Večernji list

Hrvatska svečano preuzela dva nova Black Hawka, druga dva stižu do kraja godine

Helikoptere je predao američki general-bojnik David H. Tabor

Davor Ivanković

Već su prošle tri i pol godine otkako je američki State Department potkraj 2018. godine odobrio Hrvatskoj donaciju dvaju helikoptera Black Hawk UH- 60M s opremom, u vrijednosti od oko 53 milijuna dolara. To je obavljeno u sklopu programa Foreign Military Sale (FMS), a osim dva donirana, Hrvatska je naručila još dva takva helikoptera.

Projekt obuhvaća nabavu četiri helikoptera Black Hawk, nabavu paketa integralne logističke potpore (alat, mjerni uređaji, pričuvni dijelovi, potrošni materijal), obuku osoblja te adaptaciju i izgradnju namjenske infrastrukture. Ukupna ugovorena vrijednost projekta bez PDV-a je 138 milijuna USD, od čega je 53 milijuna USD iznos financijske pomoći SAD-a, a 85 milijuna USD uplata MORH-a Vladi SAD-a.

Isporuka prvih dvaju helikoptera s pripadajućom opremom za logističku potporu bila je 3. veljače 2022., a isporuka drugih dvaju helikoptera očekuje se do kraja 2022. godine.

Obuka osoblja provedena je tijekom 2021. u SAD-u po modelu “train the trainer”, čime je HRZ dostigao sposobnost samostalne obuke, te će se ostali piloti obučavati u RH.

Potkraj 2022. Hrvatska će posjedovati četiri Black Hawka, a dva bi trebala biti “rezervirana” za naše specijalne postrojbe. Svečanošću na vojnom dijelu aerodroma na zagrebačkom Plesu posao oko tih helikoptera nije gotov. Hrvatska, naime, ima ambicija relativno brzo nabaviti još najmanje četiri Black Hawka (želja je nabaviti ih ukupno 12), a tada bi se već moglo govoriti o jačem prelasku s istočne tehnologije na zapadnu. Našim starijim transportnim helikopterima ruske proizvodnje Mi-8 resursi polako istječu, pa će HRZ-u ostati samo desetak novijih helikoptera Mi-171 Sh. Black Hawkovi će se rabiti kao transportni helikopteri, sada inicijalno neće biti naoružani, premda mogu biti naoružani strojnicama, nevođenim Hydra i vođenim raketama Hellfire, poput naših izviđačkih helikoptera Kiowa Warriors.

Black Hawk može primiti 11 putnika + 2 letača, snaga dvaju motora je 1950 KS, helikopter je dug 19 m, na podvjesnim nosačima može ponijeti 4,1 tonu tereta, 1,8 tona u kabini, vrlo je brz, leti do 360 km/h, a plafon leta je 6000 m. Maksimalni dolet je 511 km. Pruža zaštitu posadi od metaka.

Okupljenima je govorio američki zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije general-bojnik David H. Tabor te rekao da su američki i hrvatski vojnici služili rame uz rame od Afganistana do Kosova i da su u Zapovjedništvu duboko impresionirani profesionalnošću i predanošću naših vojnika. - Ponosimo se što vas možemo zvati saveznicima i što možemo jedni drugima čuvati leđa. Znamo da možemo računati na Hrvatsku, a Hrvatska može računati na SAD - kazao je Tabor.

Događaju su prisustvovali i predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić, no nisu se međusobno pozdravili, čak ni pogledali, a kasnije je, na presici, Milanović ponovo napao ministra, a Banožić je izjavio da je predsjednik pokušao dominirati događajem, nakon čega je otišao na probni let helikopterom. (Davor Ivanković)

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281526524675675

Vecernji List