Večernji list

”Ruska vojska ulazi u Kijev i proglašava novu prorusku Ukrajinu”

Dino Brumec

Ruski trust mozgova Valdai Club, povezan s Kremljem, objavio je scenarij kako bi mogao izgledati rat te zemlje s Ukrajinom. Ruska bi vojska brzim osvajanjem strateških mjesta do rijeke Dnjepar, uključujući Kijev, zapravo formirala novu ukrajinsku državu koja bi bila proruski nastrojena. Taj je scenarij objavio Ivan Timofejev, šef Valdai Cluba, koji je i državni ruski medij RT opisao kao “blisko povezan s predsjednikom Vladimirom Putinom”. Timofejev je naglasio da su šanse za ovaj rat vrlo male, da ga nijedna strana ne želi te da bi troškovi za Moskvu u slučaju njegova izbijanja bili mnogo veći od prednosti.

No, Timofejevljev scenarij izgleda ovako: nakon iznenadnog i odlučnog napretka ruske vojske, razbijaju otpor Ukrajinaca na istoku zemlje te ih potiskuju prema rijeci Dnjepar. Nakon toga tenkove i motorizirane jedinice prati zračna i artiljerijska podrška. Glavni cilj invazije bilo bi zauzimanje Kijeva te stabilizacija fronte na Dnjepru i proglašenje nove ukrajinske države sa središtem u Kijevu koju bi priznala Moskva, a koja bi uključivala i dvije danas odmetnute paradržave na istoku Ukrajine. To bi značilo da postoje dvije ukrajinske države, odnosno da je zemlja podijeljena na dvije republike, jednu zapadnu, drugu prorusku. U toj invaziji Zapad se ne bi direktno miješao, predviđa Valdai.

No, zatim Timofejev naglašava s kojim bi se sve problemima suočila Moskva, i zbog čega je taj rat zapravo loša ideja. Rat bi se, najprije, možda oduljio. Drugo, Zapad bi promijenio ponašanje i naoružao bi Ukrajinu. Moskva bi se našla u diplomatskoj izolaciji, i njezina bi ekonomija zbog novih sankcija potonula. Zatim, čak bi i istokom Ukrajine Moskvi možda bilo teško upravljati, a lojalnost stanovništva Rusiji nije predvidiva. Valdai Club zato smatra da mogućnost izbijanja rata može biti korisnija za obje strane više nego sam rat te da nitko nije zainteresiran za pravi konflikt.

Svijet

hr-hr

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281608128708184

Vecernji List