Večernji list

VAGANSKI VRH ZIMI NAJLJEPŠE JE MJESTO ZA SLIJETANJE...

Instruktorica bodibildinga i pilotkinja! “U škola sam bila potpuni antitalent za sport”

Damir Mrvec Privatna arhiva

Antonija Trupinić (36) bavi se neobičnim sportom, ali ima i neobično zanimanje. Naime, trenira body fitness, a zaposlena je u MORH-u kao vojna pilotkinja, jedna od njih sedam u Hrvatskoj vojsci.

Sa sportom kojim se danas bavite počeli ste dosta kasno?

– Da, bodi-bildingom sam se počela baviti tek nakon što sam završila fakultet. Moglo bi se reći kasno, ali ljepota je u ovom sportu baš u tome što nikada nije kasno. Naravno, puno je lakše kada se počne ranije, što zbog energije i općeg zdravlja, to i zbog organizacije vremena u danu, ali i radnih navika.

Jeste li ste se prije bavili kakvim sportom, dok ste išli u osnovnu ili srednju školu?

– Iskreno, u osnovnoj i srednjoj školi bila sam potpuni antitalent za sport. Nisam se voljela “fizički umarati” i radije sam rješavala matematiku i učila geografiju ili hrvatski, nego bila na satu tjelesnog. Tek kada sam jednog dana odlučila da bih željela postati vojna pilotkinja, shvatila sam da ću ipak morati poraditi na kondiciji pa sam tek u četvrtom srednje počela aktivnije sudjelovati u zadacima na tjelesnom odgoju.

Koji su vam najveći sportski uspjesi? – U bikini fitnessu imam nekoliko medalja, a srebro koje sam osvojila na prvenstvu Hrvatske 2014. jedno je od posebnih priznanja. Pamtim i prvo natjecanje kad sam se “usudila” stati na pozornicu zajedno s 15-ak drugih vrhunskih natjecateljica. Nisam odnijela medalju, ali bila sam ponosna na sebe i tu unutarnju pobjedu.

Koliko je važno paziti na prehranu dok se bavite ovim sportom?

– Prehrana je iznimno bitna. Ako netko sumnja u to ili misli da se mogu jesti keksi dok vježba i priprema se za natjecanje, a da se to neće vidjeti, onda je pogriješio sport. Vidi se svaka pogreška u disciplini na svakom natjecatelju. Iskusni sudac primijetit će pogrešku u treningu, pogrešku u prehrani, kao i pogrešku u poziranju ili u genetici. Prve tri su ključne za plasman u finale.

S obzirom na pandemiju, vjerojatno i nije bilo puno natjecanja?

– Zbog pandemije su u prvoj polovici prošle godine sva natjecanja bila otkazana. Formu sam održavala kako sam stigla i znala. U prvom dijelu godine rolanjem i hodanjem po Sljemenu, uz pokoji kućni trening, a u drugom valu uzela sam pauzu od vježbanja kako bih se odmorila od neprekidnih treninga i završila edukacije koje sam započela u 2019. godini. Tako sam završila edukaciju za nutricionisticu. Od 2016. godine kvalificirana sam instruktorica bodi-bildinga i fitnessa pa se nutricionizam samo nadovezao na znanje o vježbanju u teretani. Uskoro mijenjate kategoriju?

– Da, pojavila se nova kategorija, fitness del u kojoj natjecateljice nastupaju i u večernjim haljinama. U svijetu je postala vrlo popularna jer je jako ženstvena i zaista više nitko nema razloga reći da su žene koje se bave ovim sportom muškobanjaste.

A vaš posao je...

– Radim kao vojna pilotkinja helikoptera i instruktorica letenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu više od deset godina. Za to sam se odlučila vrlo spontano, u srednjoj školi. Nisam sanjala o letenju kao djevojčica, ali već nakon prvog leta znala sam da nisam pogriješila – rekla je Antonija Trupinić .

U MOM SPORTU ISKUSNI SUDAC PRIMIJETIT ĆE POGREŠKU U TRENINGU, ALI I POGREŠKU U PREHRANI

Sjećate li se prvog leta?

– Bilo je to davno, prije točno 18 godina. Moj prvi let bio je u vojnom avionu, s palicom u ruci. Ako mogu nadodati, tada još nisam položila vozački ispit. Zapravo, prvo sam naučila letjeti avionom, zatim helikopterom, a tek onda voziti automobil.

U čemu najviše letite?

– S obzirom na to da sam pilotkinja helikoptera, letim isključivo helikopterom Bell 206B Jet Ranger. To je školski helikopter namijenjen uglavnom školovanju kadeta-pilota, ali i izviđanju požarišta iz zraka, prijevozu osoba te održavanju trenaže pilota helikoptera. Iako je mali, to mu je velika prednost jer može sletjeti na bilo kakvu ravnu površinu veličine 20 x 20 metara. I to je to. Ne treba vam pista, niti asfalt. Dovoljno je da u blizini nema prepreka i da površina nije grbava.

Je li bilo opasnosti u zraku?

– Srećom, nisam nikada imala “opasnije” situacije za vrijeme letenja. Svaki svoj let uvijek započinjem prijeletnim pregledom helikoptera, i to nakon što ga je pregledao zrakoplovni tehničar. Baš svaki.

Na koja ste neobična mjesta znali sletjeti?

– Pa bilo je jako zanimljivih mjesta, od grebena nasred Velebitskog kanala do mola na zadarskoj rivi. Ali najdivnije i najspokojnije mjesto na koje možete sletjeti je Vaganski vrh.

Kakva ste osoba privatno, što najčešće radite u slobodno vrijeme?

– Privatno sam vrlo društvena, osim kada to nisam. Šaljiva i humoristična sam samo u vrlo ugodnom i opuštenom društvu, inače ćete od mene dobiti samo informacije koje neophodno treba

KLUB ČLANICA SAM BLACK JACKA IZ VELIKE GORICE

TRENERICA

NAJBOLJE

REZULTATE

IMALA SAM

S EVOM

RUSAN

te ili mislim ih da trebate imati. Volim ići u kazalište, ali i u kino. Više volim pogledati film nego čitati knjigu jer za čitanje često nemam vremena, ali sve knjige koje sam pročitala vrijedile su svake minute. Volim slušati glazbu, od klasične do elektronske, ali i domaće. A ponekad volim i tišinu jer me ništa drugo ne može smiriti kao stišani zvuk svakodnevice.

Kućni ljubimac?

– Već 12 godina sa mnom živi mala jorkširska terijerka koju zovem Monie. Zajedno smo prošle zaista puno toga, od života u Zadru do života u Zagrebu, puno putovanja i zajednički prijeđenih kilometara.

Društvene mreže?

– Najaktivnija sam na Facebooku i Instagramu, a zatim na LinkedInu – zaključila je Antonija.

SPORT MIX

hr-hr

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282286733019511

Vecernji List