Večernji list

Party za Glasgow

Rangers i Gerrard slave titulu

Hrvatski nogometaši očito su “amajlija” za Rangerse. U posljednju šampionsku sezonu kultnog kluba s Ibroxa u kojoj je 54. naslov prvaka osvojen s tek bodom prednosti ispred Celtica Nikica Jelavić ugradio je 16 golova, a Borna Barišić ove je sezone uz jedan pogodak imao sjajnih sedam asistencija.

Mučno desetljeće, najteže u 149 godina dugoj povijesti Glasgow Rangersa, napokon je i službeno završilo. Slavni klub dotaknuo je dno izbacivanjem u četvrtu ligu 2012. godine zbog bankrota uzrokovanog katastrofalnim radom bivših uprava koje su “natukle” dug veći od 100 milijuna funta. Povratak je bio spor, a dok je Rangers napredovao korak po korak (u drugoj ligi su neočekivano zapeli i zadržali se ondje dvije sezone), Celtic je u to vrijeme bez konkurencije dominirao škotskim nogometom, vezao devet uzastopnih titula i po broju osvojenih prvenstava (51) opasno se približio mrskim konkurentima. Međutim, svi ti naslovi Celtica nisu imali pravu vrijednost jer nije bilo dostojnog suparnika koji bi ih mogao izazvati i zeleno-bijeli su bez muke dominirali protiv nejake konkurencije. Navijači Rangersa, naravno, zbog toga nisu propustili staviti sol na ranu ljutom suparniku pa su unajmili zrakoplov koji je za vrijeme utakmice Celtica i Dundee Uniteda kružio iznad Celtic Parka s natpisom “Vidite li nas sad? 55 titula!”

– Putovanje nije završeno. Još mnogo toga nas čeka – pokušao je trener slavnog kluba Steven Gerrard i u trenucima slavlja stati na loptu.

Veliki izazovi i dalje su ispred njegove momčadi, prije svega dobar rezultat u Europskoj ligi u kojoj je cilj plasman među osam najboljih, želja je i trofej u kupu, ali i da okončaju sezonu bez prvenstvenog poraza, što bi Rangersima bio drugi put u klupskoj povijesti, ali prvi nakon 122 godine. Celtic protiv kojeg igraju u idućem kolu sigurno im ne želi priuštiti

STVORIO POBJEDNIKE MORALI SMO PROMIJENITI MENTALITET U ČITAVOM KLUBU – OTKRIO JE GERRARD

još i to zadovoljstvo.

Zasluge za preporod Rangersa pripadaju isključivo jednom čovjeku. Steven Gerrard, ikona Liverpoola, nije dočekao da sa Redsima osvoji titulu prvaka, a sada je tu zadovoljštinu dobio kao trener Rangersa. I zaslužio kultni status na Ibroxu. Inače, Gerrard nije prva Liverpoolova legenda na klupi Rangersa, klub s Ibroxa svojedobno je vodio i Graeme Souness, ključni Liverpoolov igrač u generaciji koja je osvojila tri Lige prvaka. I njemu su Rangersi bili prvi klub u trenerskoj karijeri, a preuzeo ih je nakon što osam sezona nisu osvojili naslov i u pet sezona odveo ih do tri titule. Captain Fantastic u ljeto 2018. stavio je nemali nogometni ugled na kocku, uhvatio se kao trenerski početnik velikog posla koji bi odbio i puno iskusnije trenerske veličine. Iako, legendi i ne priliči da u novi početak krene od nule. Steven Gerrard učinio je upravo to prihvativši klupu najtrofejnije momčadi na svijetu, uspavanog diva, izmučenog i poniženog godinama proboravljenim u nižim rangovima škotskog nogometa. Prihvatio je rizik da već u početku trenerske karijere bude “potrošen” jer Rangersi su tada imali samo veliko ime. Godinu prije nego što će slavni Liverpoolov veznjak preuzeti konce na Ibroxu, za momčad iz Glasgowa nepremostiva je prepreka bio i Progrès iz luksemburškog Niederkorna koji prethodno nikoga nije pobijedio u Europi!?

– Na mentalitet smo se usredotočili od prvog dana. Iskreno, morali smo promijeniti mentalitet u čitavom klubu – otkrio je Gerrard.

Danas mu tek jedna pobjeda nedostaje da izjednači rekord Waltera Smitha, jednog od najtrofejnijih trenera u povijesti Rangersa s najviše trijumfa u europskim natjecanjima. Do sada je zabilježio 22 pobjede u 41 utakmici uz svega pet tijesnih poraza.

Nešto manje od tri godine nakon što je ušao u svlačionicu Rangersa i poručio: “Let’s go!”, odnosno 159 utakmica poslije, u odijelu se zaletio i po podu polivenim alkoholom proklizao duž čitave svlačionice uz klicanje svojih igrača. Mnogi su u tome prepoznali olakšanje, napokon je u rukama držao pokal prvaka koji mu je u nogometnoj karijeri uporno izmicao. Uz skromna ulaganja, znatno manja u odnosu na najvećeg rivala, Gerrard je u tri godine “resetirao” sistem na Ibroxu i korak po korak vraćao Rangerse na mjesto koje im pripada. Na pojačanja je potrošio ukupno 34 milijuna eura i zaista rijetko griješio.

STEVENA GERRARDA SAMO TROFEJI S RANGERSIMA MOGU VRATITI NA ANFIELD

Autoritetom je stvorio momčad za uzor koristeći svoju sliku iz igračkih dana, a u Gerrardovoj selekciji putem su otpadali oni koji nisu disali kao ostali u svlačionici. Poput Erosa Grezde čiji je transfer svojedobno platio dva milijuna eura.

– Neki su nogometaši putem otpali jer nisu mogli dati ono što od njih očekujem – kazao je trener Rangersa. Gerrard ne gleda na prošlost, svaki trening i svaka utakmica novo je dokazivanje za mjesto u momčadi. Potvrdilo se to nedavno kada je i najboljeg igrača Alfreda Morelosa poslao na tribine uz obrazloženje da “trenutačnim odnosom prema igri ne zaslužuje mjesto startera”.

– Rekao mi je da je mislima drugdje, a ja biram isključivo igrače koji žele biti ovdje. Ako izgubite fokus i ne razmišljate o lopti, nećete biti u momčadi. Prvu sezonu na Ibroxu, Gerrard je završio s devet bodova zaostatka za Celticom.

Prošlu, koju je već početkom ožujka naprasno prekinula pandemija koronavirusa, s 13 bodova manje od najvećeg rivala, a ove je sezone imao zadatak zaustaviti gradskog rivala koji je bio u prilici osvojiti deseti uzastopni naslov prvaka, što bi bio škotski rekord. A Gerrard ne samo da je zaustavio Celtic u ispisivanju povijesti nego je svojoj momčadi priskrbio i status za anale. Naime, Glasgow Rangers je ove sezone u 32 utakmice koliko je odigrao u svim natjecanjima, samo jednom poražen, i to u četvrtfinalu Liga-kupa od St. Mirrena.

Uspjeh s Rangersima Gerrardu nije samo potvrda trenerskog umijeća već i prva stuba povratka u Liverpool. On i ne krije da se jednog dana želi vratiti na Anfield kako bi dovršio ono što nije uspio kao nogometaš.

– To mi je san. Liverpool mi znači sve... Ali samo zato što sam bio dobar nogo

NEPOBJEDIVI RANGERSI SU U PRILICI ZAVRŠITI SEZONU BEZ PORAZA, PRVI PUT NAKON 122 GODINE

metaš Liverpoola i što sam imao karijeru kakvu sam imao, to ne mora nužno značiti da sam idući u redu za menadžera, niti da sam najbolja osoba za taj posao. Svjestan sam da ako jednog dana taj posao bude dostupan, za njega će biti kilometarska kolona vrhunskih menadžera – kazao je.

Ugovor sa škotskim velikanom veže ga do ljeta 2024., taman koliko je očekivano vrijeme “trajanja” Jürgena Kloppa, a najbolja preporuka za posao u Liverpoolu bit će mu trofeji. Najbolje savjete dobio je upravo od njega.

– To sam naučio od Kloppa. Sjedio sam u njegovu uredu i zapitkivao. To je bilo prije nego što sam krenuo u trenerske vode. Rekao mi je: “Moraš biti isti svaki dan, jer ako se dan nakon poraza pojaviš tužan, onda će te igrači kopirati i osjećati se isto. Radi se o toj dnevnoj ravnoteži” – objasnio je Gerrard.

S Kloppom je u redovitom kontaktu.

– Znam da ću od njega uvijek dobiti iskren odgovor – rekao je. A Gerrardova riječ još ima težinu i autoritet na Anfieldu

– Navijači Liverpoola ne žele mene na mjestu menadžera. Oni žele Kloppa. Želim ga i ja! Liverpool je moj klub, i želim ga jednog dana voditi. Ali ne još. A i tko može reći da ću ikada biti dovoljno dobar za taj posao – kazao je Gerrard. Rijetki danas dvoje da će u jednom trenutku, najkasnije u ljeto 2024. kada Kloppu istekne ugovor, Steven Gerrard sjesti na klupu Liverpoola. A kada se napokon Captain Fantastic vrati na Anfield, protiv njega bit će povijest. Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti iskonske legende Anfielda koje su uspjele veliku karijeru i mitski status među The Scousersima ne kompromitirati kao treneri Liverpoola. Uspjelo je to samo Kennyju Dalglishu. Može li uspjeti i Gerrardu kada jednog dana dođe na njega red?

CONTENTS

hr-hr

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281883006093687

Vecernji List