Večernji list

Karantenski turizam u Srbiji: hoteli puni stranaca koji putuju u treće zemlje

Piše Vedran Balen

U jednom niškom hotelu igra se čudan sport. Tu grupa Indijaca uz puno galame i smijeha u jednom dijelu dvorišta igra kriket. U drugom se dijelu druga grupa Indijaca odmara dok gledajući videoklipove s YouTubea. Njih ukupno 170 čeka da odleti tamo kamo su se zapravo i uputili – u Saudijsku Arabiju, piše Deutsche Welle. Trenutačno su u karanteni u Srbiji jer se zbog delta-soja koronavirusa, tzv. indijskog soja, njihova zemlja nalazi na listi zemalja s posebnim rizikom od širenja zaraze. Srbija je, s druge strane, na zelenoj listi, što znači da ako provedu određeno vrijeme u karanteni u Srbiji, nakon PCR testa slobodno mogu u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, zemlje EU ili, u njihovu slučaju, u Saudijsku Arabiju.

Šeih Daud strojarski je inženjer i jedan od 170 indijskih gastarbajtera koji je do hotela Vidikovac u Nišu došao čarterom preko Beograda. Za ovaj put potrošio je oko 1500 eura, ali to je bio jedini način da se vrati na posao.

– Mi smo svi cijepljeni, ali ne možemo drukčije ući u Saudijsku Arabiju osim da boravimo u nekoj zelenoj zoni kao što je Srbija, a za nju nam nije potrebna viza – rekao je Šeih za DW. Vidikovac nije jedini hotel koji za goste ima Indijce. Beograd, Čačak, Knjaževac i mnogi drugi gradovi puni su stranaca u karanteni. Zbog toga je nastao naziv “karantenski turizam”, što u Srbiji negiraju. Premijerka Ana Brnabić medijima je izjavila da postoje jasne procedure kako se može ući u zemlju, a to znači, samo u slučaju dokaza o cijepljenju ili dokaza o PCR testu, ne starijem od 48 sati. Svih 170 Indijaca iz niškog hotela je cijepljeno, ali problem je u tome kako su došli. Vlasnica hotela Svetlana Miladinović kaže da joj je agencija iz Crne Gore s kojom je pregovarala, zatajila informaciju o kakvim gostima se radi.

– Ja sam ovu epidemiju jako teško prošla. Izgubila sam supruga, i ja sam imala koronu i nikada ne bih prihvatila da budem karantenski hotel – rekla je vlasnica.

Nije poznato koliko je trenutačno Indijaca u karanteni po hotelima u Srbiji jer u međuvremenu je došlo još puno čartera.

Šeih Daud: Ne možemo ući u S. Arabiju ako ne boravimo u zelenoj zoni kao što je Srbija

TV & VODIČ

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282119229568401

Vecernji List