Večernji list

Gvardiol na beku, Kramarić desno, a Rebić u špici!

Tomislav Dasović//Rovinj

Da je engleski izbornik Gareth Southgate ikada ljetovao u Rovinju i u trenucima dokolice prošetao širim centrom grada, danas bi, dan uoči utakmice s Hrvatskom, možda bio sretniji, spokojniji i odlučniji trener. Naime, tada bi znao kako svaki šetač ulicom Stjepana Radića, naslonjenom na rovinjsku Valbrunu, može prostim okom s ceste vidjeti sve što se odvija na igralištu NK Rovinj.

Naši kao u Big Brotheru

Dakle, da je Southgate u Rovinj poslao svoga špijuna sa zadatkom praćenja priprema hrvatske reprezentacije, taj bi čak i s mrenom na oba oka mogao lakoćom razaznati sve Dalićeve zamisli uoči utakmice s Engleskom. Ako bi dotičnom snimatelju kojim slučajem na ulici bilo prevruće ili prezamorno stajati, mogao bi unajmiti apartman nasuprot igrališta i sa šalicom kave i ležerno odjeven, u kupaćim gaćama ili u boksericama, opet imati sve na dlanu. I izravno, preko videopoziva WhatsAppom, šefu Southgateu prenositi trening naših. Takvo što, primjerice, na riječkoj Rujevici ili na Hitrec-Kacianu ne bi bilo moguće. I tako će u Rovinju biti sve vrijeme trajanja Europskog prvenstva; Hrvatska dostupna svima i svakome, kao u Big Brotheru.

Izbornik Zlatko Dalić, putem glasnogovornika HNS-a Packa, u četvrtak kasno navečer obavijestio je novinare u Rovinju kako je posljednji trening uoči polaska u Englesku u potpunosti zatvoren. To je značilo kako nije dopušteno ni pratiti prvih 15 minuta zagrijavanja. Očito se ondje zbivalo nešto važno... No, kako prolaznike do obližnje pekarnice put vodi baš kroz Radićevu ulicu, i kako su se s igrališta u 10 sati čuli žamor i povici, tko ne bi zastao i bacio oko. One koji pažljivije prate reprezentaciju i koje zanima sve što Dalić radi odmah bi zaintrigiralo tko tu protiv koga igra, u kojoj formaciji. Dok zaštitari raspoređeni oko stadiona kontroliraju samo da se netko ne približi ogradi, prolaznik namjernik će na uzvisini zastati, pogledati, prebrojiti i u pola minute dobiti kristalno jasnu sliku.

A ono najvažnije u toj slici je naravno sastav Hrvatske za Wembley. Ako nam svima koji smo se ondje zatekli s kroasanima i krafnama Dalić nije prodao lažnjak, konačna verzija tog sastava sadrži najmanje dva iznenađenja: Joška Gvardiola na poziciji lijevoga braniča i Andreja Kramarića na desnoj strani napada. I naravno – razornoga Antu Rebića u špici umjesto sidraša Petkovića.

To je ova formacija: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta- Car, Gvardiol – Brozović – Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić – Rebić. Pažljivija analiza ovoga sastava otkriva kako u njemu nema klasičnoga napadača, jer Rebiću je ipak prirodnija pozicija krila, ali ne i Kramariću, koji u ovoj utakmici neće biti klasični “gore-dolje” krilni igrač, nego će se uvlačiti u “džepove” engleske obrane, na poziciju polušpice, na kojoj je najubojitiji.

Sedmorica veličanstvenih iz ovoga sastava igrala su protiv Engleza u studenome 2018. na Wembleyu, kada smo bili poraženi 1:2 (Kramarić je tada bio strijelac), a šestorica su bili u prvih 11 u polufinalu Svjetskog prvenstva u Moskvi. Te je večeri u svijet otišla dirljiva, antologijska fotografija Vrsaljkova spokojnoga spavanja na hrvatskoj trobojci. Neka jedan, mekan i prostran barjak, pripreme i za nedjelju...

Prvi put u ovoj formaciji

Hrvatska do sada nikada nije zaigrala u ovoj formaciji, budući da je Joško Gvardiol odnedavno novo ime u reprezentaciji. Hrvatska za Wembley u prosjeku je stara 28 godina, prosječna tržišna vrijednost joj je nešto više od 21 milijun eura, prosječna visina 182,6 cm, a naši momci u prosjeku imaju 57 nastupa za reprezentaciju. Jedini igrač viši od 190 cm je Ćaleta- Car (192 cm), a trojica nižih od 180 centimetara su Modrić (172 cm), Kovačić (178 cm) i Kramarić (177 cm).

Sport

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281822876742138

Vecernji List