Večernji list

Kako me varao lažni investitor

Piše Danijel Lijović

Mate Rimac i Rimac Automobili uživaju svjetsku slavu nakon lansiranja senzacionalnog hiperautomobila Nevera. No, nije uvijek sve bilo bajno. Na konferenciji .debug otkrio je detalje iz najtežih trenutaka u karijeri. – Prije 10-ak dana pokazali smo Neveru, naš serijski automobil. Svi su impresionirani. Ali, ima i strana koje se ne vide. Prije nekoliko godina imali smo period kad smo ostali bez novca... Ali najbolje se uči iz pogrešaka. Ta je situaciju trajala 12 mjeseci – započeo je karizmatični lider Rimac Automobila.

U lipnju 2017. spojili su se teška nesreća voditelja Grand Toura, Britanca Richarda Hammonda, kojem se Concept One zapalio u Švicarskoj nakon izlijetanja, i muke s neiskrenim investitorom dulje od godinu dana. – Krenuvši u projekt morao sam nagovoriti supruge prve trojice zaposlenika da im dopuste da odustanu od dobro plaćenih poslova i krenu raditi za 20-godišnjaka koji ima neke arapske investitore i želi raditi električne aute. Već nakon nekoliko mjeseci ušli smo u probleme s investitorima, ostali bez novca za ljude, dobavljače hale... Došli su nam isključiti struju, htjeli nas izbaciti iz zgrade – kaže Rimac. – Sad je situacija u firmi sasvim drukčija. Privukli smo više od 200 milijuna eura ozbiljnog kapitala, ali prvih su godina investicije bile skromne. Prvo su me ti preveslali pa je bilo investitora anđela, pa su 2013. krenuli ozbiljniji ulagači. Porsche nas je izabrao za prvu investiciju u drugu tvrtku. Već 2015. shvatili smo da treba još novca. Jedan od investitora iz Kine ponudio je u proljeće 2016. da bude glavni investitor s 30 milijuna dolara. Uvjeti nisu bili super, Kinezi su teški u pregovorima. Tražili su da oni uzimaju više udjela u firmi ne ostvarimo li ciljeve – prisjeća se Rimac koji će se potom okrenuti drugom investitoru. I zažaliti. – Pojavio se gospodin, zovimo ga John, porijeklom Šveđanin, ali zapravo Amerikanac. Uložio je rano u

Twitter, Spotify, pokazivao snimke iz Dubaija, dolazio privatnim avionima. Zaljubio se u firmu, svi su nam govorili da preselimo tvrtku izvan Hrvatske, a on je govorio “ma neee”. Rekli smo mu, OK možemo s tobom, ako budeš stvarno brz. I on kaže: Može! Dao je ponudu da će uložiti 27 milijuna dolara u Rimac, a tri milijuna u Greyp. I mi javljamo Kinezima da imamo boljeg investitora, John je glavni, vi možete biti drugi. I oni pristanu. To je bio lipanj 2016. – nastavlja Rimac pokazujući mailove koje je razmjenjivao s Kinezima i “Johnom”. – Zatim se javio s idejama da ipak treba mijenjati ugovore. Tu smo se natezali, ali smo rekli “ajde, možemo još nekoliko mjeseci preživjeti” iako je već škripilo. A ne želimo reći da nemamo za sljedeće plaće. Imali smo više od 150 zaposlenika. Tražili smo Johna 2-3 milijuna da možemo preživjeti i još peglati po ugovorima. Pristao je. To je bilo oko Božića 2016. Ništa se ne događa, a tjedni prolaze. Zovemo banku, a iz banke govore da ih pustimo na miru, da će javiti kad stigne novac. I upozoravaju da budemo oprezni, da misle da je prijevara. U firmi imamo krizne sastanke. Nije lako prekinuti s investitorom i krenuti s drugim, a već smo bez novca. Početkom 2017. skužili smo da nešto ne štima.

Tad se prvi put dogodilo da su kasnile plaće u Rimac Automobilima. Mate je odlučio upoznati radnike sa svime. Bojao se za kompaniju. – Mislio sam da će ljudi početi odlaziti, ali otišao je samo jedan! Pisao sam Nenadu Bakiću da pita Tedeschija može li pomoći jer nisam Emila poznavao. Ni Nenad ni Emil nisu mogli, ali pomogao je jedan od kupaca i poslao nam 200.000 dolara. I jedan čovjek iz naše IT scene, iz BiH. Taj prolazi kroz zidove. Dva dana sam ga poznavao, a odmah je posudio 300.000 dolara!

Vidjevši da od Johnova novca nema ništa, Rimac se vraća Kinezima. – Mislili smo da će nas otkantati, ali bili su posve korektni i rekli da nastavljamo. I tada kreće due diligence, a to traje mjesecima. A nama teče vrijeme. I nakon toga se s Hammond razbije u Švicarskoj, izletio je s 212 km/h. Kolega me nazvao me i kratko rekao: “Razbio se, auto gori. Živ je.” Naš auto gori? Kako? Što je najgore, razbio je automobil namijenjen kupcu. Srećom, Grand Tour je imao osiguranje. I opet je trajalo dugo da se to riješi, a mi nismo smjeli ništa javno reći. Nismo se htjeli zamjeriti Grand Touru jer smo trebali novac od osiguranja. Sjećam se da nismo imali novca za tu avionsku kartu kad sam otišao u London naći se s Hammondom. Tada smo napravili video u kojem je on ispričao svoju stranu. Rekli su da je auto briljantan. No, ta mi je epizoda oduzela deset godina života – kaže Rimac.

Tada je prošao i deal s Kinezima. – Kad smo vidjeli mail da imamo 30 milijuna dolara u banci, to je bilo takvo olakšanje... Nije problem puno raditi, i na Uskrse i Božiće. Ali, ubijati se godinu i pol i ne znati hoće li firma opstati... Supruga me zna 17 godina. Kaže da ne može vjerovati da još nisam dobio moždani udar, rak. Već 12 godina mi je isti tempo, volio bih da je manji.

Danas je druga situacija.

– Za isplatu plaća ne brinem već više od godinu dana. I osigurani smo za dogledno vrijeme. Možemo se fokusirati na proizvode i rast firme – zaključio je Rimac i najavio događanja vezana uz Neveru.

– Prvi fokus su potrebe kupaca, sljedeći cilj obaranje rekorda, ubrzavanje, kočenje... Želja nam je isprobati Neveru na stazi u Nürburgring – najavio je Rimac.

Aktualno

hr-hr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282643215495674

Vecernji List