Večernji list

Jesu li žene “osobe koje menstruiraju”, a muškarci “osobe koje ejakuliraju”?

Ivan Hrstić

Ako se doista želi pomoći svim siromašnima, onda bi trebalo biti lako prestati krokodilske suze liti nad “menstrualnim siromaštvom” te podići ruku za besplatne higijenske uloške – svima kojima oni trebaju

Desničari pobjesnili! Opet. Kaže tako naslov u jednim dnevnim novinama. Kad novine tako pišu, onda mora biti tako. Jer, naravno, može li reakcija desničara biti išta drugo nego - bjesnilo? A oko čega su se to desničari zapjenili, pitate se možda? Pa navodno oko navoda da pred zagrebačku skupštinu vladajući stavljaju plan rješavanja problema “menstrualnog siromaštva”, ne za žene, kako bi bilo logično pretpostaviti, već za - “osobe koje menstruiraju”! E, sad, vjerojatno vam je već jasno da je ta vijest koja zvuči kao da dolazi iz paralelnog svemira izazvala mnogo više smijeha i ironičnih komentara nego bijesa. Očito idealan materijal za sprdnju, iako je tema zapravo vrlo ozbiljna i doista traži odlučnu akciju građanskog društva.

Menstrualno siromaštvo nije šala, bez obzira na taj pojam koji zvuči kao zafrkancija. Tko je to smislio i zašto? Kako to da o činjenici da su mnogim ženama osnovne higijenske potprepštine izvan dohvata, da su prisiljene štedjeti na svemu, pa tako i na tome, mi ne govorimo u kontekstu prava žena te poštovanja koje su im država i društvo dužni iskazati – nego se skrivamo iza takvih šupljih birokratskih formulacija?

Naravno, ne postoji menstrualno siromaštvo samo po sebi. No, i u Hrvatskoj itekako postoji ono pravo, stvarno siromaštvo, opipljivo i vidljivo na svakom koraku, zarazno poput neke globalne epidemije, ali zapravo odavna podomaćeno-endemično, s korijenjem koje se širi plitko svuda unaokolo i guši poput korova, a podrazumijeva, nažalost, i mnogo toga što se ne vidi uvijek na prvi pogled. Da, gle čuda, tko bi rekao, ljudi na vječnom pragu siromaštva ne mogu sebi kupiti većinu toga što je imućnima normalno i svakodnevno, pa je tako i kupnja higijenskih potrepština za mnoge pravi pothvat. Hrvatska djeca u školu odlaze gladna, a hrvatske djevojčice u vrijeme menstruacije upadaju u neugodne situacije, prije svega zbog neimaštine.

Pitate se gdje iz tog programa vladajućih nestadoše – žene? Je li moguće da “osoba koja menstruira” postaje nova definicija žene? Što je onda muškarac – “osoba koja ejakulira”? Naravno, odmah se javljaju oni koji dijele lekcije “pobjesnjelim desničarima”, podučavajući ih da i žene ejakuliraju, da djevojčice i starije žene ne menstruiraju. Naravno, to je činjenično posve pogrešno. Da umjesto “osobe koje menstruiraju” piše jednostavno “žene”, sigurno se ne bi uvrijedile curice koje (još) ne menstruiraju, ni žene u dobi u kojoj (više) ne menstruiraju. Doista, kamo u tome spadaju žene koje nakon klimakterija više ne menstruiraju? Jasno vam je, one više nisu “menstrualno siromašne”, one su “samo” siromašne. Pa to valjda više nije politički zanimljivo.

No, to je i uvreda za inteligenciju predlagača. Pravi razlog zašto su se odlučili iz formulacije “isključiti” žene kao žene je taj što su htjeli uključiti žene koje same sebe više ne smatraju ženama, ali i dalje imaju fiziološka obilježja žena te sve potrebe koje dolaze s tim spolom. Ne, nije to zbog onih pojedinaca kojima je priroda dala da se rode s obilježjima oba spola, već zbog žena koje sebe vide kao muškarce, ili u nekom trećem, određenom ili neodređenom spolu ili rodu. Dakle, da se ne uvrijede transrodni. Po ne znam koji put, zbog nekolicine s krizom identiteta, eto, svi ostali trebali bismo inscenirati osobnu krizu identiteta, skliznuti u neki politički korektan neutrum.

Poziva nas se da ne robujemo rodnim klišejima. Slažem se, ne mislim da bi rođenjem s fiksiranom kombinacijom kromosoma trebala biti zapečaćena i naša uloga u društvu, ali, nitko ne odgovara na pitanje čemu onda inzistirati na prelasku iz jednog klišeja u drugi? Zbog šačice transrodnih ili onih kojima je sama priroda podarila fiziologiju oba spola, nema nikakvog razloga izbjegavati tako temeljni i ključni pojam – žena! Što je sljedeće – umjesto programa pomoći ženama, majkama, trudnicama, program pomoći za “trudne osobe” ili za “osobe

Ako se već moralo nešto proširiti, biti uključiv, zar se nije moglo reći “žene i transrodne osobe kojima ta pomoć treba”

koje rađaju”?

Jasno je, vladajući nisu htjeli napraviti razliku između žena različitih životnih dobi, nego promovirati rodnu raznovrsnost, odnosno, da prostite, ideologiju, No, ovo s “osobama koje menstruiraju” posebna je birokratska krajnost. Ako se već moralo nešto proširiti, biti uključiv, zar se nije moglo reći “žene i transrodne osobe kojima ta pomoć treba”, nego se moralo izbjeći čak i spominjanje žene, kao da se radi o nečemu što bi nekoga moglo ili čak trebalo uvrijediti. Ako im je doista prije svega interes pomoći, a ne voditi ideološke revolucije, onda bi trebalo biti lako prestati krokodilske suze liti nad “menstrualnim siromaštvom”. U tom slučaju, ništa lakše nego dignuti ruku za besplatne uloške svima kojima oni trebaju. I dati im to bez suvišnih pi

• tanja zašto, kako i odakle.

Komentari I Analize

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281736978073179

Vecernji List