Večernji list

Mogu li se ideološki različiti SDP, Možemo! i Most ujediniti protiv HDZ-a?

Analitičarka Ankica Mamić smatra da je ta koalicija moguća ako se postave kao antihadezeovska priča, dok Dragan Bagić i Ivan Rimac kažu da takva suradnja ne bi bila dugog vijeka 7

Petra Maretić Žonja

javnog mnijenja pokazuju da udružena ljevica teško može očekivati da će sastaviti vladajuću većinu bez nekog trećeg. A ta “treća opcija” koja se nameće je Most iz kojeg konstantno ponavljaju da s HDZ-om više ne bi “ni mrtvi”

O koaliciji svjetonazorski nespojivih stranaka ljevice kao što su SDP i Možemo! s Mostom šuška se već neko vrijeme. To ne čudi s obzirom na rezultate istraživanja javnog mnijenja iz mjeseca u mjesec, prema kojima udružena ljevica teško može očekivati da će sastaviti vladajuću većinu bez nekog trećeg. A ta “treća opcija” koja se nameće je Most iz kojeg, pri tome, konstantno ponavljaju kako s HDZ-om više ne bi “ni mrtvi”.

Borba protiv korupcije

Zato je posebno zanimljiva ponuda koja se iz Mosta čula neki dan, i to iz usta Nine Raspudića koji je poručio kako bi fokus oporbe trebalo biti rušenje vlasti i pri tome dodao kako je Most, bude li to nužno, spreman za dogovor unutar kojeg neće morati žrtvovati svoje osnovne vrijednosti niti će to tražiti od partnera. I politički tajnik stranke Nikola Grmoja ideju de facto nije demantirao kazavši kako mogućnost suradnje s ljevicom nakon izbora postoji ako bi to bilo u svrhu borbe protiv korupcije koja je, kazao je, prioritet.

Koliko je takva jedna opcija doista izgledna, ali i koliko bi trajala s obzirom na velike razlike koje bi krasile ključne aktere, pitanje je koje se nameće i koje postavljaju i same stranke koje se spominju kao potencijalni partneri.

Politička analitičarka Ankica Mamić kaže da cijela ideja ima smisla ako se te stranke postave na način: “Idemo pokazati građanima da političari različitih boja mogu odraditi neke stvari u interesu države.”

– Tako postavljena komunikacija može dovesti do uspjeha i tako se mogu izvući na birališta ljude koji inače ostaju kod kuće. Dakle, ako se postave kao antihadezeovska priča – kaže Mamić. Pri tome, nastavlja, za uspjeh moraju jasno definirati svoje ciljeve, moraju biti ideološki neutralni.

– To znači da ne mogu diskutirati o osobama koje menstruiraju ni o pitanjima kada počinje život. To im je jedina šansa – kaže Mamić.

Predsjednik države Zoran Milanović koji nije jednom dao “vjetar u leđa” nekoj Mostovoj inicijativi pri tome može, kaže, biti “sponzor” takvog potencijalnog postizbornog udruživanja.

Mamić kaže i da se cijela ideja može usporediti s onim što smo imali početkom 2000-ih kada su se udružili Ivica Račan i Dražen Budiša i kada je, kaže, Budiša izgubio strašno puno pristaša, ali bez te žrtve tada se ne bi srušio HDZ.

Ne slaže se s tvrdnjama koje se mogu čuti u SDP-u, a to je da su mostovci nepouzdani. Oni su, dodaje, prerigidni, a uspoređivati Most koji je 2015. godine dogovorio koaliciju sa SDP-om pa se predomislio i ovaj današnji nije korektno.

Da Mostu, barem što se tiče političkog koaliranja nije za vjerovati, drži pak politički analitičar Ivan Rimac.

– Sve su se sa SDP-om dogovorili i na kraju poslušali Crkvu – kaže i dodaje kako je Most naprosto obilježen lutanjem iz jedne krajnosti u drugu.

– Oni su se u zadnje vrijeme deklarirali kao demokršćanska stranka i, osim u slučaju da idu svi u jednu veliku koaliciju kontra HDZ-a, teško će im biti opravdati takav jedan potez – kaže Rimac. Imali bi već u samoj kampanji niz problema jer teško je, kaže, profilirati svoju kampanju i pričati “mi smo desni”, a govoriti da mogu i s lijevima.

– U takvoj jednoj kombinaciji nije isključeno da se dogodi i u Hrvatskoj ono što se dogodilo u Sloveniji, odnosno da se takva jedna vladajuća većina formira, a da potom HDZ uz lobiranje preuzme “žetončiće” i na taj način sruši tu vladu i oformi svoju – kaže Rimac.

Skeptičan je po pitanju teze da se ideologija stavi po strani jer kad tada će se, kaže, doći do teme koja je stvar ideoloških vrijednosti.

Da takva jedna vladajuća većina ne bi bila dugog vijeka, uvjeren je i politički analitičar Dragan Bagić koji u cijeloj ideji vidi dva problema.

– Prvi je što ne vjerujem da je moguće četiri godine zamrznuti sva sporna svjetonazorska pitanja. To bi bio ogroman uspjeh, jer bi se podrazumijevalo da se konačno rješavaju konkretni problemi, ali sumnjam da je to realnost. Drugo, kultura Mosta je takva da nas je navikao na tu jednu ulogu u kojoj nemamo dokaze da mogu biti konstruktivan i lojalan partner. Morali bi uvjeriti i sebe i partnere da mogu biti u, nazovimo to tako, braku – kaže Bagić.

Slaže se da ovaj Most i onaj iz 2015. godine nisu isti, ali nije siguran da je to dovoljno da bi im se vjerovalo.

Mijenjanje politika

Za argument koji dolazi iz Možemo! da je sve ideologija i da nema politike bez vrijednosnog opredjeljenja kaže da je zapravo natezanje argumenta jer nikada u Hrvatskoj, kaže, socioekonomska pitanja nisu bila visoko ideologizirana.– To nisu teme gdje se stvari cijepaju i o njima birači i nemaju ukopane stavove, a ni stranke, za razliku od identitetskih pitanja. Pa SDP je, primjera radi, mijenjao politike za 180 stupnjeva samo promjenom ministra tako da je to šuplja priča – kaže Bagić koji se slaže da predsjednik države Zoran Milanović itekako može biti taj integrativni faktor koji bi mogao pripomoći da dođe do jedne takve koalicije. On sigurno, kaže, želi oslabiti HDZ, a ovo je svakako, naglašava Bagić,

• dio te priče.

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281616718988891

Vecernji List