Večernji list

Dok čitate ‘Torpedo’, doslovno možete osjetiti ustajali zrak zadimljenih krčmi

tko je bio dovoljno nesretan da mu stane na put. Mačist i seksist, ni njegov odnos prema ženama nije puno bolji. On ne pita, on uzima silom. Mada ne uspijeva u tome baš svaki put, o čemu svjedoči ožiljak na njegovu obrazu. Radnja se događa u Americi tijekom Velike depresije tridesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme kad su gangsteri i njihovi obračuni bili svakodnevna pojava na ulicama. U pričama o Torpedu upoznajemo ljude koji, poput njega, žive na marginama društva: kurve, ubojice, alkoholičare, razbijače, pljačkaše, bossove, konobare te još cijelu galeriju živopisnih likova koji se kreću u tom gangsterskom miljeu. Torpedo se tu nalazi na svom teritoriju i u društvu u kojem vrijedi pravilo “ubij da ne budeš ubijen” uspješno se održava na površini. Za razliku od većine plaćenih ubojica koji uglavnom preferiraju raditi sami, Torpedo ima i desnu ruku, priglupog pomoćnika Rascala, koji nerijetko igra vrlo važnu ulogu u Torpedovim planovima, što obično znači da redovito izvuče deblji kraj. Čisto da se zna tko je gazda, je li.

Glavne odlike serijala su nasilje i seks popraćeni obiljem brutalnog crnog humora koji dolaze iz Abulijeva bogatog dvadesetogodišnjeg iskustva uređivanja i prevođenja kriminalističkih noir priča, dok s druge strane velik udio u uspjehu serijala ima Jordi Bernet i njegov sjajan crtež kojim su se proslavili i on i Torpedo. Bernet posjeduje izvanrednu sposobnost pripovijedanja slikom, a crtež mu je izrazito direktan, snažan, dinamičan i dopadljiv, sa snažnim kontrastima svjetla i sjene te određenom dozom groteske, koji izuzetno dobro pristaju ugođaju u kojem se odvijaju Torpedove avanture. Bernet ima izvanredan osjećaj za detalje pa, iako njegov crtež nije pretjerano realističan, scenografije mu izgledaju vrlo uvjerljivo i stvarno. Dok čitate “Torpedo”, doslovno možete osjetiti ustajali zrak zadimljenih krčmi, smrad ribe na molovima i ribarnicama, smrad urina pomiješan s užeglim smećem iz mračnih uličica u kojem će netko upravo dobiti nož u rebra… No, još važnije, njegovi likovi kao da su živi. Gnjevan pogled, kletva procijeđena kroz zube, masnica na obrazu, podmukli smijeh… “Torpedo” je ogledni primjer kako treba crtati stripove. Iako su Abuli i Bernet kasnije tijekom karijere surađivali s drugim autorima i radili na drugim stripovima, nije čudo što je “Torpedo” bio i ostao njihov zaštitni znak.

“Torpedo” je doživio velik uspjeh u cijelom svijetu pa tako i kod nas, gdje je tijekom godina doživio velik broj izdanja, što u albumima, što u raznoraznim revijama. Fibra je 2017. objavila definitivno, kompletno, kronološko izdanje “Torpeda” u dvije knjige u izvrsnom prijevodu Nikole Pezića. Usprkos brojnim prijašnjim izdanjima, Fibrin se “Torpedo” brzo rasprodao te ga neko dulje vrijeme nije bilo u knjižarama i striparnicama, sve do ovog tjedna, kad sam odlučio ispraviti tu nepravdu. Nema na čemu.

Strip

hr-hr

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

2021-09-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282093459887851

Vecernji List