Večernji list

Sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka

Obitelj je zbog razvoda prošla standardni postupak obveznog savjetovanja u Centru za socijalnu skrb, nije bilo čudnih naznaka

(Iva Boban Valečić)

Muškarac osumnjičen da je u noći s petka na subotu usmrtio troje svoje djece u zagrebačkim Mlinovima pa potom pokušao počiniti samoubojstvo stabilno je i nije životno ugrožen, izvijestio je jučer poslijepodne Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica. Vagić je izvijestio da je pacijent obrađen na Hitnom bolničkom prijmu i potom premješten na intenzivnu.

– Rade se svi nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći. Cijelo je vrijeme pod nadzorom policije – kazao je Vagić.

Javnosti se jučer obratila i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Ganuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju – kazala je Mađerić i izrazila sućut obitelji. Izvijestila je da je, što se tiče sustava socijalne skrbi, ova obitelj 2018. bila u nadležnom Centru za socijalnu skrb tijekom obveznog savjetovanja, koje je standardni postupak u okviru svih brakorazvodnih parnica, no nije bilo nikakvih naznaka tragičnih događaja. – Oni su došli zajednički, s unaprijed postignutim dogovorom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i nakon toga nije bilo postupanja u Centru za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb nije imao nijednu prijavu kako pojedinaca, majke i bilo kojih drugih tijela koja bi upućivala na obiteljsko nasilje prema djeci ili majci – istaknula je Mađerić. Navela je da je u Hrvatskoj trenutačno 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te naglasila da se tijekom pandemije koronavirusa prati popunjenost tih skloništa, a trenutačna je oko 50 posto.

– Ima slobodnih kreveta. Ono što je važno reći jest da smo prošle godine pustili u rad i nacionalni pozivni centar, liniju gdje se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini sve žrtve ili obitelj, svatko tko ima bilo koju sumnju na nasilje može prijaviti – rekla je Mađerić i pozvala sve koji imaju bilo kakvu sumnju na nasilje da je odmah prijave.

– Centar za socijalnu skrb i tijela nisu mogli postupati jer nisu imali informacije ni prijavu za nasilje – istaknula je državna tajnica. Slučaj je komentirala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

– Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici – kazala je H. Pirnat Dragičević za N1. Pravobraniteljica je uvjerena da je ovakve situacije moguće prevenirati uključivanjem sustava koji procjenjuje rizike u obitelji, ali smatra da je za sada preuranjeno sustav dovoditi u kontekst ovog slučaja jer se, upozorava, još ne znaju nikakve informacije. Važno je, naglašava, da svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece na prvo mjesto stave njihovu dobrobit.

– Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bismo zaštitili djecu, ponekad, ako je potrebno, i od vlastitih roditelja – istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Aktualno

hr-hr

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281565178910443

Vecernji List