Večernji list

Što je zajedničko Grimes i Marxu

Vizija budućnosti pop-zvijezde Claire Boucher, poznatije kao Grimes, povezana s umjetnom inteligencijom nalikuje zaključcima Karla Marxa u Kapitalu. Tehnologija nam može donijeti, kaže, društvo bez privatnog vlasništva. Prema nekima, to je najoptimističnije predviđanje koje kruži svijetom. Grimes je i najinovativnija pjevačica i partnerica vlasnika Tesle Elona Muska. Postoji, primjerice, i projekt Neuralink kojim bi se s kompjutorom spojili ljudski mozgovi. Govori se i o automatskom upravljanju automobilom Tesla. Dok jedni drže da je pop-zvijezda Grimes dotakla duboke značajke umjetne inteligencije, drugi smatraju da se stvari neće razvijati prema njezinu predviđanju.

Grimes živi u svijetu Silicijske doline, okružena poduzetnicima inovatorima, a Marx je živio u Londonu tijekom najveće ekonomske i industrijske ekspanzije Britanskog Carstva. Grimes je shvatila da će umjetna inteligencija, kao što se to dogodilo s industrijskom revolucijom, promijeniti sve, prije svega ekonomsku strukturu društva.

Sam Altman, jedan od utemeljitelja OpenAI, izjavio je da će za 10 godina umjetna inteligencije biti sposobna proizvesti 13.500 dolara za svakog američkog građanina. Predložio je i stvaranje društvenog fonda u koji bi se slijevao porez od 2,5 posto koji bi plaćale velike tvrtke kreatori umjetne inteligencije, a tako prikupljen novac dijelio bi se građanima.

S umjetnom inteligencijom srednja klasa (misli se na kulturnu, a ne na ekonomsku) ostat će bez svoje funkcije – pripremanja dokumenata, analiziranja, dijagnosticiranja bolesti, prevođenja… Učinkovitije je to i brže povjeriti umjetnoj inteligenciji. Kao u Marxovu Kapitalu, društvo će se naći pred raskrižjem: ili će doći do podjele dobara putem univerzalnog dohotka ili će šačica akumulirati moć i beskonačno bogatstvo. Marxov komunizam i želja Grimes podudaraju se. Marxova ideja, znamo, nije najbolje završila, može li nas Grimes kao novi faraon univerzalnog komunizma iznenaditi? A možda novi faraon neće biti osoba, nego umjetna inteligencija.

Obzor

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282153589223930

Vecernji List