Večernji list

Ubojicu iz Teksasa u školi zadirkivali zbog siromaštva

Zoran Vitas

Dan nakon teškog pokolja u školi u Teksasu, jučer tijekom dana curili su detalji o ubojici, ali i njegovim žrtvama. Prije nego što se u utorak odvezao u školu u kojoj je ubio 19 djece i dvoje učitelja, 18-godišnji ubojica Salvador Ramos pucao je i u svoju baku, no za razliku od 21 žrtve u srednjoj školi Robb koju je pohađao, baka je preživjela.

Do ranih poslijepodnevnih sati u javnost su izišli podaci o identifikaciji žrtava, za koju su mnogi od roditelja ustupali uzorke DNK ne bi li što prije doznali je li i njihovo dijete među žrtvama ubojice. Eva Mireles jedna je od dvoje poginulih učitelja, a desetogodišnji Amerie Jo Garza, Uziyah Garcia te Xavier Lopez također su potvrđeni kao žrtve, što je potvrdila njihova rodbina.

Pamtit ću sinov osmijeh

Kako se konstruira prema prvim dokazima i svjedočanstvima, Ramos je nakon što je nastrijelio baku pobjegao automobilom, kojim je potom udario u prepreku u blizini svoje škole u teksaškom gradiću Uvaldeu, oko 130 km zapadno od San Antonija. Imao je na sebi pancirku kada je izišao iz automobila, ušao u školu te počeo pucati u svakoga na koga je naišao. Ubojicu je u krvavom pohodu prekinula policija ustrijelivši ga.

Felicha Martinez, majka Xaviera Lopeza, za Washington Post posvjedočila je da je on brojio dane do kraja osnovne škole te je trebao krenuti u srednju školu Flores u Uvaldeu.

” Bio je duhovit, a njegov osmijeh nikada neću zaboraviti. Mogao je razveseliti baš svakoga. Jedva je čekao da krene u srednju školu”, rekla je Xavierova majka.

Angel Garza, otac Amerie Jo, najprije je na društvenim mrežama objavio da traži pomoć jer ne može utvrditi gdje mu je kći, a nekoliko sati poslije objavio je da je poginula.

”Moja ljubav sada leti s anđelima. Ni jednu sekundu života ne uzimajte zdravo za gotovo. Volite svoju obitelj. Volim te, Amerie Jo, čuvaj svojeg malog brata”, napisao je shrvani otac.

Salvador Ramos ušao je u školu nasilu, probivši se pokraj policajaca koji su ga pokušali zaustaviti. Odmah nakon što je ušao, počela je pucnjava. Ramos se zabarikadirao i u okršaju s policajcima jednog je ranio.

- Policajci su riskirali život kako bi odvukli pozornost na

”Moja ljubav sada leti s anđelima...”, rekao je utučeni Angel Garza o svojoj ubijenoj kćeri Amerie Jo

padača od djece i spasili im živote - rekla je Marsha Espinosa, glasnogovornica policije u Uvaldeu. Sudeći prema profilu napadača na Instagramu, Ramos je sa sobom ponio dvije automatske puške AR15 čije je fotografije objavio tri dana prije napada. Na TikToku imao je samo jednui objavu, poruku uz profilnu slikue – “Klinci, strahujte u stvarnom životu”. Njegov školski prijatelj rekao je da mu je Ramos nekoliko dana prije pucnjave poslao fotografije oružja i torbe pune streljiva. Neimenovani prijatelj rekao je da je povremeno s Ramosom igrao Xbox.

- Tu i tamo bi mi poslao poruku, a prije četiri dana poslao mi je fotografije AR15 te ruksaka punog streljiva 5,56 mm. Pitao sam ga što mu to treba, a on je odgovorio da se ništa ne brinem i dodao da sada izgleda puno drukčije, da ga ne bih prepoznao - rekao je dječak koji bi mogao biti ključni svjedok u toj tragediji. Istaknuo je i da su Ramosa druga djeca podcjenjivala i zadirkivala zbog siromaštva.

Miran i običan gradić

- Zbog toga je počeo rijetko dolaziti u školu, kao da ju je htio napustiti - rekao je. U školi Robb u Uvaldeu ove školske godine nastave više neće biti. Iz Uvaldea je inače poznati hollywoodski glumac Matthew McConnaughey, koji je rekao da je korištenje vatrenog oružja “epidemija koju ne možemo kontrolirati”. Ross McGlothlin, bivši ravnatelj škole, rekao je da je Uvalde lijep gradić. - Miran je to grad, prijateljska zajednica, s poljima na jugu i rančevima na sjeveru, ulazo je u brdsko teksaško područje - rekao je zaključujući da je Uvalde tužan primjer da se takva tragedija može dogoditi doista

• bilo gdje.

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281698323367515

Vecernji List