Večernji list

Iskusni igrači Ljubičiću će pomoći da bude na zemlji

Tinejdžer briljira za Hajduk Legenda Hajduka Ivan Gudelj priča o Marinu Ljubičiću (19) koji pokazuje naznake vrhunskog igrača

Edi Džindo

Nakon pobjede protiv Tobola (2:0) u drugom pretkolu konferencijske lige puno je bilo lijepih govornih točaka za Hajduk i ljubitelje splitskog kluba. Od debitanta Filipa Krovinovića, preko odličnog novog desnog beka Gerga Lovrencsicsa, kontrole utakmice bijelih, pa sve do splitske publike koja je bila vjetar u leđa momčadi i pružila nam djelić one atmosfere koja je svim nogometnim ljubiteljima u Hrvatskoj nedostajala proteklih godinu i pol dana.

No, najveća priča nakon europske večeri u četvrtak ipak je ona Marina Ljubičića, mladog 19-godišnjeg hajdučkog djeteta koji je glavni izdanak ove nove generacije zajedno uz sjajnog krilnog napadača Stipu Biuka. Ljubičić je postigao oba Hajdukova pogotka u pravom napadačkom stilu, ali od sama dva pogotka još je važniji kontekst cijele situacije. Ljubičić je samo pet dana ranije u prvom kolu HNL-a protiv Lokomotive glavom promašio zicer za pobjedu i uplakan ostao na terenu nakon utakmice. Kritike su krenule pristizati, a situaciju je i prije utakmice s Tobolom najbolje sumirao kolega Igor Čurković s HNTV-a koji je rekao da “će se po karakteru kojeg je do sad pokazao Ljubičić vratiti ”. Mnogi mladi igrači bi nakon takvog promašaja otišli u pad forme i “sušu”, a najbolji strijelac prošlosezonske juniorske Prve HNL je pokazao upravo suprotno.

Sve više mladih s prigodama

Hajduk je potpuno suvereno osvojio prošlu sezonu Prve HNL juniora s čak 15 bodova ispred Dinama (7358) nakon 26 kola, a glavni igrač te momčadi je bio upravo Ljubičić koji je zabio 25 pogodaka, gotovo trećinu pogodaka splitske momčadi koja je bila uvjerljivo najefikasnija u ligi. Ne samo to, s tih 25 pogodaka Ljubičić je bio i uvjerljivo prvi strijelac ispred klupskog kolege Marka Domančića (14 golova). Da vam još malo dočaramo Ljubičićevu dominaciju u juniorskom uzrastu, postigao je više pogodaka od dvije momčadi iz prošlosezonskog izdanja juniorske Prve HNL, Orijenta (23) i Hrvatskog dragovoljca (23).

- Ljubičić je iznimno talentiran momak i nevjerojatno je koliko je samo protiv Tobola pokazao da ima taj osjećaj za gol. Možemo reći da su on, Biuk i Vušković predvodnici te nove talentirane Hajdukove generacije koja je u juniorskim uzrastima pokazala dominaciju - započeo je bivši veznjak Hajduka, kapetan tadašnje reprezentacije Jugoslavije, a i bivši trener Hajduka Ivan Gudelj, te se odmah nadovezao:

- Jako je bitno reći da sve mlađi i mlađi igrači dobivaju prigode. To više nije ni hrabrost nego jednostavno politika kluba koju uvjetuju zahtjevi tržišta. Svi klubovi su osuđeni da rade proizvodnju u svojim školama i prodaju mlade igrače. Meni se u Hajdukovom slučaju sviđa taj sistem jer je škola nogometa već godinama na jednoj jako visokoj razini, a Ljubičić je cijeli svoj nogometni put prošao u školi Hajduka - rekao je legendarni Hajdukovac.

Važni su i roditelji i menadžeri

Nakon velike utakmice bilo kojeg mladog dragulja poput Ljubičića, u javnosti često možemo vidjeti pretjerane napise, a Gudelj upozorava da se taj pristup mora svesti u normalu i da je jako važan karakter.

- Moramo glasno istaknuti da kod tih mladih igrača postoje oscilacije i za njihovo dobro ih se ne smije dizati u nebesa i pisati bajke. Ne možete sad očekivati da Ljubičić i Biuk rješavaju svaku utakmicu, doći će tu i do padova forme i do ozljeda. To se događa i kod starijih igrača, naravno da će se dogoditi i kod mladih talenata. Treba posebno paziti kod takvih momaka, biti strpljiv i postaviti kontinuitet. Ima igrača koji bolje ili lošije mogu istrpjeti taj pritisak javnosti. Nije lako, koliko god vi karakterom bili jaki.

Kako se onda boriti s tim “bajkama” i s tim pritiskom? Tko je važan u pomaganju mladom igraču da bi ostao čvrsto na zemlji u takvim situacijama?

- Normalno je u nogometu, pa i u životu da će se pisati o vama i stavljati pritisak na leđa kad ostvarite neke uspjehe. Važna je pomoć roditelja, ljudi koji ih vode jer svi imaju menadžere, a naravno i kluba i trenera. Sve mora biti ujednačeno i uravnoteženo da bi taj momak ostao čvrsto na zemlji. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko je bitno da sad u Hajduku takvi mladići imaju suigrače poput Kalinića i Krovinovića s iskustvom Premier lige, pa i Livaje koji je u Europi redovito zabijao. Ti dečki svojim savjetima i onime što su prošli mogu puno pomoći da ti dečki ostanu fokusirani i grade karijeru korak po korak. Još jedna posebnost u Hajdukovom slučaju je publika, s jedne strane to može biti ogroman pritisak, ali može biti i velika doza novog samopouzdanja. Na kraju sve ovisi o tome kako će mladi igrač poput Ljubičića to shvatiti i primijeniti - zaključio je Gudelj podsjetivši nas da je Hajduk u recentnoj povijesti dao reprezentativce poput Pašalića i Vlašića.

Ljubičić baš ima nos za gol, ali ne treba sad očekivati da će Biuk i on riješiti svaku utakmicu, kaže Ivan Gudelj

SPORT

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281960315778449

Vecernji List