Večernji list

Čuvarima demokracije Kina prijeti sankcijama

Sastanak na vrhu skupine G7 u britanskom ljetovalištu Cornwallu, Biden nastoji mobilizirati svoje najmoćnije saveznike protiv Pekinga

Tomislav Krasnec

Sastanak na vrhu skupine G7 počeo je jučer u britanskom ljetovalištu Cornwallu, gdje američki predsjednik Joe Biden nastoji mobilizirati ekoomski najmoćnije svjetske demokracije protiv izazova koje im zadaje uspon komunističke Kine, no upravo dok traje ta mobilizacija na zapadu Kina je usvojila novi zakon kao reakciju na američke i europske sankcije. Po tom zakonu, fizičke i pravne osobe koje sudjeluju u primjeni diskriminatornih mjera (čitaj sankcija) protiv Kine mogu završiti na kineskoj listi za anti-sankcije i može im se uskratiti ulazak u Kinu, izbaciti ih se iz te zemlje, a njihova imovina u Kini može biti zaplijenjena ili zamrznuta, javlja Guardian.

Investicijska utrka

To je reakcija Pekinga na ranije uvedene sankcije sa zapada zbog kršenja autonomije Hong Konga i ugnjetavanja ujgurske manjine u pokrajini XinJiang, ali na samom summitu G7 očekuje se deklaracija koja će imati nekoliko točaka zaoštravanja odnosa s Kinom. Summit traje još i danas, tako da se o deklaraciji zna samo ono što je neslužbeno procurilo prije formalnog usvajanja i objave po završetku sastanka, ali u nacrtu deklaracije je, primjerice, i novi poziv na neovisnu, drugu istragu o tome kako se novi koronavirus pojavio u Wuhanu. Agencija Bloomberg je, naime, javila da se u deklaraciji predviđa poziv lidera G7 na “napredak u drugoj fazi studije o porijeklu Covida-19, koja je transparentna, na dokazima utemeljena, vođena od strane stručnjaka i pokrenuta od strane WHO-a, te slobodna od uplitanja”.

Prema izvješćima medija čiji su novinari brifirani o pripremama i početku summita koji se odvija iza zatvorenih vrata, lideri zemalja G7 svjesni su da plešu po žici, odnosno da ne treba antagonizirati Kinu do mjere u kojoj bi suradnja postala nemoguća. Posebno suradnja na globalnim pitanjima kao što je globalno smanjenje onečišćenja koje uzrokuje klimatske promjene, što je problem koji se ne može riješiti bez Kine. No, ovaj summit G7 predstavlja prekretnicu i zbog toga što američki predsjednik Joe Biden želi, primjerice, stvoriti “alternativu onome što druge zemlje, uključujući i Kinu, nude” na području izgradnje infrastrukture u slabije stojećim zemljama u razvoju. U Cornwallu će se, prema neimenovanom izvoru iz Bijele kuće koji je brifirao američke novinare na summitu, pokrenuti mehanizam za investiranje u fizičku, digitalnu i zdravstvenu infrastrukturu zemalja s niskim i srednjim dohotkom, a taj će mehanizam imati “visoke standarde, biti transparentan, klimatski osjetljiv i nekoruptivan”. Naglašavanje tog izvora iz Bijele kuće da će to biti alternativa kineskom modelu investiranja po svijetu implicira da Kinezi imaju sve suprotno, uključujući i korupciju. Lideri G7 žele da, riječima istog izvora iz Bijele kuće, “demokracije, a ne autokracije postavljaju temelje za standarde” novih tehnologija koje se pojavljuju i koje će biti ključne u budućnosti. Slična retorika na temu Kine očekuje se i u deklaraciji NATO summita u ponedjeljak, druge postaje na prvom inozemnom putovanju predsjednika Bidena, no nije sigurno da svi saveznici dijele američko razmišljanje o Kini kao “sistemskom izazovu”. – Linija koju zagovaram za Francusku, a nadam se i za Europu, je da ne budemo ni vazali Kine niti svrstani uz Sjedinjene Države po pitanju strategije za Indo-Pacifik – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron uoči odlaska na summite G7 i NATO-a u Bruxellesu. – Moramo znati tko su nam neprijatelji i gdje su – rekao je još Macron, koji daje podršku izradi nove NATO-ove strategije prema Rusiji, ali ne misli da bi Kina trebala biti uvrštena među prioritete NATO-a.

Cjepivo i klima

Na marginama summita G7 u Cornwallu vodi se i zakulisna bitka oko posljedica Brexita, odnosno oko osjetljivog pitanja Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva koji je nakon Brexita ostao maksimalno povezan s Europskom unijom, što britanski premijer Boris Johnson želi promijeniti. A francuski predsjednik i drugi europski dužnosnici naglašavaju da ne može biti novih pregovora nakon što su pregovori o Brexitu tek završeni dogovorom, koji je uključivao i dogovor o Sjevernoj Irskoj. Joe Biden susreo se s Johnsonom uoči početka summita i, prema medijskim izvješćima, upozorio ga da ne povlači poteze koji bi bili prijetnja miru na irskom otoku.

U samoj deklaraciji summita G7 važne će biti i poruke o doniranju milijardu doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 zemljama diljem svijeta koje nemaju cjepiva. Sedam zemalja, a dio skupine G7 je i EU kao organizacija, žele ne samo donirati nego i zacrtati put prema okončanju globalne pandemije, koja ne može završiti ako se procijepljenost postigne samo u bogatim, razvijenim zemljama. Također, važna poruka deklaracije summita G7 ticat će se i borbe protiv klimatskih promjena, jer bi lideri trebali potvrditi ambicioznije ciljeve smanjenja onečišćenja iz svojih zemalja, ali i usvojiti neke dodatne, konkretne mjere o tome.

U nacrtu deklaracije je i novi poziv na neovisnu, drugu istragu o tome kako se novi koronavirus pojavio u Wuhanu

Aktualno

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281724092494330

Vecernji List