Večernji list

Eh, da je nama bilo Hajdukovo ozračje! Ne osvoje li Kup, sve je promašeno

Željko Janković

Nino Bule jedan je od najvažnijih ljudi u stručnom stožeru Nenada Bjelice. Osječka je priča ove sezone završila bez trofeja, no otkako je Bjeličin stožer u Gradskom vrtu, klub je u uzlaznoj putanji. Prije nego što se spusti zastor na aktualnu sezonu, s Ninom Bulom popričali smo o utakmici finala Kupa u kojoj se danas (19 sati) na Poljudu sastaju Rijeka i Hajduk. Bjeličin pomoćnik u Hajduku je proveo dvije godine (2002. – 2004.), a u tom je razdoblju odigrao važnu ulogu u osvajanju naslova u prvenstvu i Kupu...

Rijeka je zabila više

– Obje momčadi sigurno su maksimalno fokusirane na današnju utakmicu. Omogućile su im to i okolnosti u prvenstvu u kojemu se Rijeka, doduše, nešto ranije oprostila od borbe za naslov prvaka. Hajduk je imao malo kraću psihološku pripremu. Ako ćemo mjeriti po trenutačnoj formi, prednost bih dao Hajduku, posebice zbog onoga što sam vidio u zadnjoj utakmici s Osijekom. Također, ne treba zanemariti ni njihovu prednost domaćeg terena, iako je Rijeka znala na Poljudu pobjeđivati puno puta. Ali imam osjećaj da će sve na kraju otići na stranu Hajduka – počeo je Nino Bule.

Ove je sezone sigurno u pripremama za utakmice studiozno proučavao kompoziciju igre obiju momčadi...

– Svi kažemo da je Hajduk dobar u igri prema naprijed, ali dobra je i Rijeka. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je momčad Gorana Tomića u netom završenoj sezoni postigla više pogodaka od Hajduka (71 – 64, nap.a.).

A kada već razgovaramo o Hajdukovoj ofenzivnoj liniji, važno je naglasiti da im je često patila tranzicija po izgubljenoj lopti. Teško je procijeniti kakav će sustav i kakvu strategiju primijeniti bilo koji trener. U jednoj utakmici zaista je sve moguće.

Ulazi li Rijeka možda u ovu utakmicu rasterećenija?

– Ma pustimo rasterećenje... S manjim pritiskom?

– To sigurno. Ako uzmemo u obzir okolnosti oko Hajduka ove sezone, pojačanja, eksplicitno naglašavanje ciljeva, emociju oko kluba, za njih će ova sezona biti neuspješna ako ne osvoje naslov u Kupu.

Posebice ako uzmete u obzir kakvo se ozračje stvaralo zadnjih mjeseci?

– Stvaralo se sigurno jače ozračje nego oko naše priče u Osijeku...

Da ste barem imali 30 posto Hajdukove navijačke priče, tko zna kako bi se prvenstvo rasplelo? – Tako je.

Nije valjda cijela emocija stala u samo te dvije riječi?

– Ne želim ništa posebno komentirati jer sigurno sve znate. Ne želim ulaziti u neke dobro poznate priče koje su se pojavile...

Jasan je utjecaj Gorana Tomića na sve što se događalo u Rijeci ove sezone. Momčad je također dovedena na višu razinu koja možda objektivno nadilazi njezinu kvalitetu.

– Rijeka je ove sezone najviše mijenjala sustave igre. Igrali su s tri i četiri igrača u zadnjoj liniji. Ne znam što će napraviti Goran Tomić, možemo samo nagađati. Njihova tri vezna, Selahi, Pavičić i Čerin, potpomognuti Vukčevićem, Murićem i Drmićem, najbolji su dio Tomićeve momčadi. No također je važno napomenuti da obje momčadi imaju podjednako širok roster. Samo je pitanje individualne inspiracije i forme pojedinih igrača u određenom trenutku. To će, vjerujem, na kraju presuditi. Rijeka je zadnjih nekoliko kola pala u formi, posebice u tom ofenzivnom dijelu. Hajduk je cijelo proljeće konstantno igrao dobro s malim padovima. Izraženo u preciznijim omjerima, Hajduku bih dao prednost 55: 45 posto.

Protiv koga vam je bilo teže igrati ove sezone?

– Rijeku smo dvaput dobili, jednom izgubili i jednom remizirali, a Hajduk smo pobijedili i odigrali tri remija. I po tome vidite da su to dvije podjednake momčadi.

U opisu je Bulina posla u Osijeku, između ostaloga, i pripremanje ofenzivnih akcija iz prekida.

Svi govore o Hajdukovoj dominaciji u napadu, a Rijeka je ove sezone postigla više pogodaka, kaže Nino Bule

Da se priprema za ovu utakmicu, sigurno bi se opet bavio prekidima...

Samo civilizirana razina

– Svi se bavimo takvim stvarima, a kad već govorimo o prekidima, Rijeka je u tom segmentu u prednosti.

Kojoj je emociji bliži Bule, Hajdukovoj ili Rijekinoj?

– Ne razmišljam na takav način. Sada sam na intenzivnom odmoru...

Je li ova današnja euforija usporediva s onom kada ste, primjerice, na Poljudu zabili protiv Rome?

– Za razliku od ove današnje emocije, moja je potpunija jer sam s Hajdukom osvajao i prvenstvo i Kup. To je sigurno želja svakog igrača koji igra nogomet. Bilo je to prije gotovo 20 godina. Nažalost, nisam to uspio ostvariti s Rijekom koja ima tradiciju osvajanja Kupa. Njihovoj priči sigurno je doprinijela gradnja stadiona na Rujevici, tamo imaju jako dobro ozračje. Na tom stadionu i igračima i trenerima gostovanja su jako teška. Ali u tome i jest draž sporta, sve dok je u okvirima civiliziranog ponašanja. Sve što je ispod toga, ne možemo podržati. Nažalost, u zadnje vrijeme događaju nam se svakakve stvari – zaključio je Bule. •

Sport

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282192244606555

Vecernji List