Večernji list

Konzultant poznatih tvrtki koji je doživio financijski krah

Piše Snježana Herak/Beč

Austrijanci su, kako u subotu izvještavaju gotovo svi austrijski mediji, šokirani stravičnom viješću iz Hrvatske da je 56-godišnji austrijski državljanin s hrvatskom adresom Harald Kopitz u Zagrebu ubio troje vlastite djece i da se potom pokušao ubiti tabletama ili otrovom. Pozivajući se na hrvatske medije, austrijski dnevni list Heute navodi da je policija na mjestu zločina u penthouse stanu trokatnice u zagrebačkim Mlinovima naišla na stravične prizore – troje djece, četverogodišnjak u spavaćoj sobi i sedmogodišnji blizanci, dječak i djevojčica, u dnevnoj sobi pokraj igračaka bez znakova života. I njihov otac u besvjesnom, kritičnom stanju, koji je prevezenu bolnicu.

Ostavio oproštajnu poruku

Dnevni list Kleine Zeitung piše da će danas biti obdukcija tijela troje ubijene djece.

Ono što svi mediji ističu, među njima i Die Presse, jest da je Harald K. na Facebooku ostavio oproštajnu poruku na engleskom jeziku, u kojoj se je oprostio riječima „Zbogom svima! Otići ću jer više ne mogu. Ljubav moga života ostavila me jer je moja bivša žena prema njoj bila loša i jer nemam više novca. Sve što sam posljednjih godinu i pol pokušao nije me vratilo u poslovni život, a ni moja braća – Slobodni zidari – nisu mi htjeli pomoći, čak nisu htjeli ni telefon podići. Samo moji najbolji prijatelji i moj brat pomogli su mi koliko su mogli.

Ali sada sam na kraju. Zato zbogom!“, piše u oproštajnoj poruci Haralda Kopitza koju prenosi Heute. I ostali mediji navode da u poruci osumnjičeni austrijski državljanin, koji je rastavljen i živi i radi u Zagrebu, uz novu životnu partnericu, koja ga je navodno ostavila zbog lošeg ponašanja njegove bivše žene prema njoj, ističe i veliko razočaranje „svojom braćom“iz masonske lože „Slobodni zidari“.

Ono što je također zajedničko svim medijima jest to da izvještavaju da majka ubijene djece u vrijeme zločina nije bila u Zagrebu. I da su djeca, čiji su roditelji bili rastavljeni, trebala ovaj vikend provesti kod oca.

I dok u Austriji, posebice u Beču, odakle je osumnjičeni počinitelj zločina, još uvijek vladaju šok i nevjerica, mnogi se pitaju tko je zapravo Harald K., koji je ubio troje svoje maloljetne djece u Zagrebu. Je li imao psihičkih problema i što je zapravo radio prije dolaska u Hrvatsku? Ali, preciznijih odgovora za sada nema, osim što je zagrebačka policija izjavila je da u obitelji prije nije bilo „postupanja vezanog za obiteljsko nasilje“. Austrijanci za sada šute. Jedino dnevni list Kronen Zeitung piše da je Bečanin koji je osumnjičen za stravičan zločin navodno patio od depresije te da su sada na potezu stručnjaci svih profila da utvrde što je navelo oca da počini takav nezapamćeni zločin u Hrvatskoj.

Tim više što je, kako pišu austrijski mediji, bio iskusni međunarodni stručnjak za financije i radio u uglednim austrijskim leasing kućama, a u Beču je imao svoju vlastitu konzultantsku tvrtku. Bio je, kako se ističe, i na vodećim dužnostima u tvrtkama Robert Bosch AG, Alcatel AG i u još dvjema tvrtkama kojima se ne spominju imena.

Dnevni list Österreich piše da je Harald K. diplomirao na Sveučilištu Krems u Donjoj Austriji nedaleko od Beča i stekao titulu magistra poslovne administracije (Master of Business Administration).

“Slobodni zidari” nisu pomogli

Die Presse piše da je Veleposlanstvo Republike Austrije u Zagrebu u stalnom kontaktu s nadležnim hrvatskim organima vlasti te da austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova prvotno nije listu moglo službeno potvrditi zločin u Zagrebu. Sutra i sljedećih dana, kada prođe prvi šok, zasigurno će biti više informacija i pojedinosti o ovom zločinu i počinitelju, tvrde domaći mediji, koji se u svojim izvješćima danas pozivaju na hrvatske kolege i austrijske službene organe vlasti.

Austrijsko je veleposlanstvo uspostavilo kontakt s nadležnim hrvatskim organima

Aktualno

hr-hr

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281552294008555

Vecernji List