Večernji list

RALPH LAUREN: “NIKADA NISAM ŽELIO BITI DIO MODNOG SVIJETA JER, KADA UĐEŠ, ZAPRAVO SI VEĆ IZVAN NJEGA

Bojana Radović

Možda je tek jedna od europskih predrasuda, ali mnogi će vam modom zaluđeni ljudi s ove strane bare reći kako Amerikanci nemaju pojma o modi. No, ti isti Amerikanci s ponosom će se busati u modna prsa i pri tome spominjati ime svog najvećeg klasičara - Ralpha Laurena, čovjeka za kojeg kažu kako je svijetu dokazao da moda ne stanuje samo u Parizu. A on je modni kreator koji je, ne jednom, izjavio kako mrzi modu. Unatoč takvom stavu, ili baš zbog njega, stvorio je modno i poslovno carstvo koje je 2019. godine (prije nego što je pandemija koronavirusa zauvijek promijenila cijeli svijet i zadala ozbiljan udarac upravo modnom biznisu) vrijedilo 6,8 milijardi dolara. O kakvom je uspjehu riječ dovoljno govori još jedan brojčani podatak: on se na listi 400 najbogatijih Amerikanaca nalazi od davne 1986. godine.

Ralph se rodio kao Ralph Lifshitz 14. listopada 1939. godine u New Yorku, u obitelji židovskih imigranata. Majka i otac, soboslikar po zanimanju, stigli su iz Poljske, a Ralph je bio najmlađi od njihovo četvero djece. On je sa šesnaest godina zakonski promijenio prezime iz Lifshitz u Lauren zajedno sa svojim bratom Georgeom Poi

Kreirao je kostime za neke od najvažnijih filmova sedamdesetih, godine 1974. odjenuo je muški dio ekipe “Velikog Gatsbyja”, po uzoru na odijela i odjeću sa sportskih terena u 20-im godinama 20. stoljeća, a posebno se pamti slavno ružičasto odijelo koje je kreirao za Roberta Redforda

trasom Laurenom. Učinili su to zbog maltretiranja i ismijavanja u školi, a za prezime su uzeli amerikaniziranu inačicu obiteljskog prezimena za koju se odlučio njihov najstariji brat Jerry Lauren, koji je prvi promijenio prezime, i to još za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je bio izložen pogrdama i zlostavljanju kao pripadnik američkih zračnih snaga.

Nakon završene srednje škole, Ralph je dvije godine studirao ekonomiju na Baruch Collegeu, ali je odustao od fakulteta. Od 1962. do 1964. služio je u vojsci Sjedinjenih Država, nakon čega je radio u kompaniji Brooks Brothers kao pomoćnik u prodaji. U mladosti je bio poznat kao najbolje odjeven mladić, mi bismo rekli šminker, jer je džeparac, ali i zaradu od studentskih poslova, trošio isključivo na odjeću. Nakon posla kod Brooks Brothersa zaposlio se kao prodavač u Rivetzu, tada poznatoj tvrtki koja je radila kravate. Godine 1966. predstavio je čelnicima Revitza svoju vlastitu liniju kravata, koje je dizajnirao u tadašnjem europskom stilu, ali je tvrtka glatko odbila njegovu dizajnersku viziju, ocijenivši je nerealnom za američko tržište. Ralph uvrijeđen odlazi, a novi posao pronalazi u direktnoj Revitzovoj konkurenciji, kompaniji Beau Brummell. Tamo je već 1967. godine uspio uvjeriti predsjednika tvrtke da mu dopusti pokrenuti vlastitu liniju kravata. Tako je 1967. rođena The Ralph Lauren Corporation, tvrtka koja je na svojim počecima izrađivala kravate.

No, bio je to tek početak, godinu dana klasnije Ralph Lauren imao je svoju prvu kolekciju odjeće i ona je zacrtala put na kojem se i danas nalazi moćna modna kompanija. Kreator je, naime, modni dizajn utemeljio na svojem interesu za sport i tako je stvorena odjeća koja i danas funkcionira kao simbol krajnjeg luksuza među ležernijom, uvjetno rečeno, sportskom odjećom. I ime joj dolazi iz svijeta sporta, ali ne bilo kakvog sporta. Mladi je Ralph Lauren pucao visoko i za ime kompanije odabrao sport okrunjenih glava, plemstva i najvećih financijskih moćnika - polo. Tako je svoju prvu pravu kolekciju muške odjeće nazvao Polo te je lansirao 1968. godine. Kako bi je i prodavao, uspio je dobiti jednu vitrinu u izložbenom prostoru Empire State Buildinga, a sve ostalo je sam dostavljao trgovinama diljem New Yorka. No, čak i u takvim uvjetima prodaje njegov je uspjeh bio strelovit, odjednom su svi željeli nositi Laurena. Bio je on vruća modna novost, ali i posve nova modna filozofija koja je muškarcima ponudila polo majice umjesto košulja. No, bile su to majice koje su se kvalitetom materijala, izradom, ali i krojem razlikovale od majica kakve je tada nosio muški dio Amerike, običnih pamučnih majica kakve i danas nosi cijeli svijet. Najjednostavnije rečeno, upravo je Lauren polo majicu koju je za sportske terene dizajnirao René Lacoste promovirao u modni sadržaj koji se mora naći u svakom muškom ormaru. Već godinu dana nakon lansiranja kolekcije Laurenova odjeća se prodaje u slavnoj newyorškoj robnoj kući Bloomingdale’s na Manhattanu. Štoviše, bio je to događaj bez presedana u povijesti te kuće, koja mu je dala da ima svoj butik u njihovoj trgovini. Već početkom sedamdesetih njegov je uspjeh toliko velik da otvara svoju prvu samostalnu trgovinu Polo Ralph Lauren, i to na vrlo prestižnoj adresi u New Yorku, u kući Gertrude Rhinelander Waldo na Madison aveniji. Godine 1971. ulazi i u žensku modu, tada je lansirao liniju posebno krojenih košulja za žene, a svijet je prvi put vidio, danas slavni, amblem Polo igrača. Tada je on bio apliciran na manžetama tih prvih ženskih košulja. Prvu cjelovitu žensku kolekciju lansirao je sljedeće godine, a godina 1971. ostaje upamćena i po prvoj trgovini koju je otvorio na Rodeo Driveu u Los Angelesu. Bio je to, vjerovali ili ne, prvi kalifornijski butik nekog američkog kreatora.

Ralph je taj uspjeh proslavio novim poslom: 1972. Ralph Lauren Corporation predstavila je prepoznatljivu pamučnu mrežastu polo majicu u raznim bojama. U toj se kolekciji logotip igrača pola pojavljuje na prsima majice, gdje će ostati do današnjih dana. Nova je kolekcija lansirana u velikoj reklamnoj kampanji kojoj je slo

gan bio: “Svaki tim ima svoju boju - Polo ih ima sedamnaest!” (danas ih ima više od 40). Te su majice iz svijeta sportskog looka odmah zakoračile u svijet sportske elegancije i postale jedna od prepoznatljivih proizvoda Ralpha Laurena, ali i jedan od najprepoznatljivijih modnih “komada” svih vremena.

Sedamdesete su i godine u kojima je Laurent svoj modni uspjeh dodatno ojačao radeći u najvećoj svjetskoj “tvornici snova”, u Hollywoodu. Kreirao je kostime za neke od najvažnijih filmova sedamdesetih, godine 1974. odjenuo je muški dio ekipe “Velikog Gatsbyja”, po uzoru na odijela i odjeću sa sportskih terena u 20-im godinama 20. stoljeća, a posebno se pamti slavno ružičasto odijelo koje je kreirao za Roberta Redforda, koji je u tom filmu tumačio naslovnu ulogu. Tri godine kasnije, 1977., ispričao je posve novu priču o ženskoj i muškoj odjeći, radeći kostime za Diane Keaton i Woodyja Allena u Oscarom nagrađenom filmu “Annie Hall”.

Godine koje slijede su one u kojima ime Ralpha Laurena postaje sinonim za određeni životni stil, a on svoju kreativnost širi na modne dodatke, kozmetiku - u prvom redu parfeme, ali i predmete za dom poput besprijekorne posteljine, ručnika, stolnjaka... sve do namještaja. Tada je stvorena priča o životu nepostojećeg američkog plemstva, čiji je stil bez odjeće i svega ostalog što nosi potpis Ralpha Laurena bio nezamisliv. Sam dizajner oduvijek je veliki dio svoje zarade trošio u humanitarne svrhe pa je tako osnivač i glavni financijer dobrotvornih organizacija Centar za liječenje i prevenciju raka Ralph Lauren i Fond Pink Pony. Pri samom kraju 20. stoljeća, 1997. godine, korporacija Ralph Lauren postala je javno poduzeće na newyorškoj burzi pod znakom RL, a nakon terorističkog napada 11. rujna osnovao je humanitarnu organizaciju American Heros Fund, koja pomaže djeci čiji su roditelji izgubili život u tim napadima.

No, daleko od toga da Ralph ne zna uživati u vlastitom bogatstvu. Dovoljno je, primjerice, reći da posjeduje kolekciju od čak 70-ak najskupljih rijetkih automobila, koje najvećim dijelom čuva na svom velebnom imanju u New Yorku, dok su neki izloženi i u muzejima po SAD-u. A posve neobičan u svijetu mode je i njegov privatni život: on je od 1964. godine u braku sa svojom ljubavi iz srednje škole, s kojom ima troje djece. Godine 2015. povukao se s čela vlastite tvrtke Ralph Lauren Corporation, ali je i dalje glavni dizajner, koji donosi sve kreativne odluke. Veliki uspjeh za čovjeka koji je za samog sebe rekao: “Nikada nisam želio biti dio modnog svijeta jer, kada jednom uđeš, zapravo si izvan njega”.

Contents

hr-hr

2023-06-02T07:00:00.0000000Z

2023-06-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282067691319295

Vecernji List