Večernji list

Novi apostolski vizitator za Međugorje poznati je diplomat

Darko Pavičić

Dolazak Cavallija u Međugorje dokaz je koliko je ono papi Franji važno. Cavalli je uz teologiju završio studij političkih znanosti te je predavao književnost u sjemeništu

Imenovanje nadbiskupa mons. Alda Cavallija za novoga apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje znak je da papa Franjo nastavlja revno voditi brigu za Međugorje. Naime, nakon preminuća dosadašnjeg papina čovjeka za Međugorje, Poljaka mons. Henryja Hosera 13. kolovoza 2021., nije se dugo čekalo da Vatikan u Hercegovinu pošalje novog “međugorskog biskupa”. Što mons. Cavallija čeka u Međugorju?

Dobar posao prethodnika

Višemjesečna bolest mons. Hosera i njegovo odsustvo iz Međugorja pokazalo je da je upravo Hoser u svojemu četverogodišnjem mandatu u međugorskoj Župi sv. Jakova sve dobro postavio, jer je i bez njegove osobne nazočnosti u Međugorju sve skladno funkcioniralo. To se osobito moglo primijetiti u ljetnim i ranojesenskim mjesecima kada se naglo povećao broj hodočasnika koji nisu mogli hodočastiti u Međugorje prije toga zbog pandemije. Osim što je formalno preuzeo upravljanje župom, Hoser je uspio u Vatikanu preokrenuti negativne vjetrove koji su dotad puhali prema Međugorju i uvjeriti Kuriju da se u Međugorju tijekom svih 40 godina mogu prepoznati isključivo evanđeoski plodovi.

Papa je mons. Hosera poslao kako bi unaprijedio pastoral u Međugorju i još bolje izašao ususret milijunima hodočasnika, pa je stoga i prihvatio prijedlog mons. Hosera i ukinuo zabranu svećenicima, biskupima i kardinalima da organiziraju hodočašća u Međugorje.

Hoser je po svome dolasku prvo obavio vizitaciju brojnih zajednica u Međugorju i regulirao njihove statuse, tako da oko toga mons. Cavalli neće imati gotovo nikakva posla. Susreo se s vidiocima, ustvrdio kako su oni posve obični i obiteljski ljudi. Pastoralni rad franjevaca s hodočasnicima i duhovni životu u župi mons. Hoser ocijenio je vrlo pozitivnim, pa će se njegov nasljednik lako uključiti u uhodani pastoralni program. Mons. Cavalliju preostalo je tek zaokružiti cijelu priču koju mons. Hoser zbog bolesti i smrti nije uspio dovršiti, a njezina je skica bila otkrivena u tekstu vatikanista i šefa medija pape Franje, Andree Torniellija, upravo o nalazu Benediktove komisije o Međugorju, gdje je najavio da će Vatikan prvo staviti Međugorje pod svoju upravu, nakon toga omogućiti svećenicima organizaciju hodočašća te na kraju uspostaviti svetište pod izravnom upravom Svete Stolice.

Mons. Aldo Cavalli (75), slično kao i mons. Hoser, dolazi u poznijim godinama života i svoje svećeničke službe, što znači da sa sobom donosi obilje iskustva i mudrosti. Kao i Hoser, diplomatski je kadar Vatikana, no s nešto više iskustva u obavljanju poslova nuncija po nuncijaturama Južne Amerike i u Nizozemskoj. Hoser je bio po izobrazbi liječnik i svećenik, a Cavalli je uz teologiju završio studij političkih znanosti i predavao je književnost u sjemeništu.

Franjevci i mons. Cavallija dočekuju otvorena srca kao što su dočekali i mons. Hosera, pa franjevački provincijal fra Miljenko Šteko kaže kako je njegovo imenovanje doživio kao “znak brižne pozornosti vrhovnoga svećenika za ovo hodočasničko mjesto”.

Papin biskup za Međugorje

Kontinuitet jamči i mjesni biskup mostarsko-duvanjski mons. Petar Palić, koji mu je odmah zaželio dobrodošlicu te da se nada “dobroj i konstruktivnoj suradnji kakva je bila i s pokojnim mons. Hoserom”.

Sve to govori da je novi “papin biskup za Međugorje” dobrodošao i da mu je zacijelo zadaća dovršiti ono što je mons. Hoser po nalogu pape Franje započeo u Međugorju na pastoralnom planu i za dobrobit milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Cavalli (75) dolazi u poznijim godinama svećeničke službe, što znači da sa sobom donosi obilje iskustva i mudrosti

Naslovna Strana

hr-hr

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281496459558488

Vecernji List