Večernji list

I učitelji će od jeseni moći raditi u vrtićima

Mijenja se Zakon o predškolskom odgoju

(Mateja Šobak)

Vrtić će mjerodavnoj ustanovi socijalne skrbi prijaviti koje dijete nije upisano u predškolu, a roditelji će morati obrazložiti zašto to nisu učinili // Djeca s poteškoćama u razvoju moći će dobiti svojevrsnog asistenta u nastavi // Prednost upisa imat će djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca s kroničnim bolestima...

Umjesto odgojitelja, s djecom će moći raditi i učitelj, dok će se ravnatelj birati na mandat od pet godina i obvezno će morati imati visoku stručnu spremu. Djeca s teškoćama u razvoju moći će dobiti pomoćnika, a roditelj koji svoje dijete ne upiše u predškolu razloge za to morat će objasniti nadležnoj ustanovi socijalne skrbi. Ovo su neke od novosti predviđenih izmjenom Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje bi u saborsku proceduru trebale na jesen, a i prve konkretnije, nakon donošenja prvotnog zakona 1997. godine. To je radi poboljšanja sustava, kažu u Vladi, ali i zato što je iz Europske unije stigla direktiva da se posebna pozornost posveti ranom i predškolskom odgoju djece, odnosno vrtićima i predškolama, koje je u Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. pohađalo gotovo 140 tisuća djece. Nisu to, naravno, svi klinci, kao što se i ističe u prijedlogu zakona, jer za neke u ustanovama obrazovanja mjesta nema, u nekim lokalnim jedinicama one ne postoje, a neki roditelji su se za “čuvanja” snašli na druge načine.

Ne nedostaje samo prostora, i odgojitelji su ti koji su deficitarni pa se novim zakonom predviđa i zapošljavanje učitelja na njihova mjesta. Morat će položiti “razliku” u svom obrazovanju, i to u roku od godine dana, a zapošljavati se odsad neće samo oni djelatnici koji imaju već položeni stručni ispit, već će ga moći “riješiti” dok već rade.

Za ravnatelje vrtića propisat će se da obvezno moraju imati visoku stručnu spremu, birat će ga se na mandat od pet umjesto četiri godine, a predviđa se i da će djeca s teškoćama u razvoju moći dobiti svog svojevrsnog asistenta u nastavi. Promjene stižu i, što se predškole tiče, odnosno onih godinu dana obveznog pohađanja 250 sati nastave prije nego što dijete krene u prvi razred. Mala je škola obvezna, navodi se, ali posljedica za roditelje koji dijete ipak ne upišu jednostavno dosad nije bilo pa se ta “obveza” shvaćala dosta olako. Više tako ne ide, kažu u Vladi, pa propisuju da vrtić mora nadležnom gradu i ustanovi socijalne skrbi prijaviti koje dijete upisano nije, a roditelj onda njima obrazložiti zašto je njihovo dijete doma, a ne s odgajateljima.

– Radi se to jer se daljnji sustav mora onda posebno pripremiti za dijete koje je dotad bilo neuključeno. Kod nas je situacija specifična, mala škola jest obvezna, ali imamo djecu koja za predškolski odgoj jednostavno nemaju uvjete. Neke od njih bi roditelji morali voditi i 50 kilometara da pohađaju nastavu jer bliže njihovim adresama predškole nema. Čak neki koji i upišu, na kraju, dođu tek povremeno – objašnjava nam Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, koji je na novom zakonu također radio. Stroža pravila male škole, kaže, uvod su prema devetogodišnjem školskom sustavu, odnosno prema 500 sati pohađanja predškole.

– To je uobičajena praksa vani, a razmišlja se da se u predškolu uključuju djeca koja do 31. kolovoza te određene godine napune pet godina. Odnosno, da se u malu školu ide dvije godine umjesto jedne – kaže Iskra Vostrel Prpić. A zašto se već u ovim izmjenama nije išlo s tim pravilom?

– Jer sustav, nažalost, još nije dovoljno dobro postavljen. Nema ni dovoljno vrtića ni dovoljno odgajatelja, kao ni ostatka stručne službe – govori nam I. Vostrel Prpić.

Još jedna novost koja će se u izmjenama zakona naći jest da će određeni klinci imati prednost na upisima pred drugima. To su “djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca s kroničnim bolestima i zdravstvenim teškoćama, djeca jednog ili oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja, djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca osoba s invaliditetom upisanih u očevidnik, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca obvezna pohađati predškolu i djeca roditelja koji primaju doplatak”. Također, svi će se upisi u vrtiće moći obavljati elektroničkim putem.

Problem je što je mala škola obvezna, ali imamo djecu koja za predškolski odgoj jednostavno nemaju uvjete

NASLOVNA STRANA

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281487869375889

Vecernji List