Večernji list

Odbor za financije za viceguvernera HNB-a podržao Ćorića

Saborski Odbor za financije i državni proračun jučer je većinom glasova podržao prijedlog da se za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) imenuje Tomislav Ćorić, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ćorića su za viceguvernera HNB-a predložili klubovi zastupnika vladajuće većine, čiji su ga članovi Odbora i podržali, dok je oporba bila protiv. Ćorić je iz Vlade otišao tijekom posljednje rekonstrukcije, a na mjestu ministra gospodarstva zamijenio ga je Davor Filipović (HDZ).

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) upitao je vladajuće zašto misle da je Ćorić dobar kandidat za viceguvernera. Brumnić smatra da kao ministar nije napravio gotovo ništa, da je provodio negativnu politiku prema građanima Hrvatske “punu rupa i upitnih prosudbi”. “Ako je vodio takvu politiku, pitanje je kakvu će voditi u HNB-u”, kazao je. Ćorića za viceguvernera ne podržavaju ni u Mostu, čiji je Zvonimir Troskot naveo kako je riječ o duboko inkriminiranoj osobi koja je, među ostalim, zaslužna za povećanje energetske ovisnosti o Mađarskoj. Drži da takva osoba ne bi trebala predstavljati Hrvatsku na takvoj poziciji navodeći njegovu navodnu upletenost u kriminalne aktivnosti i pogodovanja. “Takva osoba trebala bi biti u Remetincu, a ne u HNB-u, sramota je da će nas predstavljati u Europi”, ocijenio je Troskot. Marijana Puljak kazala je da je žalosno da HNB služi za sklanjanje kadrova. Vladajući su s druge strane hvalili Ćorića kao stručnjaka za monetarnu politiku koji je doktorirao na toj temi i predaje na Ekonomskom fakultetu. Ne mogu se osporiti njegova kvaliteta i kompetencije, znanstveni i stručni rad, zaslužio je da bude viceguverner, kazala je Grozdana Perić (HDZ). O Ćorićevu imenovanju u petak će odlučiti Hrvatski sabor.

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281560884414043

Vecernji List