Večernji list

Oporavlja se robna razmjena s Italijom, izvoz u 2022. raste 30 posto

Jolanda Rak Šajn

Dobri temelji mogu preživjeti sve. U 2020. svjedočili smo jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, no kada pogledamo brojke sada, to je već druga priča – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na gospodarskom forumu u Rimu na kojem je sudjelovalo više od 90 hrvatskih i talijanskih tvrtki. U organizaciji HGK i Talijanskog ureda za vanjsku trgovinu (ITA) forum je održan u sklopu petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije.

Gospodarski pojas top tema

U prva dva mjeseca ove godine izvoz u Italiju rastao je 30%, a uvoz iz Italije 37%. Najveći doprinos dosadašnjoj suradnji prije pandemije bile su talijanske investicije u proizvodne kapacitete unutar Hrvatske, koje su kreirale nove konkurentne izvozne proizvode unutar naših granica, istaknuo je Burilović. Korištenje resursa u Jadranskom moru bilo je jedna od tema sastanka ministara vanjskih poslova, o čemu je na forumu izvijestio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Potpisan je Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva čime će Hrvatska i Italija učvrstiti suradnju u domenama zaštite morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih resursa.

Na panelu o perspektivama hrvatskog i talijanskog IT-ja iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla kazali su da su posebno zainteresirani za suradnju u području inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju digitalnu transformaciju društva i industrija, posebice u domeni e-zdravstva. Infobip je u Italiji prisutan od 2017. s uredom u Milanu te surađuje s bankama, industrijom osiguranja i modnom industrijom, rekao je pak Boris Pogačnik, a veliki potencijal u daljnjoj suradnji s Talijanima vide i u M Plus Grupi.

– Budući da se svijet usluga korisničke podrške nastavlja razvijati nevjerojatnom brzinom, a potražnja za nearshoring uslugama konstantno raste, vjerujemo da će naše kvalitetne i inovativne usluge biti itekako prepoznate – izjavila je Bruna Kostelac Košir,

CPO M+ Grupe.

Na Talijansko-hrvatskom poslovnom forumu predstavljena je i zajednička analiza SACE-a i Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, na temu “Jake veze, velike mogućnosti. Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?”. Italija je, čulo se, 2021. bila drugo odredišno tržište hrvatskog robnog izvoza nakon Slovenije, dok je Italija, nakon Njemačke, drugi po veličini dobavljač na hrvatskom tržištu. Trenutačno oko 340 talijanskih tvrtki ima vlasničke udjele u hrvatskim tvrtkama koje zapošljavaju više od 12.000 ljudi.

Raste broj talijanskih turista

Prema podacima Talijanske agencije za promicanje trgovine i ulaganja (ICE), Italija zauzima 5. mjesto po visini stranih izravnih ulaganja u Hrvatsku (3,7 mlrd. eura, odnosno 9,5% izravnih stranih ulaganja od 1993. do 2021. Snažan afinitet pokazuje i činjenica da je lani Hrvatsku posjetilo 418.000 talijanskih turista (4% ukupnih stranih dolazaka), koji su ostvarili gotovo 2 milijuna noćenja (3,2% ukupnih inozemnih

• noćenja).

Biznis

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281870122059355

Vecernji List