Večernji list

Nisu nam ispraznili kantu. Sad će to truliti ili ćemo špijunirati što se baca

Piše Mia Mitrović

Vaš spremnik nije ispražnjen jer je provjerom utvrđeno kako u njega niste odložili isključivo propisani biootpad. Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Molimo vas da do sljedećeg pražnjenja uklonite nepripadajući otpad iz spremnika kako bismo vam mogli pružiti uslugu, piše na obavijesti koje su počele nicati na smeđim kantama i kontejnerima po Zagrebu.

Cilj? Pravilno razvrstavanje

Čistoća je, čini se, odlučila realizirati prijetnje da će prestati odvoziti biootpad iz spremnika koji su kontaminirani i drugim vrstama smeća, što je odmah izazvalo val ljutitih rekcija, posebice među onima koji su takvu obavijest i zatekli.

– Sad se otpad neće baciti, nego će tu truliti i smrdjeti do daljnjeg. Ovim se upozorenjem očito želi navesti ljude da svom susjedu gledaju u smeće, prekopavaju po otpadu, prokazuju se međusobno i stvaraju zavade. Vlasti neće u 21. stoljeću pronaći način kako riješiti problem, nego ćemo se poslužiti metodama “prokaži i prijavi” – jedan je od postova u Facebook-grupi “Zakaj volim Špansko”. U raspravi koja je pokrenuta, međutim, ima i drukčijih mišljenja.

– Zaista nije toliko teško odvajati. Pa na svakoj vrećici piše što ide u biootpad! A isto je i za plastiku. Potreban je minimalan angažman da se pravilno odvoji smeće i krajnje je vrijeme da svatko podigne razinu osobne odgovornosti – poručuje drugi post.

A to kažu i u Čistoći, ističući kako je intencija novih mjera potaknuti Zagrepčane da počnu razvrstavati otpad i paziti što bacaju u smeđe kante. – Željeli smo skrenuti pozornost na potrebu pravilnog odvajanja i odlaganja biootpada jer ako se on miješa s drugim vrstama, neupotrebljiv je za daljnju oporabu u kompostani – navode u Čistoći. Napominju i kako su Zagrepčani s vremenom naučili i da se, primjerice, u plave spremnike odlaže isključivo papir i karton, pa je i to dokaz da se kvalitetnom edukacijom i angažmanom njihovih djelatnika može ostvariti cilj.

Novi se oporabitelj traži

Informacije prema kojima se Čistoća na ovaj korak zapravo odlučila zato što više nema mjesta za odlaganje biootpada, tvrde, nisu točne. – Neometano odvozimo biootpad iz kućanstava u kompostanu podružnice Zrinjevac na Jakuševcu, a u cilju pronalaska srednjoročnog rješenja oporabe ove vrste otpada provodi se otvoreni postupak javne nabave po skraćenoj proceduri za novog oporabitelja – ističu u Čistoći. A isto kaže i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

– Čisti dio ide u kompostanu, ostatak na Jakuševac. Postupak javne nabave je u tijeku i očekujemo da će to uskoro biti riješeno. Čisti dio otada ne kompostanu, nečisti na Jakuševac – govori Korlaet. U smeđe spremnike, podsjetimo, valja odlagati kuhinjski otpad, odnosno ostatke i kore voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, ali i uvelo cvijeće i otpalo lišće. U njih pak ne idu termički obrađena hrana, kosti, ambalaže...

Početkom tjedna su “zaprijetili”, a onda i počeli realizirati mjeru. I kažu kako nije točno da je uvedena jer se sa sadržajem smeđih spremnika nema kamo

AKTUALNO // ZAGREB

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281711207675281

Vecernji List