Večernji list

U Splitu misa za uhićene torcidaše, Armada na finale Kupa stiže brodom

Dea Redžić

”YU-Heysel”. Tako je glasio jedan od naslova u novinama nakon utakmice Rijeke i Hajduka na Kantridi 1988. godine o kojoj se i danas govori. Sve do prekinutog finala Kupa Hrvatske 2000. godine, kada je na Poljudu gostovao Dinamo, neredi u Rijeci bili su najžešći ispad navijača splitskog kluba ikad viđen na našim stadionima. Nakon što je s Armadine tribine na njih doletjelo nekoliko baklji, torcidaši su krenuli u suludi proboj – tijelima su se zabijali u ogradu dok je nisu srušili i probili se do sektora gostujućih navijača gdje dolazi do sveopće makljaže. Tadašnja milicija nije ih mogla zaustaviti, a pamti se da je jedan pripadnik organa reda u neredima uboden injekcijom pa je nakon utakmice zatražio testiranje na AIDS.

Armade tek 2000

Bio je to jedan od događaja koji će formirati rivalstvo navijača Hajduka i Rijeke i u novoj državi. Počelo je godinu dana prije, transferom tada mlade zvijezde Nenada Gračana iz Rijeke u Split i događajima na finalu Kupa u Beogradu, gdje je Hajduk slavio nakon dramatičnog i maratonskog raspucavanja jedanaesteraca u čak 11 serija. Navijači Rijeke ovome će dodati kako je Hajduku pomogao, a njima Kup oteo beogradski sudac Zoran Petrović. Hajdukovci će odgovoriti kako su Riječanima na tribini pomagali Delije kojima su riječi navijali prodavali baklje, a potom su zajedno navijali protiv splitskog kluba. Zato Riječane na Poljudu nerijetko dočekaju transparenti ispisani ćirilicom. Rivalstvo Hajduka i Rijeke nije umjetno, kao što to danas olako govore mlađi navijači.

Iako su brojni pripadnici Armade i Torcide u Domovinskom ratu bili suborci, njihovi susreti oko nogometnih terena već dugo su događaji visokog rizika. Matjaža Keka navijači su u Dugopolju gađali stolicama, predsjednik Damir Mišković dobio je na Poljudu bocu u glavu, a na Rujevici prošle godine navijačke baklje letjele su i prema tribini na kojoj su bila smještena djeca. Posljednji derbi u Rijeci također su obilježile ružne scene, kada su pijani navijači Rijeke ušli u teren i napali hajdukovce, pa je šef osiguranja splitskog kluba jednog od njih morao prizemljiti i nokautom. Zbog svega toga, ali i zbog krvavih nereda nakon zadnje utakmice u prvenstvu koja je imala i treće poluvrijeme na odmorištu Desinec na autocesti, u Splitu danas vlada opsadno stanje. Borba Hajduka i Rijeke za Rabuzinovo sunce na rasporedu je od 19 sati, ali program kreće već od jutra zagrijavanjem i prigodnim programom na splitskoj rivi, gdje će se utakmica navečer pratiti putem videozida. Od 11 sati u crkvi svetog Dominika u Splitu održat će se i misa za navijače Hajduka, njih ukupno 43, koji su uhićeni nakon derbija na Maksimiru i napada na policiju tijekom praćenog transfera za Split. Hajduk je rasprodao sve ulaznice koje ime imao na raspolaganju, a na ulici se danas prodaju i po cijeni od dvije tisuće kuna. Navijačima Rijeke pripalo je 6000 ulaznica, ali prodano ih je svega 2000. Armada u Split stiže izvanrednom noćnom linijom na brodu Marko Polo, a dolazak u Split očekuje se oko 14 sati.

Jučer je Split još bio pod dojmom žestokih nereda i pucnjave u kojima su ranjeni navijači, ali i pripadnici policije. Dok se okolnosti događaja službeno još utvrđuju, reakcije Splićana su podijeljene. Mogu se čuti teške osude na račun huligana, ali i opravdavanja nasilja koje pripadnici Torcide, kako ističu, i sami konstantno trpe na gostujućim utakmicama. Utakmicu na Poljudu pratit će i delegacija HNS-a na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem koji je za petak sazvao izvanredni sastanak u Kući nogometa u Zagrebu.

HNS miri “zaraćene”

Za stol će sjesti pripadnici Ravnateljstva policije, Dinama, Hajduka i HNS-a te će razgovarati o mogućim rješenjima i prevenciji nasilja i mržnje između “sjevera i juga”, odnosno Hajduka i Zdravka Mamića, zbog kojih je godinama teško trpjela hrvatska reprezentacija. To jako dobro zna i predsjednik koji je na čelo Saveza došao nakon uspješno odrađene političke akcije povratka reprezentacije u Split, prvi put nakon incidenta

• sa svastikom 2015. godine.

Rivalstvo Torcide i Armade datira još iz 1988. godine, kada je na Kantridi došlo do opće makljaže

Sport

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282183654671963

Vecernji List