Večernji list

Izrael prva država svijeta koja je zabranila krzno za odijevanje

Izrael je zabranio prodaju krzna modnoj industriji postavši prva zemlja na svijetu koja je to učinila.

– Industrija krzna uzrokuje smrt stotina milijuna životinja širom svijeta i nanosi neopisivu okrutnost i patnju. Korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju nemoralno je i nepotrebno. Kaputi ne mogu biti pokriće za brutalna ubojstva – izjavila je izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel nakon potpisivanja amandmana koji na snagu stupa za šest mjeseci. Odluku je pozdravila nevladina udruga za zaštitu životinja Animals Now ocijenivši je kao “povijesnu prekretnicu” koja će “spasiti bezbroj životinja iz pakla krznene industrije”. “Godinama se borimo za zabranu prodaje krzna modnoj industriji. Podržava nas 86 posto izraelske javnosti”, poručili su iz udruge. Iz Međunarodne koalicije za borbu protiv krzna (IAFC), koja od 2009. promovira zakon o zabrani prodaje krzna, također su pozdravili odluku izraelske vlade.

– Životinje užasno pate od ove okrutne i zaostale industrije. Ubijanje životinja radi krzna svuda bi trebalo postati ilegalno – rekla je osnivačica IAFC-a Jane Halevy. Ministrica Gamliel na Twitteru je objavila da je ponosna što je Izrael prva zemlja koja je zabranila prodaju krzna, javlja Jerusalem post.

Dozvole za trgovinu krznom i dalje će se izdavati, ali samo u određenim slučajevima. Moguće su samo u slučajevima „znanstvenog istraživanja, obrazovanja, podučavanja i vjerskih svrha i tradicije“. Potonja kategorija može biti posebno sporna zbog uloge koju krzno igra u tradiciji ortodoksnih židova haredi, koji često nose krznene šešire zvane štreimeli.

Tv & Vodič

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282102049616378

Vecernji List