Večernji list

CityAirbus

Električna letjelica za tiho taksiranje u gradovima

Airbus je predstavio najnoviji model CityAirbusa, električnog vozila s nultom emisijom, napravljenog za let u urbanim područjima osjetljivim na buku. Hoće li ta nova ideja zaživjeti, saznat će se 2023., za kada je planiran prvi let tog prototipa, a licenciju, kažu na Airbusovu blogu, planiraju za 2025. godinu. Naime, trenutačno je u tijeku završni dizajn.

Inače, Airbus već godinama pokušava osmisliti prihvatljivu verziju letećeg taksija koji bi olakšao putovanje u gradskim sredinama, a da pritom letjelica bude tiha, ekološka i ekonomična. CityAirbus NextGen, predstavljen protekli tjedan, trebao bi udovoljiti svim tim zahtjevima, kažu u Airbusu. Takozvani eVTOL, naime, trebao bi prevoziti do četiri putnika, a njime bi u nekoj budućoj fazi trebalo biti moguće i daljinski upravljati. Budući da mu je pogon električni, jedno punjenje baterija trebalo bi mu osigurati domet do 80 kilometara, a letio bi brzinom do 120 km/h. Tijelo zrakoplova ima rep u obliku slova V i fiksna krila, a pogonski sustav sastoji se od osam elisa na električni pogon.

Manja buka ključna je značajka tog novog vozila koje, tvrde u Airbusu, stvara buku manju od 65 decibela tijekom letenja i manju od 70 decibela tijekom uzlijetanja i slijetanja. – Stvaramo vozilo za održivu mobilnost zrakom u gradovima, a istovremeno rješavamo ekološke i društvene probleme. Airbus je uvjeren da su pravi izazovi jednako vezani za urbanu integraciju i automatizirano upravljanje zračnim prometom, kao i za tehnologiju vozila te dobre poslovne modele – rekao je Bruno Even, izvršni direktor Airbus Helicoptersa. Airbus ima koristi od dugogodišnjeg predanog istraživanja, inovacija, dvaju električnih demovozila okomitog uzlijetanja i slijetanja (eVTOL) i razvoja zvučne tehnologije u svom portfelju proizvoda, kao i od desetljeća iskustva u certificiranju zrakoplova. Demoletjelicama Vahana i CityAirbus provedena su 242 letačka i kopnena ispitivanja, a ukupno su preletjele oko 1000 kilometara. Nadalje, Airbus je proveo opsežna testiranja letenja u zračnim tunelima te je iskoristio sve svoje računalno znanje i znanje modeliranja te simulacije vožnji.

– Puno smo naučili iz probnih pokušaja s našim demovozilima CityAirbusom i Vahanom – rekao je Even. CityAirbus NextGen kombinira najbolje iz oba svijeta s novom arhitekturom postižući pravu ravnotežu između krstarenja i letenja.

CityAirbus NextGen je zapravo druga generacija njihova putničkog električnog vozila jer je prvi predstavljen u srpnju 2020. godine. – Prijelaz prototipa CityAirbus NextGen u serijski zrakoplov ovisit će o brzini razvoja tržišta gradske mobilnosti UAM (urban and mobility). To je tržište koje bi moglo biti veće od današnjeg tržišta helikoptera. Ali izazov je kada – kaže Balkiz Sarihan, voditelj UAM strategije i partnerstva u Airbusu.

Tehno Smart

hr-hr

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282033330345707

Vecernji List