Večernji list

Kovačić mora biti u prvih 11, pa stalno igra u prvaku Europe

Čak 25 godina čekala je reprezentacija Škotske, naš suparnik u skupini, da bi ponovno nastupila na Europskom prvenstvu Romeo Jozak, naš nogometni stručnjak, analizirao je što Hrvatsku čeka na Euru

Željko Janković

Romeo Jozak, naš nogometni stručnjak i analitičar, gostovao je na Večernji TV-u, uz voditelja Ivana Halara. Glavna tema, naravno, bio je početak Eura, odnosno nedjeljna utakmica s Engleskom koju svi s nestrpljenjem iščekujemo. Ovaj će Euro po mnogočemu biti poseban, a ponajprije zbog efekta koji je izazvao koronavirus u cijelom svijetu. Pričajući o pripremi za ovo natjecanje, Jozak se prisjetio prošlog Svjetsko prvenstva.

– Naši igrači tad su igrali bitne, ako ne i najbitnije uloge u svojim klubovima i godinu prije sam za američke medije prognozirao veliki rezultat – kazao je i osvrnuo se na aktualnu situaciju: – Naš vezni red je jak, možda bolji od engleskog. Ali na izborniku je sve, još uvijek smo ozbiljni, ali nije lako ponoviti situaciju otprije nekoliko godina kad su igrači bili na vrhuncu.

Vrsaljko će se sigurno postupno dizati

Otkrio je Jozak i svoju viziju prvih 11. To je tema o kojoj se zadnjih tjedana dosta špekuliralo.

– Livaković je neprikosnoven. U obrani je došlo do određenih problemčića s Lovrenom, bio bi on tu. Sreća da je Vida u dobrom ritmu, iako ima neke oscilacije. Oduševljava me Ćaleta Car i njega bih ostavio s Vidom, ali Gvardiola bih stavio ispred Barišića. Iako, on igra u Škotskoj i mogao bi biti koristan protiv Škota. Vrsaljka bih ostavio desno, on će se dizati postupno.

Prema Jozakovu mišljenju, također bi malo nedoumica trebalo biti kada je riječ o našem veznom redu.

– Modrić i Brozović su neupitni. I bez uvrede ikome, Kovačiću bih u prvoj utakmici dao prednost. Tvrdim da će biti kapetan u budućnosti i igra u prvaku Europe, fenomenalan je u svakom smislu, igračkom i ljudskom.

Napad je također sporan, odnosno ofenzivni dio. – Perišić će biti u prvih 11. Ne znam taktički plan, to zna samo izbornik. Ovisi hoće li stajati visoko, hoće li biti presinga. Što se Petkovića tiče, moćan je, zna se graditi i čuvati loptu. Počeo on ili Rebić, izbornik je dovoljno pametan da procijeni. Posebno ako utakmica krene u krivom smjeru, ima iskustva i znati napraviti promjene. Što je s mlađim igračima i tko bi mogao biti nositelj igre? – Kratkoročno, bit će to Kovačić. Brozović je bogomdan i bez njega bismo imali problema. Ivanušec bi mogao dobiti i opravdati minutažu. Hrvatska će proći skupinu. Jozak je vodio mlađe selekcije i pratio sve talente u Hrvatskoj.

Turska može iznenaditi

– Sve ih znam i drago mi je kad ih vidim u velikim arenama. Anegdota je s njima bilo puno. Uspjeli su zato što su bili karakterni. A to znači ozbiljni, disciplinirani, uvijek pravi. Više je anegdota bilo s roditeljima, koji su imali ponekad velika očekivanja i svoja razmišljanja.

Tko je bio najtalentiraniji iz Dinamove generacije rođenih 1998.?

– Moro. Sosa i Brekalo su se znali žmirećki na lijevoj strani, a Ivanušec tad nije toliko odskakao. Šemper jest. Iz te generacije će, bude li zdravlja, u reprezentaciji igrati pet do šest igrača. Sosa je napravio jednu pogrešku, ali igrat će za Hrvatsku, siguran sam, potpisao bih to. Pogreška je ispravljena i ne ponovila se. Prognoza za Euro i vatrene?

– Realno je da će proći skupinu. Pobjeda nad Češkom ili Škotskom otvara vrata. Ako se ide na prvo mjesto, onda bismo išli na “grupu smrti”, a kao drugi vjerojatno na Švedsku. A onda, ako se prođe osmina finala, tu su Francuzi. No to su planovi... Treba ići maksimalno do kraja i što bude.

Otvaranje prvenstva?

– Turci mogu iznenaditi, ali Talijani su ostali dužni naciji i izrazito su moćni. Očekujem ih u borbi za naslov – kazao je Jozak i naveo svog favorita: – Bez daljnjeg – Francuska. Puno je jača i kvalitetnija nego prije tri godine.

622 igrača iz 24 reprezentacije sudjeluju na Euru

1,5 milijuna eura vrijedi pobjeda u skupini, a neodlučeno 750.000 €

Realno je proći skupinu. Pobjeda nad Češkom ili Škotskom otvara vrata. Budemo li prvi, ići ćemo na “skupinu smrti”, a kao drugi vjerojatno na Švedsku

Sport

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281878711316986

Vecernji List