Večernji list

Za rad online nužno je osigurati internet velikih brzina

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo Vladinu spremnost na poticanje toga procesa. Butković je ustvrdio da je pandemija ubrzala procese digitalizacije i upozorila na dinamičnost radnog procesa.

”Za rad online nužno je osigurati internet velikih brzina pa planiranim zakonodavnim okvirom nastojimo smanjiti administrativne prepreke za razvoj i izgradnju informatičke i komunikacijske infrastrukture”, rekao je ministar.

Vlada je prema njegovim riječima prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela nacionalni širokopojasni plan, u koji spadaju okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne infrastrukture i nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Na konferenciji za novinare uoči otvaranja skupa predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar ustvrdio je da ta udruga nastoji promovirati tehnologije. Naveo je da samo novim tehnologijama i reindustrijalizacijom možemo osigurati prosperitet zemlje, ocjenjujući da je pandemija pokazala da “pretjerana orijentacija na turizam možda nije najsretnija”. •

Biznis

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281857237157467

Vecernji List