prema rock glazbi i stvarno mogu reći da sam na tome odrastao i da moji najveći uzori pripadaju tom žanru iz 80-ih i 90-ih godina. Iako sam bio jedina osoba koja je u osnovnoj školi markirala glazbeni, moju odluku da se želim baviti pjevanjem potaknula je jedna srednjoškolska večer i pijane karaoke na kojima sam otpjevao pjesmu “I Want to Break Free” grupe Queen. Tada sam po pogledima cura shvatio da je možda kul biti pjevač. Od tada

sam počeo učestalo vježbati i otkrivati svoj glas, a ostalo je povijest.

Koliko vam se život promijenio otkad ste postali pjevač grupe Pravila igre?

Moja sreća je to što sam imao bend i prije Pravila igre koji je bio dobra škola za ono što može slijediti, a kako sam, iako na manja vrata, ušao u taj svijet, mogao sam lakše predočiti stvari koje mogu biti posljedica ulaska u bend kao što su Pravila igre. Iskreno, nekad mi bude opterećenje kad shvatim da me netko fiksira pogledom dok šećem psa ili dok sam na kavi, ali jedno bez drugog ne ide. Moja svrha ovdje je da izazovem emociju i reakciju. Ili me voli ili me mrzi, ali ne želim proći nezapaženo. Želim vjerovati da sam s Pravilima na dobrom putu da ostvarim velike stvari. Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti, ali imamo još puno toga dati i podijeliti s ljudima koji možda još i nisu naši fanovi.

Lani ste se u Dubrovniku zaručili s dugogodišnjom djevojkom Tinom. Kako je sve to izgledalo, rekli ste da je sve bilo prilično spontano?

Moj inicijalni plan za zaruke je bio da je zaprosim u prosincu, točnije na Božić. Razmišljao sam o tome da pod bor stavim prsten pošto joj je Božić najdraži dan u godini i počinje kititi stan te odbrojavati dane do njega već u desetom mjesecu. Međutim, u studenome je bio potvrđen datum koncerta mog benda Pravila igre u Dubrovniku. Tina se u međuvremenu čula sa svojom prijateljicom čiji je dečko iz Dubrovnika i došla

na ideju da i ona dođe na koncert. Dogovor je bio da idemo u četvrtak navečer pošto je koncert u petak, da ipak malo stignemo prije svirke razgledati Dubrovnik. I tako si ja nešto u utorak gruntam i prelomim s odlukom da ću je zaprositi u petak prije koncerta na Srđu! Doslovno mi je sinula ideja u sekundi. Sve je to izgledalo kao savršena priča dok me nije ošamarila spoznaja: ‘’Čekaj, pa prsten još nije gotov!’’ Imao sam sreće da sam prsten dao izraditi kod svog prijatalja Antonia Dodića koji je zlatar te sam ga nazvao i rekao ‘’Emergency’’. Ovim putem ga moram pohvaliti na izuzetno brzoj reakciji i savršeno odrađenom poslu jer je uspio izraditi prsten do četvrtka, kada sam ga vješto sakrio u tenisicu kako ga gospodična ne bi pronašla. Međutim, skoro je zeznula plan. Ušli smo u prodavaonicu ruževa u kojoj si je ruku umrljala s većom količinom ruževa i s tako pofarbanom rukom hodala Dubrovnikom. Ja je gledam i mislim si: ‘’Bože, jel moguće, pa treba mi lijeva ruka’’... Nekako sam ju uspio nagovoriti da si to skine te smo se zaputili prema Srđu. Ovim putem moram pohvaliti i našeg prijatelja Domagoja koji je rodom iz Dubrovnika koji nas je doveo gore i malo mi pripomogao oko cijele situacije. Došli smo gore, ja sam joj prodao foru da stane na vidikovac sa mnom kako bi nas Domagoj uslikao. Nije slutila da ću u tom momentu kleknuti, da će reći ‘’da’’ i da ćemo napraviti jednu od najljepših slika ikad. Zaručeni, sretni i s pogledom na predivno Jadransko more. Poprilično se iznenadila

jer je očekivala da ću to odraditi u 12. mjesecu, ali nije zaplakala. Samo je bila sretna kao malo dijete pitavši me: ‘’Pa kako si bio tako cool i kako ništa nisam naslutila?’’ Taj dan ostat će nam urezan duboko u pamćenju. Zaruke smo proslavili našim najdražim jelom - sushijem, a večer uljepšali prepunim i uspješnim koncertom Pravila igre.

Jeste li isplanirali vjenčanje?

Datum vjenčanja otkrit ćemo uskoro. Mogu samo reći da ćemo se vjenčati u Osijeku i da svadba neće bili klasična i tradicionalna. Nešto će ipak biti jako specifično, što mi ide i uz profesiju.

Kako Tina gleda na vašu karijeru? Je li ljubomorna na obožavateljice?

Tina je izrazito pametna i prošla je sa mnom sve. Ovdje je od početka moje ere u bendu i zna kako taj posao funkcionira. Nikad mi nije bila kočnica, naprotiv, uvijek me gurala kada bih potonuo i najveća mi je podrška. Prekrasno pjeva pa mi je ujedno najveća i najstroža kritika koju shvaćam ozbiljno jer je itekako konstruktivna. Pravi je mali neizbrušeni dijamant i nadam se da će negdje imati priliku to i pokazati.

Što je najzanimljivije ili najčudnije što su obožavateljice napravile za vas?

Bilo je tu zaista svega. Od grudnjaka i gaćica na pozornici do potpisivanja ružem na grudi i ostale dijelove tijela. Primao sam i svakakve predmete u kasliću, čitao razne poruke ispred stana, no moram istaknuti kako su me jednom prilikom pokušale skinuti na pozornici i uzeti mi odjeću. Bilo je tu stvarno svega. Jedna simpatična situacija je bila kada sam dobio poziv od obožavateljice da joj budem pratnja na maturalnoj večeri. Nažalost nisam bio u prilici to i ostvariti, ali takve sitnice stvarno cijenim jer nema ljepše stvari nego kad nekome nešto značiš, kad utječeš na njega glazbom i kad ga možeš usrećiti.

Uskoro ćemo vas gledati kao mentora u “Zvijezde pjevaju”. Kako je došlo do tog angažmana, je li vas trebalo puno nagovarati?

Odmah sam pristao. Obožavam nekome prenositi znanje i strog sam pedagog pošto težim isključivo uspjehu. Kod mene nema “ja to ne mogu”. Sve se može izvježbati, ali su bitne disciplina i volja. Jedva čekam da show krene.

Kakva je Andrea učenica, što mislite o njoj?

Iako to neće reći sama za sebe, jako je talentirana i ima iznimno zanimljiv glas. Ajmo reći da zvuči ko uhu ugodnija Miley Cyrus (ubit će me kad ovo pročita hahah). Ja sam oduševljen da sam dobio baš nju kao učenicu, prvenstveno jer sam bio uvjeren da će me uredništvo spojiti s nekim tv voditeljem iz 90-ih. Kliknuli smo doslovno na prvu i najiskrenije kažem, obožavam provoditi vrijeme s njom jer je užasno duhovita i uz nju se osjećam kao da imam privatni “stand up comedy show” svaki put. Jedna smiješna situacija je bila kad smo na prvoj kavi saznali da se uopće nismo trebali nalaziti u kafiću jer živimo doslovno 150 metara jedno od drugoga. To nam uvelike olakšava dogovore i nemamo problema s nalaženjem. Stvarno se nadam da ću od nje uspjeti napraviti pravu pjevačicu jer sam siguran da ona to može i da ima kapacitete “potući” se s nekim našim etabliranim pjevačicama. Kombinacija “Pendrassy” je spremna!

Kakvi ste privatno? Znam da volite kuhati, koji su vam specijaliteti?

Privatno pokušavam biti maksimalno privatan. Ne dajem previše privatnih detalja u javnost, ali poprilično sam druželjubiva osoba, obožavam životinje, sport, automobile i dobru hranu. Što se tiče specijaliteta, stvarno ne mislim biti skroman. Motam sushi, pripremam steak, radim pastu, ali uredno zapalim kuću i zovem vatrogasce ukoliko se okušam u slasticama. To prepuštam Tini.

Što dalje pripremaju Pravila igre, gdje ćemo vas uskoro moći gledati na koncertima?

Za početak nas očekuje promocija novog albuma “Usne od šećera”, rad na novim materijalima te velik broj koncerata koji kreću 14. travnja na Danima grada Pregrade i 21. travnja velikim koncertom u zagrebačkom kubu Johann Franck. U svakom slučaju, očekuje nas jedna iznimno radna godina.

Intervju

hr-hr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281973201901067

Vecernji List