Večernji list

POLOJSKA STOTKA

Opet ruši rekorde u broju trkača

Vedran Balen Ivica Galović / Pixsell

Drugu godinu zaredom Ultramaraton klub Mazator bio je uspješan domaćin i organizator “Polojske ultre”, prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju na 100 kilometara. Sama činjenica da je sudjelovalo rekordnih 68 natjecatelja fenomenalan je podatak koji pokazuje da se Slavonski Brod još jače ucrtao u kartu ultra trčanja u Hrvatskoj i šire. Ove godine zbog epidemioloških mjera nije bilo utrke na 50 km, nisu se trčale ni štafete, ali je zato novi/stari prvak Dejan Radanac srušio vlastiti državni rekord te postao prvi muškarac u Hrvatskoj koji je istrčao A normu za Svjetsko prvenstvo. Ultramaratonac iz Adžamovaca kod Nove Gradiške, koji danas živi u Slavonskom Brodu, pretrčao je 100 kilometara za 6 sati, 54 minute i 45 sekundi i tako četvrti put zaredom osvojio naslov prvaka Hrvatske u cestovnom trčanju, oborivši za čak 20 minuta vlastiti državni rekord iz prošle godine. Bio je to ujedno peti rezultat ove godine u svijetu. Zanimljivo je da je na 85. kilometru zbog jakog vjetra morao stati i odjenuti trenirku. – Tijekom same utrke nije bilo nikakvih problema. Nas trojica, Murić, Bićanić i ja izdvojili smo se na vrhu, a onda je nakon 65 kilometara Murić odustao. Poslije je i Bićanić malo popustio i ostalo mi je samo održavati tu prednost. Čak bih mogao reći da sam trčao opuštenije nego obično jer se nisam htio do kraja potrošiti i rasturiti na početku sezone – ističe Radanac.

Osim pobjede, ono po čemu će Brođanin pamtiti ovu utrku je i činjenica da je ulaskom u cilj za manje od sedam sati postao prvi muškarac koji je istrčao A normu za Svjetsko prvenstvo. Do sada je to polazio za rukom samo ženama, kojima su norme nešto slabije.

– Često me pitaju kako pretrčati sto kilometara. Ako govorimo o početnicima i ako govorimo o sigurnoj i trajnoj aktivnosti, treba krenuti s kraćim dionicama

i trenirati redovno i umjereno. Ne postoji čarobni recept kako doći do rezultata. Nekome će to poći za rukom prije, nekome poslije, samo treba trenirati – poručio je Radanac.

Vremenski uvjeti s temperaturom od 5 do 8 stupnjeva iznad ništice i laganim povjetarcem koji ih je hladio bili su fantastični za trkače, premda je jedna od sudionica nakon 96 pretrčanih kilometara morala odustati zbog pothlađenosti. Radančev najveći konkurent, Zagrepčanin Goran Murić, koji je aktualni prvak Hrvatske u maratonu, također je odustao nakon 75 kilometara, što je Dejanu otvorilo put do naslova. Odličnu utrku odradio je još jedan Brođanin, Marko Bićanić, koji je u cilj ušao kao drugi. On je 100 km istrčao za 6 sati 57 minuta i 6 sekundi i tako također ispunio A normu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Berlinu 2022. godine. Treći je bio Riječanin Pavle Kruljac. S obzirom na to da nije nastupila svjetska prvakinja Splićanka Nikolina Šustić Stanković, u ženskoj konkurenciji dominirale su članice AK Sljeme iz Zagreba. Najbrža je bila Riječanka Ingrid Nikolesić ispred prošlogodišnje pobjednice Veronike Jurišić i Maje Bonačić. – Nisam očekivala pobjedu, čak sam u jednom trenutku bila i druga i poslije mi je bilo jako teško trčati sporo. Nakon sedamdesetog kilometra sam ubrzala i tu sam napravila razliku pred drugoplasiranom – rekla je Ingrid Nikolesić. Za razliku od mnogih utrka i sportskih manifestacija u Hrvatskoj i svijetu koje se otkazuju ili ne održavaju, Brođani su uspjeli ishoditi sve potrebne dozvole za organizaciju, naravno, uz pridržavanje i poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

– Drago nam je što izbornik reprezentacije svake godine dolazi na Poloj i što je izuzetno zadovoljan stazom i organizacijom utrke. To nam je odlična referenca za buduće planove. Želja nam je na našu polojsku stazu (Poloj je izletište kod Slavonskog Broda, a staza koja vodi prema njemu naziva se polojska, nap. a.) dovesti najbolje europske, pa i svjetske ultraše, da napravimo pravi show taj dan – rekao je Tomislav Marinović, predsjednik Ultramaraton kluba Mazator. Iako je četvrta Polojska ultra tek odrađena, organizatori već sada kuju planove za petu i poručuju: Doviđenja dogodine!

DEJAN RADANAC POSTAVIO JE NOVI REKORD NA 100 KILOMETARA (6:54:45)! IZBORIO JE I NORMU ZA SP

ATLETIKA

hr-hr

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

2021-03-13T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282325387725175

Vecernji List