Večernji list

Milošević: Ponosan sam što su građani izabrali Teslin lik za hrvatsku kovanicu

U Srbiji je proveo manje vremena nego ja danas u Oklaju, rekao je Milanović

U povodu 138. obljetnice općine i spomendana na poginule branitelje i civile prominskog kraja predsjednik RH Zoran Milanović boravio je u Oklaju, gdje je poručio da od predstavnika srpske zajednice očekuje empatiju prema hrvatskim žrtvama. Milanović se sastao sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem i načelnikom Promine Tihomirom Budankom te obišao Spomen sobu u zgradi općine, a u spomen na poginule branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu položio je vijenac ispred središnjeg križa u Oklaju i sudjelovao na komemorativnom programu u Domu za kulturu.

– Danas sam došao ovdje ponoviti neke stvari da meni dublje i čvršće legnu i da ih Hrvatska više čuje jer prošlo je 26. godina od Oluje. Vrijeme je za podvlačenje crte što smo shvatili, što smo prihvatili i oko čega se slažemo. Svatko bi trebao doći i vidjeti lica, godine rođenja i smrti ljudi u Spomen sobi, tu su većinom civili. Ove ljude je netko ubio, većinu njih ‘93. godine, na njihovom pragu u trenutku kad su, naime, pomislili da su sigurni. Nisu htjeli napustiti ovaj kraj, ostali su na u svojim domovima – rekao je Milanović te komentirao i reakcije iz Srbije na izbor lika Nikole Tesle za hrvatske kovanice eura.

– Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas! Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. To je bio prijedlog mog savjetnika Velibora Mačkića. A svojatati Teslu možda nije O. K. od Hrvatske, ali od Srbije još manje. Srbija bi se javila i za Ruđera Boškovića! A što ćeš – kazao je.

U petak je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević na svom profilu na Facebooku poručio da je ponosan što su građani izabrali Teslin lik na kovanicama, dodavši da su mu time na neki način vratili dug za vremena kada je bio nepravedno prešućivan i izopćen.

– Ponosan sam i sretan zbog činjenice da su građani pogurali u izbor čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, a sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu – napisao je Milošević dodavši: – Tesla je za života bio točka okupljanja, simbol spajanja, pa neka tako ostane i u budućnosti.

AKTUALNO

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281590948590993

Vecernji List