Večernji list

Udomitelja nema dovoljno i ugrožena djeca nemaju kamo otići

Socijalci pojačano nadziru rizične obitelji

Romana Kovačević Barišić

Broj djece koju centri za socijalnu skrb nastoje smjestiti na sigurno jer su u vlastitoj obitelji ugrožena znatno premašuje kapacitete. U Nazorovoj je 87-ero djece, 50 posto više od predviđenog broja

Čak 87- ero djece izdvojene od roditelja trenutačno je smješteno u domu za djecu u Nazorovoj. Broj djece koju centri za socijalnu skrb nastoje smjestiti na sigurno jer su u vlastitoj obitelji ugrožena daleko premašuje kapacitete. Govori to i činjenica da je Nazorova zapravo predviđena za smještaj 60-ero djece, što znači da je sada ondje gotovo 50% djece više! A još prije desetak godina u procesu deinstitucionalizacije planiralo se prepoloviti taj kapacitet tako da u domu bude tridesetak djece.

– Pritisak centara za smještaj djece u posljednjih godinu dana je velik, pojačao se nakon slučaja u Novoj Gradiški. To su djeca koja su hitno izdvajana nakon što su centri procijenili da im je život u obitelji ugrožen, da su zlostavljana i zanemarena. U posljednjih godinu dana u Nazorovu je stiglo stotinjak djece. Posebno je velik pritisak za zbrinjavanje najmanje djece, u dobi do sedam godina – kaže dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu Zagreb, dodavši da im je zbog takvog stanja Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo zapošljavanje četiri dodatna radnika.

– Dosta se domova transformiralo i nema dovoljno smještaja. I mi smo se trebali transformirati i imati maksimalno 30 smještaja – govori dr. Kelava Ćurković, nadajući se da će izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu povećati broj udomitelja jer su povećane naknade i opskrbnine te će se neki uvjeti mijenjati.

Nakon tragedije na Pagu, kada je otac bacio četvero djece s balkona, te

– Pritisak za smještaj djece u posljednjih godinu dana se pojačao nakon slučaja u Novoj Gradiški. Posebno je velik pritisak za zbrinjavanje najmlađih, do sedam godina – kaže dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu Zagreb nakon strašnog slučaja zlostavljanja dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, centri pojačano kontroliraju rizične obitelji i odluke o izdvajanju brže se donose. Otprilike svako drugo privremeno oduzeto dijete vraća se roditeljima nakon nekoliko mjeseci, no događa se i da djeca nakon vraćanja roditeljima ponovno završe u domu. Kad povratak u obitelj nije moguć, a dijete nema pravni status nužan za posvojenje – to je situacija koja zahtijeva alternativnu obiteljsku skrb kroz uslugu udomiteljstva.

Cilj je da dijete iz doma ode što ranije jer dom je samo privremeni smještaj, a obiteljsko okruženje ono je što djetetu treba, bila to biološka ili udomiteljska obitelj. Međutim, udomiteljstvo u Hrvatskoj, ali i u svijetu, slabo se razvija. Udomitelja jednostavno nema dovoljno i djeca nemaju kamo otići.

Tražeći rješenja, Dom je uspio “regrutirati” deset novih udomitelja iz Zagreba i Zagrebačke županije, što znači udomljenje za bar 15-ero djece. Stručnjaci iz Doma to su postigli u sklopu upravo završenog trogodišnjeg projekta “Transformacija Dječjeg doma Zagreb – širenje mreže izvaninstitucijskih usluga” financiranog iz Socijalnog fonda EU. Kroz projekt su razvili i usluge savjetovanja i pomaganja obiteljima s djecom u riziku od izdvajanja, kao i rane intervencije u djece s neurorizikom. Posebnu vrijednost čini održivost razvijenih usluga i programa rada s udomiteljima. Suglasnost za zapošljavanje stručnjaka dalo je resorno Ministarstvo pa će se nastaviti s ovim aktivnostima.

Naslovna Strana

hr-hr

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

2021-11-29T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282132114718296

Vecernji List