Večernji list

Hrvatska će u Tokiju po broju medalja ponoviti Rio

Večernjakov ekspertni tim predviđa zlato za braću Sinković, Sandru Perković, Mateu Jelić i teniski par Mektić/Pavić, srebro za Ivana Kvesića i Tina Srbića te broncu za vaterpoliste, braću Fantela, Ivana Šapinu i Petra Goršu. Ukupno je to okruglih i, nama

(af, db, dm)

Iako je prognoza uglednog američkog dnevnika USA Today o 11 hrvatskih medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju mnogima izgledala nestvarno i bajkovito, ona nije daleko od realnosti. Odraz je to kvalitete i ugleda koji hrvatski sportaši imaju u svijetu. Jer i ekspertni tim Večernjeg lista – u sastavu: Dražen Brajdić, Anton Filić i Damir Mrvec – stigao je do slične projekcije. Zapravo, predvidjeli smo jednu medalju manje (nije da ne bismo željeli da ih bude i više), dakle naši bi sportaši po nama u Tokiju osvojili deset medalja. Jednako kao i u Riju prije pet godina (2016.), ali s puno manje sportaša. U Brazilu smo bili zastupljeni s 88 sportaša, dok ih u Japanu imamo 59.

Pa, da vidimo tko bi mogli biti hrvatski odličnici. Iako u tenisu imamo nekoliko aduta (čekamo i parove u miksu), predviđenom medaljom i to zlatnom opteretit ćemo samo najbolju kombinaciju svijeta koju čine Nikola Mektić i Mate Pavić. Ove su godine već osvojili osam turnira, među kojima i Wimbledon – Roland Garros su morali preskočiti zbog korone.

I vaterpolisti su veliki favoriti za medalju (jako smo dobro ekipirani na svim pozicijama), osvojili su dva turnira u pripremnom razdoblju, no kako su za Tokio ulovili ne samo posljednji vlak nego i posljednji vagon, predviđamo im – broncu.

Najveće kandidate za olimpijsko zlato kladionice su pronašle u braći Sinković. Dečki su toliko dobri da bi neosvajanje zlata i sami smatrali neuspjehom, pri čemu valja imati na umu da u pandemijsko vrijeme nisu imali priliku nigdje testirati konkurente iz Australije i Novog Zelanda, zemalja koje predstavljaju veslačke velesile.

No, tečaj na kladionicama za njih je samo 1,03. A zlato im predviđamo i mi.

Na vodi će se natjecati i jedriličari Tonči Stipanović (svjetska bronca) i braća Fantela među kojima bi se netko mogao naći na postolju na kojem se dijele medalja, a nama se bližim čine Fantele koji su 2018. bili i svjetski prvaci. Predviđamo im broncu.

Druga na listi favorita među našim sportašima (nakon braće Sinković) je Sandra Perković (tečaj 1,30) u bacanju diska. Ako je suditi po trenutačnoj formi, mogla bi treći put zaredom osvojiti zlato. U zadnja dva nastupa pobijedila je svjetsku prvakinju, Kubanku Perez, a nepoznanica je što može napraviti Amerikanka Valarie Allman koja ove sezone ima hitac preko 70 metara.

Hrvatska je u Tokio stigla s dvoje aktualnih svjetskih prvaka u borilačkim sportovima, s Barbarom Matić (džudo)

33

medalje

osvojili su hrvatski sportaši na ljetnim Olimpijskim igrama od osamostaljenja Hrvatske. Najviše na Igrama u Riju 2016. (deset)

i Ivanom Kvesićem (karate). Kao takvi oboje su legitimni kandidati za olimpijsku medalju, a naš je predosjećaj da u tome oboje ipak neće uspjeti. I da je medalji, i to srebrnoj, bliži Kvesić.

Među rekordnih četvero tekvondaša, dosad ih je najviše bilo troje, krije se dvoje medaljaša, a po nekom našem osjećaju to bi mogli biti Matea Jelić (zlato) i Ivan Šapina (bronca).

Od četiri predstavnika u streljaštvu najviše izgleda za medalju ima Petar Gorša i to u disciplini MK puška 3x40 metaka i njemu predviđamo broncu. Josip Glasnović pokušat će treći put zaredom donijeli olimpijsko zlato u Hrvatsku, kada je riječ o gađanju letećih meta. U Londonu je zlatni bio Cernogoraz, a u Riju upravo Josip. Na nedavnom Europskom prvenstvu u Osijeku naši strijelci nisu se iskazali, pogotovo ne sudionici Igara u Tokiju.

U gimnastici imamo dvoje predstavnika: Tina Srbića i Anu Đerek. Prošlo je 13 godina od posljednje gimnastičke medalje na Igrama, kada je Filip Ude bio srebrni u finalu vježbe na konju s hvataljkama. Srbić je sigurno adut za medalju, no prvo treba odraditi kvalifikacije i plasirati se u finale. Predviđamo mu srebro.

SPORT

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281870121465233

Vecernji List