Večernji list

Stan se u nalazi u zgradi koja je rađena 70ih godina i od tada nije adaptiran. Ima ukupno 130 kvadrata na dvi

Martina Strukić

Ako volite spoj različitih stilova i zanimljive detalje u životnom prostoru, onda će vas oduševiti splitski stan koji je uredila dizajnerica interijera Katarina Kavain, vlasnica studija KK Design. Nalazi se u zgradi koja je rađena 70-ih godina i od tada nije adaptiran. Stan je dvoetažan i ukupno ima 130 kvadrata, od toga 95 kvadrata prizemlja te 35 kvadrata galerije.

- Zatekli smo stari stan u kojem je galerija jako loše nadograđena te je namijenjena za spavaću sobu koja jednim dijelom zauzima balkonski prostor koji je zatvoren, ali loše izoliran. Zbog loše izolacije krova i starih otvora u stanu je bilo poprilično vlažno te su svi zidovi bili u kompletno lošem stanju. Također i instalacije struje i vode stare su koliko i zgrada i bilo je nužno mijenjati ih - objasnila je dizajnerica Katarina Kavain koja je na zahtjev investitorice adaptirala kompletan prostor te galeriju pretvorila u malu garsonijeru, a donji dio prostora u komforan dvosoban stan te svakom od novonastalih prostora osigurala zaseban ulaz. Tlocrt stana nije postojao ni u kakvom obliku te je bilo potrebno što preciznije izmjeriti prostor jer unatoč kvadraturi trebalo je iskoristiti svaki centimetar i unaprijed predvidjeti kompletan projekt. Nije bilo vremena čekati rušenje kako bismo nakon njega radili projekt budućeg stanja. U suradnji s građevinskom firmom riješen je projekt kanalizacije i omogućena kupaonica na galeriji. Bili su srušeni i demontirani svi podovi, zidovi i instalacije. Tijekom građevinskih radova napravljena je 3D vizualizacija, prijedlog uređenje interijera i dizajnersko rješenje za prostor koja uključuje prikaz prostorija, materijala, boja, dekora, namještaja i slično.

- Prema 3D vizualizaciji izradili smo i slikovni troškovnik opreme kojim smo sugerirali namještaj i pomogli klijentici da bolje organizira svoje troškove. Ovaj projekt je za mene jako poseban jer prikazuje zahtjevnu adaptaciju, kompletan proces izrade i sudjelovanje dizajnera u punom paketu zaključuje dizajnerica.

Osim što su osmišljene dvije odvojene stambene jedinice, podijeljene zasebnim ulazima, odvojena je i struja, TV i voda za svaki stan posebno kako bi osim prostora odvojili i režije za galeriju koja je predviđena za studentski najam.

U prizemlju je dobiven dvosoban stan s dvije zatvorene loggie od kojih je jedna pretvorena u jako ugodan zimski vrt. Projektirana je velika kuhinja sa šankom, blagovaonica te dnevni boravak, a sve je puno prirodnog svjetla što je bila želja klijentice. Galerija sadrži malu kuhinju sa svim pripadajućim aparatima te šankom koji je u ulozi stola za blagovanje, malu kupaonicu, dnevni boravak koji je zamišljen u funkciji sobe te terasu od 7 kvadratnih metara koja na vrhu zgrade pruža jako ugodan ambijent te uživanje bez pogleda susjeda. Zahvaljujući ekipi koja je radila adaptaciju po sistemu “ključ u ruke” ovaj projekt je uspješno realiziran u svega šest mjeseci. Stil uređenja je poprilično eklektičan, dizajnerica Kavain vodila se time da bira svježe, svijetle i prirodne materijale kako bi se detalji investitorice savršeno uklopili. Ovaj projekt je čisti dokaz kako uređeni interijer postaje dom unošenjem personaliziranih detalja poput lampa, vaza, starih predmeta, dekoracija i zanimljivih komada namještaja koji su učinili ovaj prostor savršeno skladnim eklektičnim interijerom te pretvorili stan u dom.

Contents

hr-hr

2023-06-02T07:00:00.0000000Z

2023-06-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282003266809855

Vecernji List