Večernji list

Na tvrdnje o mobingu ona uzvraća optužbama za kriminal

LIJEČNICA ZBOG KOJE SE TRESE ZDRAVSTVO

Romana Kovačević Barišić

DJELATNICI KLINIKE ZA TUMORE PROSVJEDOVALI SU ZBOG PREDSTOJNICE DIJANE ZADRAVEC // D. ZADRAVEC: K. BOLANČA ČULO PROSVJED JE ORGANIZIRALA ZBOG SUPRUGA LIJEČNIKA, KOJEG SAM KAZNENO PRIJAVILA

Zvala je kontrolu HZZO-a da provjere istovremena bolovanja preostalo troje radiologa Klinike za tumore

Ambiciozna, prodorna, atraktivna, izravna. Zločesta, manipulativna, prijetvorna, agresivna. Sve su to opisi koje smo čuli od bivših i sadašnjih kolega prof. Dijane Zadravec, neuroradiologinje i predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, u čijem sastavu je i Klinika za tumore na izdvojenoj lokaciji, nekoliko tramvajskih stanica zapadnije od Vinogradske, u Ilici.

‘Samo da ne dolazi više’

Pred zgradu nekadašnjeg Instituta za tumore, izašli su jučer doktori i medicinsko osoblje kako bi prosvjedom podržali kolege radiologe. Njih je u ključnoj klinici za maligne bolesti u državi ostalo samo troje, a rade na zastarjeloj opremi koja je već trebala biti rashodovana pa nalaze teže očitavaju. Uz sve to, radiološko osoblje redom izražava nezadovoljstvo odlukama i načinom komunikacije predstojnice Dijane Zadravec, tvrdeći da je upravo ona razlog zbog kojeg mnogi napuštaju Zavod. Ona je pak zvala kontrolu HZZO-a da provjere istovremena bolovanja preostalo troje radiologa Klinike. Ovo nije prvi put da se fatalna međimurska doktorica našla u središtu zbivanja. Rođena je 5. rujna 1973. u Čakovcu. Nakon specijalizacije iz radiologije subspecijalizirala je neuroradiologiju, iz čega ima i europsku diplomu. Specijalizaciju je počela u Županijskoj bolnici u Čakovcu, gdje je prethodno odradila staž i tri godine u tamošnjoj Hitnoj pomoći. Tamošnji je se nekadašnji kolege sjećaju da bi na tešku prometnu nesreću gdje je trebalo reanimirati unesrećene išla u uskoj minici i sunčanim naočalama zataknutim u kosu. Većina je to smatrala neprimjerenim, dok će njoj bliske osobe reći da je posrijedi tek ljubomora zbog doktoričina dobrog izgleda. Međutim, čakovečki doktori sjećaju je se kao “zločeste i konfliktne”. – Sve kaj je tu pokazala, počelo se pričati u Vinogradskoj – govore. Naime, Zadravec je drugi dio specijalizacije odradila u KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega je čakovečkoj bolnici morala vratiti 40 tisuća eura uloženih u prvi dio njezine specijalizacije. – Predlagala je da dio odradi tako što bi subotom dolazila raditi, ali su joj kolege rekli da će radije oni raditi više, samo da ona više ne dolazi, toliko je bila omiljena – kažu u Čakovcu. Zadravec je od 2013. godine docentica na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, a od 2015. godine pročelnica Katedre za opću i dentalnu radiologiju. U 2016. našla se na HDZ-ovoj listi za parlamentarne izbore, a iste godine imenovana je predstojnicom Zavoda za radiologiju. Postala je i zamjenicom ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, prof. Marija Zovaka, no iako su oboje iz iste političke stranke, netrpeljivost je otpočetka neskrivena. Kad smo pitali za razloge, prof. Zadravec rekla nam je da je prof. Zovaka optužila za nepravilnosti u poslovanju. Na izborima za ravnateljsko mjesto

KBC-a prošlog ljeta njih su dvoje bili protukandidati, no natječaj je poništen, Zovak ostao v. d., a ona je ostala bez funkcije zamjenice. Situacija se time trebala primiriti nakon skandalozne snimke telefonskog razgovora između Zadravec i ministra Beroša, u kojem ona tvrdi da je natječaj koruptivan i poziva se na premijera te prijeti skandalom prije izbora, dok joj ministar uzvraća da je “vrh stranke odabrao put”. Zbog te ih je snimke DORH zvao na razgovor. Prije toga u javnosti je odjeknuo skandal u kojem se Zadravec fizički sukobila s bolničkom šeficom nabave zbog poništenja natječaja za edukaciju oko kupnje novog magneta Tesla 3, oko kojeg se Zadravec angažirala pa je poništenje doživjela kao opstrukciju.

Političko zaleđe

Dvaput je Upravno vijeće odbilo zahtjev za njezinom smjenom, prvi put nakon angažmana tadašnjeg ministra Milana Kujundžića, drugi put sama je demantirala optužbe za organizacijske propuste. Ni treći put nisu je srušili. Sada njezinu Zavodu slijedi inspekcijski nadzor zbog teških optužbi koje je iznijela protiv odjelnog liječnika Kalouseka. Dijani Zadravec pripisuju zaleđe zbog navodne bliskosti s premijerom Plenkovićem. Iz istog se razloga ona još 2018. spominjala kao moguća nova ministrica zdravstva, pa je isplivalo da nije produžila licencu – nešto što liječnici nerijetko zaborave, ali se objavi samo za neke, kao svojedobno za Sanju Musić Milanović. Na tvrdnje o mobingu, Zadravec je baražno uzvratila optužbama o privatnom radu kolega nauštrb javnog zdravstva. A to je nešto o čemu mnogi pričaju, ali malo tko javno.

News

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281621013207110

Vecernji List