Večernji list

Manojlović i Bačić iz USKOK-a novi europski tužitelji

Počeli su raditi prije godinu dana, a do sada se mogu pohvaliti s pokretanjem više istraga te podizanjem dvije optužnice. A nedavno su se pojačali i u ljudstvu jer su dobili još dva nova tužitelja. Riječ je o Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj koji se sada pojačao sa Sašom Manojlovićem i Krešimirom Bačićem. Njihovo imenovanje potpisala je glavna europska tužiteljica Laure Kövesi. Imenovani su na mandat od pet godina, a natječaj nakon kojeg su imenovani bio je raspisan u ožujku. Manojlović i Bačić tako su se pridružili Sani Ljubičić i Tomislavu Kamberu, koji su na prvom natječaju izabrani i imenovani kao delegirani europski tužitelji. Šefica svima njima je Tamara Laptoš, jedna od 22 europska javna tužitelja.

Što se tiče Manojlovića i Bačića, obojica u EPPO dolaze iz USKOK-a, gdje su bili zamjenici ravnateljice USKOK-a. Obojica su u dosadašnjoj karijeri radila na velikim predmetima pa je tako Manojlović zastupao USKOK-ovu optužnicu protiv Božidara Kalmete, bivšeg HDZ-ova ministra i ostalih optuženih u aferi HAC

– Remorker, dok je Bačić radio na predmetima koji su se bavili malverzacijama u zagrebačkoj gradskoj upravi te prevarama s osiguranjima.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća EPPO-a, objavljenog prije koji mjesec, hrvatski ured vodi je istrage u više predmeta, u kojima je procijenjena šteta od oko

• 30,6 milijuna eura. (ija) cijela zrakoplovna industrija. Hrvatska je među 10 zemalja svijeta čije flote ispuštaju najviše štetnih plinova te je jedna od EU zemalja koje su zato pod najvećim negativnim utjecajem klimatskih promjena. Svake godine koćarenjem se oslobađa jedna gigatona ugljika iz morskoga dna, što uzrokuje kiselost mora koje nepovoljno utječe na produktivnost i biološku raznolikost vrsta – priopćili su. Tvrde da zakonska regulativa korištenja pridnenih koća ne daje rezultate jer mnogi ribari love u područjima i u vremenu u kojemu one nisu uopće dopuštene, kao i u zaštićenim morskim područjima.

Šajn)

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281651078727259

Vecernji List