Večernji list

Man. United u finalu EL-a, Villarreal spriječio Arsenal

Dominacija Čak tri engleska kluba u velikim finalima: Chelsea i Man. City u Ligi prvaka, United u Europskoj ligi

Katarina Kušec

Ako plasman Chelseaja i Manchester Cityja u finale Lige prvaka, a potom i Manchester Uniteda u finale Europske lige nije pokazatelj dominacije engleskog nogometa, ne znamo što jest.

Naime, u uzvratnim susretima polufinala EL-a, Villarreal koji je također u finalu, odigrao je 0:0 s Arsenalom, dok je Manchester United u gostima izgubio od Rome 2:3, ali s ukupnom rezultatom 8:5 bukirao si je kartu za Gdanjsk 26. svibnja.

Crveni vragovi već dugo čekaju neko veliko finale, a posebice pod vodstvom Olea Gunnara Solskjæra. Već su ispali iz sva četiri polufinala kupa pod Norvežaninom (dva puta u Liga kupu, jednom u FA kupu, jednom u Europskoj ligi), a sada su konačno došli na svoje.

Cavani ukrao šou

Istina jest da je Manchester United imao laganiji posao u uzvratu jer na Olimpicu protiv Rome branili su ogromnih 6:2 iz prve utakmice. No, Talijani su bili žilavi. Edinson Cavani u 39. minuti zabio je za vodstvo Otočana kada je sjajno primio loptu od Freda i mirno je zakucao u gol iz blizine. Preokret je uslijedio nakon odmora kada je prvo Edin Džeko u 57. zabio glavom iz blizine, a potom je četiri minute kasnije Bryan Cristante pokupio dodavanje i pucao. Lopta je završila unutar lijeve stative.

Cavani je ipak bio čovjek utakmice, rezultat je poravnao na 2:2 u 68. minuti. Štoviše, Roma mu izgleda sjajno leži jer u dvije je polufinalne utakmice njoj zabio četiri pogotka, dok je za dva asistirao!

Štoviše, on je prvi igrač koji je postigao dva ili više gola u obje utakmice polufinala na nekom velikom europskom natjecanju još od Klausa Allofsa u Kupu UEFA 1985./86.

Konačnih 3:2 na samom kraju, u 83. minuti autogolom je postavio Alex Nicolao Telles. Bilo kako bilo poraz Manchester Uniteda sada, nije previše uzdrmao klub jer finale je izboreno.

No, previše vremena za slavlje neće biti jer svima je poznato kako je raspored težak i zgusnut i velik broj igrača i trenera žali se na to. Metak nije izbjegao ni United koji će u tjedan dana odigrati četiri utakmice. Nakon Rome, očekuju ga tri utakmice u prvenstvu. U nedjelju gostuje u Birminghamu kod Aston Ville, u utorak dočekuje Leicester, a završava u četvrtak, kada dočekuje Liverpool u jednom od najvećih engleskih derbija.

Možda ovo izboreno finale Europske lige barem malo ublaži more koje igrači imaju od rasporeda.

Inače Manchester United posljednji je put trofej Europske lige podigao 2017. godine, tada je u finalu svladao Ajax s 2:0.

Osim toga, momčad je to koja je tek druga u povijesti Kupa UEFA ili Europske lige koja je postigla osam ili više golova u dvije utakmice polufinala, nakon što je Alavés zabio devet Kaiserslauternu 2000./01.

Izbacio Dinamo, sada u finalu

U drugom polufinalnom susretu večeri nije bilo toliko zanimljivo. Naime, Villarreal i Arsenal odigrali su 0:0, Aubameyang je dvaput pogodio stativu, ali pogodaka nije bilo. Španjolska momčad tako je zbog 2:1 prednosti iz prve utakmice izborila finale u kojemu će igrati protiv Manchester Uniteda.

Inače, Villarreal nikada nije osvojio ovo natjecanje, a podsjetimo da je iz Europske lige ove sezone izbacio zagrebački Dinamo.

Finale Europske lige između Villarreala i Man. Uniteda igrat će se 26. svibnja u Gdanjsku

Sport

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282381222418502

Vecernji List