Večernji list

Orbán je izvanredno stanje uveo kako bi ovladao strankom

Branimir Bradarić

U vrijeme dok je u Mađarskoj na snazi izvanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa, koje istječe 31. svibnja, mađarski premijer Viktor Orbán uveo je u utorak drugo izvanredno stanje. Sada je povod tome uklanjanje posljedica od rata u Ukrajini.

”Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji. Koristeći se svojim ustavnim pravom, vlada proglašava izvanredno stanje zbog rata”, objavio je na Facebooku Orbán.

Pobijedio na izborima

Prethodno je mađarski parlament, i to ubrzo nakon izbora na kojima je Orbánova stranka Fidesz osvojila dvotrećinsku većinu, i položene prisege, izmijenio ustav kako bi omogućio uvođenje izvanrednog stanja. Slijedom te odluke, Orban sada sve odluke može donositi dekretom, bez obzira na to radi li se o gospodarstvu, političkim, vojnim ili bilo kojim drugim pitanjima.

Nakon uvođenja novog izvanrednog stanja, oglasila se i mađarska nevladina organizacija za građanska prava TASZ koja je osudila neprekidno izvanredno stanje u kojemu žive građani Mađarske.

- Ono nudi Viktoru Orbánu više manevarskog prostora nego inače i omogućuje mu da jednostavno ograniči i ukine temeljna prava svake osobe - navodi TASZ. Govoreći o razlozima proglašavanja novog izvanrednog stanja, hrvatski politički analitičar Davor Gjenero smatra da se radi o manevru kojim Viktor Orbán povećava svoj manevarski prostor kojim dodatno potiskuje utjecaj parlamenta. Pojašnjava kako mu je to uspjelo jer je Orbánova stranka Fidesz, unatoč svim procjenama, na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu.

- Na taj način Orbán sada dodatno pojačava svoju ulogu unutar vlastite stranke. Želi tako unutar nje spriječiti bilo kakve ozbiljnije političke podjele ili možda pobunu nezadovoljnih zastupnika. Poslije ovogodišnjih izbora, Orbán više i nema oporbe, a sada će moći suzbiti i potencijalne nezadovoljnike unutar svoje stranke. U isto vrijeme, Orbán nastavlja svoju igru protiv EU u kojoj, kako kaže, želi izvući što više za Mađarsku i njezine građane - pojašnjava Gjenero.

Mađarska iznimka

Poslije ovakve odluke Mađarske postavlja se pitanje hoće li radi rata na sličan način postupiti i druge zemlje koje graniče s Ukrajinom.

- Ne vjerujem da će igdje drugdje biti donesena takva odluka. Naime, u ovome ratu i krizi svatko igra na svoj način. Tako je Poljska ovo vrijeme iskoristila da se pokaže kao vrlo snažno građansko društvo, preko noći potisnuvši prijašnje objede na vladavinu prava. Ne vidim ni u Rumunjskoj takvu mogućnost, dok je Bjelorusija u neprekidnom izvanrednom stanju pod vladavinom Lukašen

• ka - kazao je Gjenero.

Poslije izbora Orbán više i nema oporbe, a sada će moći suzbiti i nezadovoljnike unutar stranke, kaže Gjenero

Aktualno

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281724093171291

Vecernji List