Večernji list

Požeškoj županiji 20 milijuna kuna za sanaciju štete

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se s čelnicima županije i gradova pogođenim u lipanjskoj nepogodi

Vlada je u kratkom roku, manje od tjedan dana od nepogode, intervenirala s nekoliko važnih mjera koje trebaju i hoće ublažiti posljedice nepogode. Kao što smo i tada rekli, to neće biti sve što ćemo uraditi - kazala je jučer (petak) ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u Požegi održala radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnicima i načelnicima s područja pogođenih nepogodom te oštećenim poljoprivrednicima. Ministarstvo je odlukom

Vlade odobrilo Požeško-slavonskoj županiji 20 milijuna kuna koje će kroz program potpora male vrijednosti isplatiti poljoprivrednicima kao pomoć za sanaciju šteta.

- Osim povog programa pomoći, poljoprivrednici su predložili niz drugih načina pomoći za ublažavanje posljedica nepogode, ali i za otklanjanje nekih neizvjesnosti u budućnosti. I za ovu županiju kao i za druge u kojima se događaju tako velike prirodne katastrofe bit će osigurana brza i učinkovita pomoć. Ta je mjera namijenjena onima koji su pretrpjeli najveće štete.

- U kratkom roku obradit ćemo zahtjeve poljoprivrednika i ići s isplatom. Imamo velike štete na trajnim nasadima, od kojih su neki u tako lošem stanju da će im trebati temeljita obnova – kazala je Jozić. Podsjetimo, Požeštinu je u lipnju pogodilo strahovito nevrijeme praćeno tučom koje je najveću štetu pričinilo na poljoprivrednim kulturama. Na mnogim gospodarstvima one su i stopostotne, što je unijelo dodatan nemir i opterećenje među poljoprivrednike. Ratari koji su tek započeli žetvu ječma i uljane repice ostali su bez uroda, a stradali su i kukuruza, soja i suncokret. Prema riječima županice Antonije Jozić, gradska i općinska povjerenstva izrađuju procjene šteta. Kada štete budu unesene u registar, županija će raspisati javni natječaj na koji će se poljoprivrednici moći prijaviti.

AKTUALNO

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281616718394769

Vecernji List