Večernji list

U J. Karolini smrtnu kaznu opet će izvršavati – streljački vodovi

(V. Balen)

Zastupnički dom parlamenta američke savezne države Južne Karoline u srijedu je usvojio zakon kojim se legalizira izvršavanje smrtne kazne pred streljačkim vodom. Potencijalna promjena zakona u ovoj američkoj saveznoj državi dolazi u trenutku kada su države diljem zemlje pogođene nestašicom smrtonosnih injekcija, široko rasprostranjene metode u SAD-u, piše CNN. Poteškoće u pronalaženju injekcija zaustavile su smaknuća u mnogim državama, uključujući i Južnu Karolinu, u kojoj pogubljenja nije bilo od 2011. godine. Smrtonosna injekcija ili električna stolica izbor je koji se sada stavlja pred osuđenika na smrt u Južnoj Karolini. Ako zatvorenik odabere injekciju, država ne može izvršiti pogubljenje.

Nakon promjene zakona osuđenici će moći birati između električne stolice i strijeljanja, dok će injekcija ostati jedna od opcija ako su dostupni materijali koji su potrebni za spravljanje smrtonosnih koktela. Guverner Južne Karoline Henry McMaster izjavio je u srijedu da će potpisati zakon čim dođe na njegov stol.

– Korak smo bliže pružanju pravde i završnog čina obiteljima žrtava, koje im daje zakon – kazao je republikanski guverner nakon glasanja u donjem domu parlamenta. Zakon je u ovom domu usvojen sa 66 glasova za i 43 protiv, a državni je senat sličnu verziju usvojio u ožujku. Protivnici mjere (na slici) pobunili su se zbog novih metoda pogubljenja, kao i zbog primjene smrtne kazne općenito. – Ovo je 2021. godina. Trebali bismo odustati od ovih barbarskih oblika kažnjavanja koji su više srednjovjekovni nego moderni. Danas je naša država napravila korak unatrag i sram me je – izjavio je demokratski čelnik Todd Rutherford.

Ako se zakon usvoji, Južna Karolina postat će četvrta američka država koja će osuđenicima na smrt ponuditi opciju strijeljanja. Time će se pridružiti Oklahomi, Mississippiju i Utahu.

Tv & Vodič

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282518661371974

Vecernji List