Večernji list

Japanski car Naruhito otvorio je olimpijski “bal pod maskama”

Paljenjem olimpijskog plamena u Tokiju su otvorene 32. Ljetne olimpijske igre, na kojima nastupaju i 72 zemlje koje nikad nisu osvojile medalju, među njima i susjedna BiH

Dražen Brajdić

Zbilo se to bez uobičajenog olimpijskog blještavila i šušura. Uz nazočnost samo 900 VIP gledatelja i 3500 predstavnika medija. A svi oni bili su pod maskama, baš kao i sportaši i dužnosnici u mimohodu (njih oko 6000). Eto, u takvom ozračju otvorene su Igre 32. olimpijade. Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, pošasti koja je zakočila cijeli svijet, Japanci nisu dobili priliku da se iskažu na način prethodnih domaćina već su morali upriličiti “bal pod maskama” sa što više fizičke distance.

Inače, svečanost otvaranja uvijek je bila demonstracija gospodarske moći i kulturološkog bogatstva, parada i šarada. A za ovu priliku ostat će upamćeno kako su japanski domaćini sve morali svesti na primjerenu mjeru. A to je značilo da ovo neće biti slet, spektakl s masovnim koreografijama i akrobatikom. Štoviše, odlučili su se za više umjetničke izražajnosti s puno poruka, a glavna je svakako da nas, kao planet, jedino zajedništvo može spasiti i da se jedino tako mogu pobijediti i pošasti poput ove. Nikako ratovima.

Dronovima formirali Zemlju

Nama posebno upečatljiva točka bila ona kada su pantomimičari “imitirali” piktograme 33 sporta u kojima će se odvijati natjecanja na ovim igrama (u 50 različitih disciplina).

Inače, kad već nisu mogli raditi spektakle na travnjaku stadiona, tehnološki najnaprednija nacija učinila je to u zraku. Naime, iznad Nacionalnog stadiona, od 1824 drona formirali su planet Zemlju, s točno iscrtanim kontinentima, što doista daje misliti, ponajprije kako su uspjeli uskladiti toliko mini letjelica za koje smo prije nekoliko godina vidjeli da znaju biti i “neposlušne”. Naime, jedna takva umalo je ubila tada najboljeg svjetskog skijaša Marcela Hirschera.

Znajući da su ispred stadiona prosvjedi protivnika održavanja Igara, ali sretna što je doživjela ovaj trenutak, šefica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto, dvostruka olimpijka (i ljetna i zimska), poručila je:

– Sportaši pod olimpijskom zastavom, vi ste jedinstvo u različitosti. To

je snaga sporta, to je njegova bit. Sretan što je olimpijski duh nadjačao (ne i potpuno pobijedio) najveću pošast 21. stoljeća, predsjednik MOO-a posebno se obratio sportskom timu izbjeglica kojeg čini 29 sportaša. – Vas koji ste iz svojih zemalja morali bježati zbog nasilja, gladi ili zato što ste bili drukčiji, prihvaćamo otvorenih ruku. U olimpijskoj zajednici svi smo jednaki – kazao je Thomas Bach i pozvao japanskog cara Naruhita da otvori Igre. A njegovo veličanstvo učinilo je to jednostavnom rečenicom, bez govorancija, i Igre su mogle početi. A na njima će, tradicionalno, među 205 zastava, najviše sportaša biti pod onom američkom, 630. Druga po brojnosti bit će zemlja domaćin Japan (552), a onda slijede Australija (469), Njemačka (425), Kina (414) te selekcija Ruskog olimpijskog odbora (335) pod čijom zastavom nastupaju ruski sportaši jer zbog manipulacije s dopingom ne smiju pod ruskim barjakom. Sve ove brojke, baš kao i osvojene medalje (a i tu su Amerikanci ispred svih), na svoj način govore o sportskoj i ekonomskoj moći jer onaj tko je u stanju kvalificirati 630 olimpijaca je silan. Uostalom, Amerikanci će na ovim Igrama nastupiti u svim sportovima osim u hokeju na travi i rukometu.

Kosovo ima 11 sportaša

Sa svojih 59 sportaša, Hrvatska je delegacija druga po brojnosti među zemljama nastalih raspadom bivše SFRJ. Najviše ih ima Srbija (86 u 15 sportova), a potom Slovenija (54) koju predvodi košarkaš Luka Dončić. Crna Gora se diči s 35 sudionika, a da im nema vaterpolista (12) i rukometašica (14), bilo bi ih samo devetero. Kosovo ima 11 sportaša, a Sjeverna Makedonija tek osam. Najmanje ih ima Bosna i Hercegovina, samo sedam. A BiH je zapravo jedina od gore spomenutih zemalja koja zasad nema olimpijsku kolajnu, a imaju je i Crna Gora, i Kosovo i Sj. Makedonija, svi po jednu. Naši južni susjedi su jedna od 72 zemlje koje nikad nisu osvojile medalju na Ljetnim olimpijskim igrama, a takve su i Albanija, Bangladeš, Mjanmar, Kongo, Ruanda, Butan.... U tom društvu je i Nauru, država sudionica s najmanjim brojem stanovnika (11.500), što je tek nešto više živih duša no što ih živi u zagrebačkom kvartu Gajnice. Od kontinenata, najviše zemalja bez olimpijske medalje ima Afrika, njih 28 pa Azija 17.

SPORT

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281917366105489

Vecernji List