Večernji list

Zelenski: Pregovarat ću samo s Putinom, ne putem posrednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je voljan razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, isključivo izravno, a ne preko posrednika.

– S predsjednikom mogu razgovarati samo izravno, bez posrednika – rekao je Zelenski. Rusija trenutačno ne pregovara ozbiljno, rekao je. Ako ruski predsjednik “shvaća stvarnost”, postoji mogućnost da se pronađe diplomatsko rješenje sukoba, dodao je. Zelenski se obratio okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Ukrajina će se boriti dok ne vrati sav svoj teritorij – poručio im je Zelenski. Ukrajinski predsjednik izjavio je da bi Moskva trebala povući svoje vojnike na linije na kojima su bili prije početka ruske invazije 24. veljače. – To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima – rekao je, dodavši da Rusija kupuje vrijeme u svojim pregovorima s Ukrajinom. On je osudio i nedostatak jedinstva zapadnih zemalja kada se radi o ratu u Ukrajini.

– Moje je pitanje: postoji li jedinstvo u praksi? Ja ga ne vidim. Naglasio je kako je potrebna “potpora ujedinjene Europe”. Ranije u utorak Zelenski je stanje u Donbasu nazvao “izuzetno teškim”. – Sve snage koje ruska vojska još ima bačene su tamo u ofenzivu jer žele sve uništiti. Liman, Popasna, Sjevjerodoneck, Slovjansk – okupatori žele tamo sve uništiti – rekao je u noćnom obraćanju Zelenski.

– Stoga je opskrba Ukrajine teškim naoružanjem... najbolja investicija u održanje globalne stabilnosti u svijetu

• – naglasio je.

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281715503236699

Vecernji List