Večernji list

Britancima savjet: u šoping u Hrvatsku zbog povrata PDV-a

Ljubica Gatarić

Jedna od utjecajnih britanskih agencija za financijski konzalting Money savjetuje Britancima da spoje ugodno s korisnim te turistički boravak u Hrvatskoj iskoriste i za šoping. Razlog za to je relativno visok povrat PDV-a koji mogu dobiti. Brexit je u život Britanaca donio niz promjena, neke su manje povoljne, a neke više. Money među povoljnima navodi pravo na povrat PDV-a za robu kupljenu u Europskoj uniji. U jednoj takvoj analizi, Hrvatska je na prvome mjestu po isplativosti šopinga i putovanja jer Britancima šoping u Hrvatskoj donosi pravo na povrat PDV-a za prosječnih 17%. Tu laskavu titulu dobili smo zahvaljujući visokoj poreznoj presiji na potrošnju, za EU iznadprosječno visokoj. Opća stopa PDV-a u Hrvatskoj iznosi 25%, slično kao i u Švedskoj, a jedino Mađarska ima višu opću stopu od nas i ona iznosi 27 posto.

Račun i potvrda carinika

No, ta zemlja ima niže smanjene stope, pa je u britanskoj analizi prosječni povrat PDV-a na kupnju u Hrvatskoj 17,2 posto, u Mađarskoj 16,80, a u trećerangiranoj Švedskoj 15,22 posto. Prema hrvatskim propisima, stranci koji žive u nekoj od država izvan Europske unije stječu pravo na povrat PDV-a za vrijednost robe kupljene u Hrvatskoj iznad 740 kuna. Zahtjevu za povrat PDV-a moraju priložiti račun i ovjerenu potvrdu carinika da su robu iznijeli izvan granice.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u Europi, što vam omogućuje povrat znatnog dijela novca. Najveće uštede dolaze od najskupljih predmeta, uključujući sat TAG Heuer, koji vam omogućava traženje maksimalnog povrata od 17,9%, što odgovara iznosu većem od 3000 funti (3527 eura), navodi agencija Money. Inače, radi se o satovima čija je cijena od pet do 20-ak tisuća eura, pa je i povrat visok onima koji se odluče za najluksuznije modele. Money nije analizirao razlike u maloprodajnim cijenama po zemljama i koliki je utjecaj PDV-a na konačnu prodajnu cijenu.

Uvjet konkurentne marže

No, šoping u Hrvatskoj zbog povrata PDV-a može biti isplativiji nego u drugim zemljama, jedino ako su domaći trgovci konkurentni i s maržama. Razina cijena u Hrvatskoj u mnogim je segmentima tu negdje ili čak i iznad prosjeka EU. Primjerice s cijenama hrane smo nešto ispod prosječnih cijena u EU, dok su elektronika pa i namještaj skuplji od prosječnih cijena u EU. Britanci savjetuju svoje građane da najmanji povrat na kupljenu robu mogu očekivati u Luksemburgu, Cipru i Njemačkoj, između 10 i 12 posto, jer te tri države imaju i

• najnižu stopu PDV-a.

U britanskoj analizi prosječni je povrat PDV-a na kupnju u Hrvatskoj 17,2%, isplati se - najskuplje

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281633898858075

Vecernji List