Večernji list

Vučić danas o vezama s Veljom Nevoljom

Srbiju potresa afera u kojoj se visoki državni dužnosnici, među kojima i predsjednik Aleksandar Vučić, dovode u vezu s članovima organizirane kriminalne skupine čiji su vođe uhićeni u veljači ove godine, a izvanredna obraćanja javnosti najavili su i javni tužitelj i srbijanski šef države. Slučaj Veljka Belivuka, koji je poznat kao Velja Nevolja, i njegove kriminalne skupine, uz koju se vezuju ubojstva, mučenja, nasilje i brojna druga zlodjela, dobiva obrise političkog trilera, katkad i horora, jer se u provladinim medijima objavljuju mučne scene i fotografije nasilja dokumentiranog u dosadašnjem tijeku istrage. Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je tada kako je riječ o „najjačoj kriminalnoj skupini poslije z’emunskog klana’”

U tijeku istrage o djelovanju i zlodjelima Belivukova klana, čije detalje skoro svakodnevno objavljuju tabloidi bliski vlastima, Belivuk je dospio na naslovnice nakon što je istraživački portal KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, objavio navodne detalje njegova saslušanja u tužiteljstvu.

Niječući da je ubojica, Belivuk je, navodno, detaljno govorio o kontaktima s pojedinima iz vlasti i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejem, ministrom Vulinom, te dužnosnicima vladajuće Srpske napredne stranke.

Vučić je te navodne tvrdnje promptno porekao i tijekom posjeta Kragujevcu u četvrtak pred kamerama ustvrdio kako Belivuka nikad nije ni čuo ni vidio, a u povodu tvrdnji koje je objavio KRIK, najavio da će se “u roku od 48 sati” obratiti javnosti, a taj rok istječe danas.

Beogradski mediji objavili su za danas i izvanredno obraćanje tužitelja za organizirani kriminal, na kojem se očekuje da bude razjašnjeno kako u javnost dospijeva toliko detalja iz istrage koja bi do podizanja optužnice trebala biti u okvirima policijsko-pravosudnih tijela.

AKTUALNO // SVIJET

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281749862380945

Vecernji List