Večernji list

Novi šef je kineziolog s prve crte bojišta, već je 20 godina u HOO-u

Dražen Brajdić

Odlaskom dugogodišnjeg glavnog tajnika Josipa Čopa u mirovinu (danas mu je posljednji radni dan), pred Vijećem HOO-a našla se zadaća izbora novog prvog operativca krovne sportske kuće. A na prijedlog izbornog povjerenstva, a potom i predsjednika Zlatka Mateše izabran je dugogodišnji djelatnik vodeće sportske institucije, 52-godišnji Siniša Krajač.

Sjednica je održana u HOOovoj sobi za sastanke broj 48, nekoliko vrata udaljene od Krajačeva ureda, uz maksimalno poštivanje protuepidemijskih mjera (maske, fizički razmak), a ni ovaj put nazočna nije bila hrvatska članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Mateša išao na sigurno

A sve je krenulo raspisivanjem natječaja na temu kojeg je u tajništvo HOO-a stiglo devet kuverti pri čemu ih je samo šest bilo važećih. Od tih šest peteročlano izborno povjerenstvo trojicu je kvalificiralo za drugi krug, da bi za finale Mateši predložili troje kandidata, a među njima i jednu ženu (Lea Lozančić), što je izvjestan pomak u borbi za rodnu ravnopravnost u rukovođenju hrvatskim sportom. Na koncu je Mateša Vijeću predložio samo jednog kandidata i to Krajača o kojem se i glasalo pri čemu je ishod bio samo jedan glas protiv, jedan suzdržan i svi ostali “za”.

Kako saznajemo, predsjednik je svojoj “vladi” kazao da moraju imati u vidu da on kao prvi čovjek mora uz sebe imati operativca kojem može vjerovati. Ako je već morao izabrati “direktora firme” Mateša je išao na sigurno, na čovjeka koji poznaje sustav, što je i poželjno u trenutku kada je do početka Olimpijskih igara ostalo samo 76 dana.

A riječ je o diplomiranom kineziologu koji je u proteklih 20 godina u HOO-u obnašao niz važnih dužnosti, a ovaj posao preuzima s mjesta pomoćnika glavnog tajnika za lokalni sport koji je jako puno bilo na terenu, uz najmanje 50.000 službenih kilometara godišnje. A Krajač s te dužnosti odlazi baš na dan kada je Ministarstvo turizma i sporta lokalnom sportu dodijelilo 35 milijuna kuna pomoći.

Prije rada u lokalnom sportu, Krajač je bio voditelj Ureda za razvojne programe u dva mandata

(2007. – 2010. te 2001. – 2004.) i v.d. direktora Ureda nacionalnih sportskih saveza (2004. – 2007.).

Novi glavni tajnik je u HOO stigao 2001. i to iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, odnosno iz odjela za sport Glavnog stožera oružanih snaga RH iz kojeg je sudjelovao u organizaciji Vojnih igara u Zagrebu. Prije toga, u MORH-u je bio zaposlen kao voditelj odjela za provjere i načelnik analitike u Sigurnosno-informativnoj službi.

Da nije bilo agresije na Hrvatsku, o Krajaču bismo danas možda pisali kao o nogometnom treneru jer je još kao student radio u nogometnoj školi NK Lokomotive u kojoj je i sam stasao i to pod ravnanjem Ilije Lončarevića. No, ratni vihor donio je prilično drukčiji razvoj događaja.

Naime, kada je Hrvatska napadnuta oružanom silom, uz profesore borilačkih sportova Kuleša i Marića, zajedno s fakultetskim kolegom Koletićem, bio je jedan od osnivača dragovoljačke studentske postrojbe MIG. A nakon nekog vremena, ta ista postrojba bila je priključena sastavu Specijalne policije ALFA.

Izazovne situacije u ratu

Što kao pričuvni, a što kao djelatni specijalac, Krajač je prošao neke vrlo izazovne ratne situacije. Kako prigodom oslobađanja vojarni u Velikoj Buni i Belajskim Poljicama tako i kod obrane Pakraca ili pak držanja položaja na Velebitu.

Nakon svega, za ovog čovjeka se doista ne može reći da nema iskustva, a koliko će biti dobar prvi operativac u jednom takvom složenom sustavu kao što je HOO, tek će vrijeme pokazati.

Ono što smo mogli razaznati u našim prijašnjim razgovorima (a zamoljen je da prije današnjeg razgovora s Matešom ne daje izjave) jest da će se Krajač baviti radom na dodatnoj prepoznatljivosti sportskog branda HOO-a, da će insistirati na korištenju sredstava iz EU fondova, na povećanju vlastitih izvora financiranja, na pojačanoj suradnji s drugim segmentima društva, ne samo s turizmom nego i s kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, znanosti... Dakle, može se očekivati da će u HOO-u, zapravo, biti i više promjena nego što bih ih bilo da je došao netko izvana jer je riječ o čovjeku koji je tu već 20 godina i koji dobro poznaje najranjivija mjesta sustava.

Krajač je bio Matešin prijedlog koji je glatko prošao uz samo jedan glas protiv i jedan suzdržan

Sport

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282428467058758

Vecernji List